Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po východě Burgundska

1. 02. 2017 | Televizní tipy
Na cestě po východě Burgundska s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za burgundskými vinaři, kteří si nekonkurují, a do útrob kdysi největší stavby v západní Evropě.

O Burgundsku je nutné hovořit v minulém čase. Nejzářivější časy prožívalo v dobách Burgundského velkovévodství, v letech 843–1477. V novodobých francouzských dějinách zastřešovalo Burgundsko už jen čtyři departmenty a od roku 2016 bylo sloučeno se sousedním regionem v celek zvaný Burgundsko-Franché-Comté.

Přesto na název „Burgundsko“ stále slyší nejen Francouzi, ale i zahraniční turisté.
Především kvůli vínu. Východní část Burgundska je nejprestižnějším vinařským krajem ve Francii. Mimochodem z padesáti nejlepších, či spíše nejdražších vín z celého světa, bývají každoročně tři čtvrtiny právě odsud.

Na cestě po východě BurgundskaV pořadu Na cestě po východě Burgundska se dozvíte, že vinaři pěstují skoro výhradně odrůdu vinné révy Chardonnay. Tomuto bílému vínu se tady daří díky vhodným klimatickým podmínkám a vápencovému podloží. Vinnou révu nechali zakořenit Římané, ale tradice vykvetla až s rozmachem klášterů. Dnešní vinaři jsou často potomci rolníků, kterým spadly do klína vinice po Francouzské revoluci, protože revolucionáři brali půdu a majetek šlechtě i církvi. Mnichy vyháněli, kláštery ničili. Nejsmutnější otisk Francouzské revoluce je patrný na klášteře v Cluny. Zdejší kostel byl svého času největší stavbou v západní Evropě. Po revoluci byl skoro celý rozebrán pro stavby v okolí. Demoliční práce řídil jistý mnich Vincent. K stáru si uvědomil, že se podílel na ničení největší památky Francie a kál se.

Krom vína vděčí mnichům také za tradici výroby hořčice. Slavná dijonská hořčice se už v Dijonu nevyrábí. Výrobní proces lze zhlédnout v nedalekém městečku Beaune. Krom klasické dijonské hořčice, kterou známe i z našich obchodů, tam lze ochutnat hořčice dochucené třeba ořechy, medem, bazalkou nebo cassisem. Cassis je místní likér z černého rybízu. Do kraje patří už mnoho století. Stejně jako vinná polévka. Vařívala se během sklizně, protože základem je vylisovaná šťáva z hroznů a matolina. Do hrnce se ještě dávalo sádlo, cibule, houby a vajíčka. Levné jídlo, které si Burgunďané připravují dodnes.

Na cestě po východě Burgundska můžete sledovat 1. 2. 2017 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po východě Burgundska:

Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
Na cestě po východě Burgundska
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !