8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Současnost vánočního stromečku

22. 12. 2008 | Svátky

Dnešní doba je sice velmi benevolentní v užívání různých zvyků, ale vánoční stromky najdeme v obchodech, na úřadech, na veřejných prostranstvích i v každé domácnosti.

Na veřejnosti se zdobí většinou již na první neděli adventní, v domácnostech mnohdy až ráno na Štědrý den, ovšem díky veřejným akcím se již doma objevuje stromek stejně brzy jako na návsích a náměstích, kde je tento akt doplňován oslavami spojenými s tradičními trhy, zábavami a kulturními akcemi, stejně jako se již v tuto dobu objevují světýlka na stromcích na zahradách domů na vesnici i ve městech spolu se světýlky v oknech a dalšími ozdobami připomínajícími vánoční čas.

Současnost vánočního stromečku Tradiční ozdoby byly zprvu po nástupu průmyslově vyráběných ozdob potlačeny do pozadí, ovšem dnešním trendem je návrat právě k těmto původním tradičním ozdobám a materiálům (jablka, sláma, perníčky). Klasické svíčky sice nahradily elektrické a "živé" vánoční stromky jsou nahrazeny stromky umělými, ale v tomto případě jde o ekologickou a bezpečnostní záležitost, u které je spíše na škodu věci vracet se k původním zvykům.

Novějšími ozdobami jsou dnes neodmyslitelné čokoládové bonbony a figurky. Úplně původními ozdobami bylo ovoce a ořechy spolu se svíčkami, šikovné ruce našich předků uměly využít všech dostupných materiálů, jako např. tkaniny, slámu, dřevo, plody (šišky, ořechy) a papír. Později přibyly ozdoby skleněné z dílen našich sklářských mistrů stejně jako kovové (drát) a v období rozmachu umělých hmot samozřejmě i ozdoby z umělé hmoty. Nezapomenutelné jsou i ozdoby z papíru, k nimž přibyly výrobky z fólií včetně kovové (např. alobal).

Zdobení vánočního stromečku

Ozdoby

- původně se vánoční stromky zdobily jablky a ořechy

- první průmyslově vyráběné ozdoby se objevily ve Woolworthových obchodech až v roce 1880

- elektrické světelné řetězy byly vynalezeny až v roce 1882

Současnost vánočního stromečku Kde a kdy

- Ve Francii se stromečky jako symbol Vánoc používaly již od 14. století

- v 17. století zdobil stromeček celý svět, a to svíčkami, hvězdou a dalšími tradičními ozdobami

- symboliku stromečku a Vánoc spojil v Německu Martin Luther- a byl to právě on, kdo přišel na nápad zdobit stromky svíčkami

- 1923 - první ozdobený vánoční stromek na veřejnosti - před Bílým domem - dílo prezidenta Calvina Coolidge

- Praha 1812 - J. K. Leibich- první vánoční stromeček v Čechách

- po první světové válce vzniká v Evropě tradice stavění rozsvícených vánočních stromků na veřejných prostranstvích.

- první veřejný stromeček v Čechách - podle dochovaných pramenů byl postaven v Plzni roku 1925

JanaOssend – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U nás se vždycky zdobí stromek na Štědrý den a vydrží nám až do února. Navíc máme vždycky dva - menší umělý, ozdobení starými ručně malovanými ozdobami z dob První republiky a velký živý zdobený červenými a zlatými kouličkami a řetězy. Nechápu lidi, kteří mají jen umělý, protože co to jsou Vánoce bez vůně jehličí? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles