8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden

4. 03. 2024 | Televizní tipy
Týden dokumentárních novinek na Prima ZOOM. Cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM. Nenechte si ujít rozmanitou podívanou! Tohle je váš talíř poznání na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden:


4. 3. 21.00 – Nejnebezpečnější železnice světa (Bernina Express)

Nejnebezpečnější železniční tratě na světě jsou tak krásné, že to vyráží dech. Pohled na ně nepřestává fascinovat, protože vedou krajinou, která má naprosto extrémní podobu. Troufnete si na ně vyrazit? Nebo byste si raději nechali tento vlak ujet? Dotýkají se nebes, odkud některé z nich následně vedou rovnou do pekel. Překonávají extrémní výšky, širé oceány nebo savany a statečně stojí tváří v tvář ničivým hurikánům. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týdenStaly se věčnou výzvou pro nejlepší inženýry i neohrožené stavitele železnic, kteří už téměř 300 let využívají nejmodernější techniku, aby s její pomocí zkrotili divokou přírodu. Po železničních tratích jezdí těžké stroje, cestují lidé a rozšiřují se mýty i legendy. Ale jsou také nejlepším důkazem toho, co dokáže člověk, a svědkem naší nezlomné vůle otevírat nové cesty do neznáma, dobývat přírodu i její bohatství. Každá železnice na každém světadílu má vlastní vzrušující příběh o tom, že pokrok se nedá zastavit. Nechte se okouzlit pohledem na nejnebezpečnější železnice světa i neuvěřitelně extrémní krajiny, které protínají.  

6. 3. 21.00 – Koně a my

V nejjižnějším cípu Evropy, u města Tarifa, jsou v jeskyni k vidění starobylé malby, které naznačují uctívání koní. Plemeno Retuertas, které je považováno za plemeno, kterému patří malby v jeskyni, dodnes žije na jednom jediném místě a tím je národní park Donana. Španělsko a koně patří k sobě. Nedaleko parku Donana se od roku 1875 koná v Sanlúcaru speciální dostih, jehož trasa vede po pláži i mořem, což řadí dostih mezi ty nejnáročnější. Koně se původně stali hlavně pracovní silou, ale postupem času i důležitou součástí života člověka. 

Koně pomáhali zkracovat čas při cestování, při válečných výpravách a vstoupili do sportovního života. Mezi nejnáročnější jezdecké sporty je řazeno pólo, které dosahuje svého největšího lesku v Argentině a předci dnes používaných koní pro pólo pochází právě ze Španělska. Jelikož se pro pólo hodí nejvíce koně s velkým podílem genů plnokrevníků, je výcvik velmi náročný, nebezpečný i úchvatný. V Mongolsku je kůň národním symbolem, neboť Mongolové jsou kočovným národem a mongolský kůň je mimořádně odolný. 

Arabští koně byli po staletí šlechtěni pro práci v poušti a mají některé vlastnosti, které jim umožňují podávat úžasné výkony i při pouštních dostizích. Ať už jde o koně šlechtěné, divoké, určené k tvrdé práci, nebo jen k zábavě, jedná se o stvoření, která k člověku už neodmyslitelně patří. Stále jsou ještě místa, kde žijí koně divoce, podle svých instinktů, a člověk by měl tato místa chránit.

6. 3. 22.00 – Mistři bolesti II (1. díl)

Caveman Bob a Adam Thorn jsou mistři. Patří k nejzkušenějším ošetřovatelům zvířat v Americe, ale navíc jsou také Mistry bolesti. V první řadě stejnojmenného adrenalinového seriálu, který dokumentuje jejich experimenty na hranici odvahy a šílenství, zažili ledacos. Ale nemusíte se bát, i napodruhé to bude bolet. Naštěstí jenom je. Pokousala a poštípala je zvířata, která patří k nejnebezpečnějším na světě. 

A přesto se tito Mistři bolesti znovu odhodlali vyrazit do zapadlých koutů naší planety, kde je čeká další dobrovolně podstoupené utrpení. Troufnou si na největší a nejvíce smrtící štíry v Americe. I když Adam trpí fobií z chlupatých tarantulí, postaví se jim tváří v tvář a Caveman Bob mu ochotně vybere dvě nejhnusnější. Bolestivá pomsta přichází v podobě ještě ohavnějších stonožek. Nechybí ani všechna nemožná havěť s žihadlem a jeden z nejhorších zážitků dokonce připraví Mistrům bolesti obyvatelé obyčejného amerického dvorku.

8. 3. 20.00 – Klenoty Kajmanské koruny

Okouzlující dokument Klenoty Kajmanské koruny přináší bohatou směs dobrodružství, přírodní historie a nejmodernějších vědeckých poznatků o ochraně přírody, která probíhá jako strhující a nervy drásající souboj proti neúprosně ubíhajícímu času. Guatemala. Rybář, který se snaží uživit svou rodinu, je nucen vydat se dál na moře a objeví neznámý útes ve velké vzdálenosti od pevniny. Útes překypuje životem a velkými rybami, jaké ještě nikdo neviděl. 

Když to zjistí hrstka vědců, domluví se s místními rybáři, aby útes udrželi v tajnosti a nikdo další nezjistil, kde ho hledat. Mají k tomu dobrý důvod. Jestli se to provalí, přírodní poklady nezměrné hodnoty nemilosrdně vydrancují nelegální rybáři ze sousedních zemí. Jeho krásy zničí bezohlední kapitáni výletních lodí a všichni ostatní, kteří si chtějí rychle vydělat za každou cenu. Vy se tam ale podívat můžete a bez obav obdivovat Klenoty Kajmanské koruny.

9. 3. 23.00 – Kouzlo železniční architektury II (1. díl)

Železniční expert a vlakový nadšenec Tim Dunn odhaluje úžasnou architekturu, která lemuje železniční síť. Tim Dunn miluje vše kolem železnic a společně s ním v deseti fascinujících dílech navštívíme to nejzajímavější z železniční architektury po celé Evropě. Čeká nás například překrásná Wemyss Bay ve Skotsku nebo moderní železniční most v Londýně, Royal Albert Bridge na jihozápadě Anglie, železniční stanice Gällivare ve Švédsku daleko za polárním kruhem, nedávno zmodernizovaná stanice Wolverhampton blízko Birminghamu či zrekonstruované vagony v St. Germans. 

Navštívíme Windsor a seznámíme se s pozůstatky souboje železničních společností o přízeň královny. Polsko pak ukáže depa, která rozšířili nacisté. Mezi to nejzajímavější patří také hlavní nádraží v Plzni a nejstarší železniční obloukový most na světě, největší evropské nádraží v Lipsku, nádražní hotel Midland nebo Malmö, jehož stanice městského tunelu jsou architektonickými skvosty. Vydejte se s Prima ZOOM na jedinečnou cestu vlakem.

10. 3. 22.00 – Svět kouře a oceli (Revoluce pod povrchem)

Dokumentární seriál Svět kouře a oceli se zabývá výjimečnými vynálezy průmyslové revoluce a odhaluje, jak se jim podařilo úplně změnit způsob, jakým dnes žijeme, myslíme a stavíme. Před 250 lety začala průmyslová revoluce, která zahájila věk masové výroby. Největší inženýři historie tehdy vynalezli velice účinná technologická řešení. Dokumentární mini série Svět kouře a oceli představuje největší úspěchy neohrožených vynálezců a snílků. 

Podíváme se díky ní na velkolepé mosty, tunely, doly a jiné stavby, ve kterých se potkává minulost se současností i budoucností. Tento seriál využívá velkolepé záběry natočené z prolétajících se dronů a špičkovou digitální animaci. Představuje mimořádné průmyslové dědictví lidstva a odhaluje, jakými způsoby staleté vynálezy a postupy stále budují dnešní moderní svět.

10. 3. 23.00 – Zapomenuté megastavby V (Opuštěné exteriéry)

Proč vznikly tyto stavby a pak byly opuštěny, zapomenuty a ponechány napospas svému osudu? Tento fascinující seriál odhaluje zapomenuté megastavby v nejrůznějších koutech světa. Zaměřuje se na objevování neuvěřitelných divů stavitelství, spletitých, leč prázdných ulic měst duchů, pozoruhodných industriálních komplexů i temných a zlověstných pozůstatků krvavých konfliktů. Každá prázdná skořápka nějaké kdysi impozantní megastavby ukrývá vlastní fascinující příběh o tom, proč byla postavena a jakým způsobem nebo z jakého důvodu byla nakonec opuštěna.

V páté řadě tohoto pozoruhodného seriálu se podíváme na zrezivělou lanovku v horách na jihu Afriky, záhadné ruiny na pobřeží moře nebo pozůstatky vězení, ve kterém se možná mučili lidé. Nechybí ani místo plánování operace Valkýra a atentátu na Adolfa Hitlera, podzemní základna s hrozivým potenciálem zničit celý národ, překrásný tropický ostrov s historií plnou násilí a mnoho dalších Zapomenutých megastaveb.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 10. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !