Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po jižním Tchaj-wanu

12. 09. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po jižním Tchaj-wanu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě za místními umělci, budoucí náčelnicí i na paiwanskou svatbu a vesnickou slavnost Malaveq, která se koná jen jednou za pět let (Premiéra)

Po celém Tchaj-wanu, ale převážně v jižní části ostrova, žije nejvíce původních domorodých obyvatel. I když je Taiwan osídlen převážně Číňany, kteří přicházeli na ostrov od 16. století z pevninské Číny, domorodci jsou stále podstatnou součástí Taiwanské kultury. Oficiálně je zde registrováno celkem 16 kmenů, které mají svůj vlastní jazyk a tradice. Jmenujme například Paiwan, Amis, Sedek, Taja nebo Thau. Navštívíme lovce z kmene Bunun, který nás naučí, jak dříve chytali orly, jejichž péry si pak náčelníci a náčelnice zdobili své čelenky.

Na cestě po jižním Tchaj-wanuMístní učitel tradic nám zas ukáže, jak učí děti dávno ztracenou paiwanskou řeč, písně a hlavně způsob života jejich předků. Do tajů krojů původních obyvatel nás zase zasvětí švadlena, která některé z nich vyšívá klidně i půl roku. Něco z paiwanské kultury poznáme i skrze umělecké dřevaře, kteří ručně vyrábějí a snaží se znovu objevit dávno zapomenuté paiwanské vzory. Třeba zrovna taiwanské totemové zvíře – stokrokovou zmiji.

Díky sboru Zpěváci starých balad z Taiwu se zaposloucháme do písní, které sbormistr sbírá již desítky let mezi místními vesničany. Tradice si ale uchovávají i místní svatební obřady. Spolu s nevěstou a ženichem si zatančíme klasický kruhový tanec, který se tančí i několik hodin, a druhý den budeme přítomni na slavnostní hostině, kde nejoblíbenější zábavou je jídlo, připíjení a karaoke. A nakonec si pojedeme odpočinout spolu s budoucí náčelnicí do horské vesnice, kde na tzv. dýchajících domech ležely lebky nepřátel, které byly naštěstí v dnešní době již vyměněny za bílé kameny.

Na cestě po jižním Tchaj-wanu můžete sledovat 12. 9. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po jižním Tchaj-wanu:

Na cestě po jižním Tchaj-wanu
Na cestě po jižním Tchaj-wanu
Na cestě po jižním Tchaj-wanu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !