8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Halloween v roce 2023

27. 10. 2023 | Svátky

V České republice si oslavy Halloweenu v posledních letech získávají stále více příznivců, přestože tradiční oslavy tohoto svátku jsou nám dost vzdálené. U nás se většinou omezujeme na zdobení svých domovů vyřezanými dýněmi a v obchodech je záplava různých halloweenských dekorací. Většina lidí ale stále místo oslav Halloweenu dává přednost u nás tradičnějším a známějším Dušičkám, kdy si mrtvé připomínáme o něco důstojněji.

Halloween si většinou spojujeme s Amerikou, ale tento náboženský a kulturní svátek se kromě USA slaví také v Kanadě, Irsku, Velké Británii, Austrálii, Japonsku, Švédsku a dalších - většinou anglicky mluvících - zemích. Je to období oslav, vzpomínání a rodinných setkání. Nejvíce si v současné době tento svátek užívají děti: oblékají se do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu a koledují o sladkosti tradičním pořekadlem „Trick or treat“ („Koledu, nebo vám něco provedu“ - tj. pomalovávání dveří nebo automobilů atd.).

Halloween 2023Jak už jsem zmiňovala, nejtypičtější znak Halloweenu dobře známe i u nás: jsou to samozřejmě vyřezávané vydlabané dýně. Dříve se do nich jako zdroj světla vkládaly hořící kousky uhlí, později je nahradily dodnes používané svíčky. Dále k tomuto svátku patří kostlivci, čarodějnice, černé kočky, duchové atd. Barvami Halloweenu jsou oranžová a černá.

Co víme o historii a původním smyslu Halloweenu?

Halloween je anglosaský lidový svátek - původně starý keltský zvyk známý jako Samhain. Keltové, kteří před 2000 lety žili na území dnešního Irska, Velké Británie a severní Francie, slavili 1. listopadu nový rok. Znamenal konec léta, sklizeň a počátek chladné, temné zimy, která byla často spojována se smrtí. A právě v noci před novým rokem slavili Samhain: jeho oslavy začínají západem Slunce 31. října a trvají do východu Slunce 1. listopadu. Je to nejmagičtější noc v celém roce: noc, kdy je nejtenčí předěl mezi světem živých a královstvím mrtvých. I Keltové totiž věřili, že duchové mrtvých se vracejí na Zemi. Proto se během této noci dávala do oken, na zápraží před krytý vchod do domu nebo podél silnice svítící lucerna vydlabaná z tykve nebo tuřínu. Ta měla pomoci zemřelým předkům najít cestu zpět do duchovního světa, vítat je a zároveň chránila obyvatele domu proti zlým duchům, kteří způsobovali škody na úrodě nebo jiné potíže. Lidé v tuto noc cítili největší blízkost svých zesnulých příbuzných a přátel.

Keltové dále věřili, že přítomnost jiného světa duchů usnadní kněžím předpovědi o budoucí úrodě.  Pro lidi, kteří byli zcela závislí na nestálosti přírody, byly tyto předpovědi a proroctví důležitým zdrojem naděje a útěchy během dlouhé zimy.  Druidové stavěli obrovské vatry, kde shromáždění lidé pálili plodiny a zvířata jako oběti keltským bohům.

V 9. století se v keltských zemích rozšířil vliv křesťanství a církev se pokoušela nahradit Samhain svým vlastním církevním svátkem. Stal se jím svátek na počest mrtvých, který se začal od roku 1000 našeho letopočtu slavit 2. listopadu: Dušičky. Tradičnímu Samhainu v keltském náboženství se poté začalo říkat „All-Hallows Eve“ (neboli Předvečer Všech svatých) a zkrácením tohoto anglického výrazu vznikl název Halloween.

Na počátku 20. století se Halloween začal stávat více a více svátkem komerčním. I u nás se dnes dokonce můžete setkat s oživlými duchy a strašidly třeba na některém z našich zámků nebo si rezervovat různé halloweenské pobyty, zajít na halloweenskou párty nebo si užít další halloweenské akce.

Halloween letos připadá na úterý 31. října. V minulosti byl svátkem plným tajemství, magie a pověr, ale i když dnes má tento svátek jiný rozměr, užijte si ho co nejlépe!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !