Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolosální legenda na Prima ZOOM

16. 01. 2024 | Televizní tipy
Prvotřídní historický seriál využívá krvavé dějiště Kolosea jako dramatickou kulisu k vyprávění velkolepého příběhu o vzestupu a pádu Římské říše, a to z pohledu můžu a žen, kteří tady bojovali, zabíjeli a sami umírali. Odhalte krutou pravdu o životě římského gladiátora, který byl přes všechny výsady a slávu pouhým otrokem.

Zjistěte, jakými fascinujícími způsoby dokázali římští císaři využívat Koloseum k upevnění své moci a okázalé demonstraci toho, že si na trůnu můžou dělat, co je napadne. Nenechte si ujít jedinečný pohled na klíčové období historie. A seznamte se s překážkami, které museli stavitelé Kolosea překonat. 

Kolosální legenda na Prima ZOOMKaždá epizoda se zaměřuje na jednu důležitou postavu, přičemž všechny jsou založeny na skutečných historických osobnostech. Děj seriálu se táhne přes několik tisíciletí a zachycuje lesk i bídu římského Kolosea až do pozdního období, kdy začalo chátrat – a nakonec se i rozpadat. Vstupte do historie prostřednictvím Prima ZOOM.

Architektonická legenda na Prima ZOOM:


Od 16. 1. 20.00 – Koloseum

Koloseum (8 dílů, premiéry v úterý ve 20.00, reprízy v pátek v 8.50)

Co je pravdy na mýtu o gladiátorech? Jak se stavělo slavné římské Koloseum a proč bylo tak důležité? Na pozadí skutečných příběhů vypráví tento seriál pravdu o této významné a jedné z nejznámějších světových památek. Koloseum je oválný amfiteátr v centru Říma. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Je to jedno z velkých děl římské architektury. Nachází se východně od Fora Romana. Jeho stavba začala mezi lety 70 a 72 n. l. za římského císaře Vespasiana a byla dokončena v roce 80 n. l. za císaře Tita. Původně bylo schopno pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. 

Vedle gladiátorských her se zde pořádaly i naumachie (stylizované námořní bitvy), zápasy s divou zvěří, popravy, rekonstrukce známých bitev a dramata založená na klasické mytologii. V raném středověku přestala budova sloužit k zábavě. Později byla využívána k obývání, sněmování, jako pevnost, kamenolom a křesťanská svatyně. Ačkoliv periodicky se opakující zemětřesení a zloději kamenů z něj učinili zříceninu, dnes se stavba stala skutečným symbolem císařského Říma. Je jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí a stále má úzké vazby k římskokatolické církvi, protože na každý Velký pátek vede papež „křížovou cestu“ do amfiteátru. Koloseum je také znázorněno na italské verzi pěticentové mince.

16. 1. Gladiátoři
23. 1. Stavitel
30. 1. Pán šelem

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !