8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plavání s miminkem

25. 09. 2012 | Cvičení

Plavání kojenců je úžasný zážitek nejen pro miminko, ale také pro maminku a tatínka. Zpestřuje rodičovskou dovolenou a působí na dobrou náladu. Dítě má z plavání radost. U větších dětí nabývá pocitu sebevědomí po zvládnutí určitých cviků. Plavání v bazénu posiluje imunitní systém, děti jsou odolnější, díky otužování. Podporuje správný vývoj a motoriku u dětí. Plavání příznivě působí na srdeční a cévní systém. Posiluje chuť k jídlu a působí výborně na spánek. Miminka lépe prospívají. Pohyb ve vodě je zdravý, napomáhá k odstranění různých vad držení těla.

Kdy začínáme s plaváním miminka?

Malého plaváčka můžete mít doma od narození do tří let věku. S miminkem můžeme začít plavat hned po zahojení pupíku, ale určitě jen v domácím prostředí. Většina dětí se ráda koupe. Domácí prostředí na ně působí bezpečně, proto je pro ně příjímání nových návyků nestresovou záležitostí.  I když má kojenec do třetího měsíce krátký reflex zatajení dechu po kontaktu s vodou, nikdy mu sami nedáváme hlavičku pod vodu, jako při potápění. Zkoušet se to může v přípravných kurzech, které probíhají na bazénech pod dohledem odborného instruktora.

Plavání s miminkemZákladní plavecké dovednosti miminka

Miminko v bazénu samo neplave, ale s vaší pomocí se ve vodě vznáší. Určitě od malého kojence nečekejte, že ho vložíte do vody a ono začne samo pádlovat ručičkami a nožičkami. V plaveckých kurzech naučí miminko nebát se vody a orientovat se v ní. U některých dětí se dá dosáhnout při dodržení určitých postupů, že začnou samy brzy plavat. Základní plavecké dovednosti, splývání, dýchání do vody aj. se dítě začíná učit od 18 měsíců. S nácvikem znakových a kraulových nohou začíná dítě ve 2,5 letech. Celý plavecký styl se u dětí trénuje, až po čtvrtém roce, kdy už rozumově zvládají pohyby nohou a rukou.

Na co nezapomínat?

Pokud se chystáte s miminkem chodit do bazénu, tak si nejprve zjistěte, zda splňuje podmínky pro koupání dětí ve věku od šesti měsíců. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 28°C-30°C. Z chladnější vody se dítě nachladí a z teplejší je pohodlnější. Také nesmíme zapomínat na to, že každé dítě je jiné, většinu hrátky ve vodě baví. Miminka, která nejsou plaváním nadšená a v bazénu křičí, nemá cenu zapisovat do kojeneckých plaveckých kurzů. Na bazénech také číhají různá rizika, kterým nezabráníme. Z chlorované vody se uvolňují sloučeniny, které dráždí sliznice, pokožku a dýchací cesty.

U některých dětí se může objevit alergie. Malí plaváčci mohou mít z bazénu častější výskyt infekcí dýchacích cest, záněty očí a uší. Proto je dobré poradit se s dětským lékařem předtím, než začnete s miminkem chodit na plavání. Opatrní by měli být zejména ti rodiče, kteří mají dědičné předpoklady pro alergie, astma a atopický ekzém.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s dětmi jako miminky jsem chodila plavat,bylo to superSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles