Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživná kniha o jídle

7. 10. 2022 | Knižní tipy
Název: Výživná kniha o jídle
Autor: Karolína Fourová
Překlad: Jaromíra Borecká
Datum vydání: 9 / 2022
Nakladatelství: Esence
Formát: 247 × 299 mm, 988 g
Počet stran: 320
Vazba: Pevná
Cena: 319 Kč

Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit.


Tato kniha vás bezpečně provede nekonečnou galaxií surovin a odpoví vám na všechny otázky, které vás ve spojitosti s jídlem kdy napadly. Pomůže vám nahlížet na potraviny z hlediska výživy i kvality a naučí vás to nejdůležitější – správně je skladovat a pracovat s nimi v kuchyni. A aby vás alchymie se šlehacími metlami a vařečkou bavila hned od začátku, najdete v knize padesát jednoduchých a neprůstřel-ných receptů z autorčiny kuchyně. Výživná kniha o jídle Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, navazuje na úspěšný bestseller Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.

Výživná kniha o jídleZ předmluvy autorky:


Jídlo je neodmyslitelnou součástí našeho života. Palivo, které nám dodává energii, i vzpomínka na dětství, kdy jsme velikou lžící kroužili po krajích talíře krupicové kaše. Nad jídelním stolem padají důležitá rozhodnutí, spřádají se velké plány.
Fantastická doba rychlých sociálních sítí, tištěných i internetových médií, která poskytuje obrovské množství informací výměnou za pár kliknutí, však jídlo postavila do nepříliš výhodné pozice. Žijeme v době, kdy je naše jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, a co ne, jak poznat pod zářivým obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit.

Jídlo navíc není jen o tom, co a jak často jíst nebo jak si potraviny správně vybrat během nákupu. Cesta vašeho jídla pokračuje i po tom, co ho přinesete domů, uskladníte a zpracujete. To všechno ovlivňuje chuť a vůni, tisíce živin, které se v jídle ukrývají, a koneckonců i to, kolik nakoupeného jídla reálně spotřebujeme a kolik se ho – někdy zbytečně – vyhodí. A takové vaření a pečení, to je teprve dobrodružství.

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny a rozhodla se, že využiji vědu a fakta k tomu, abych druhé lidsky vzdělávala o správném výběru potravin a ukázala jim, že vyvážený jídelníček není raketová věda. Rozhodla jsem se narovnat pokřivené prostředí sociálních sítí a médií plné mýtů, polopravd a nesmyslných diet. Založila jsem blog www.karolinafour.cz a Instagram @karolinafour, na němž každý den vyvracím nepravdy a učím veřejnost správnému přístupu k jídlu. Napsala jsem Jedinou knihu o jídle, kterou potřebujete a vložila do ní základ, který by měl o jídle vědět naprosto každý, a který se bohužel zatím na školách neučí.

Díky svému vzdělání nahlížím na potraviny nejen z pohledu výživy a toho, jak jídlo funguje v našem těle. Na druhou misku vah stavím i to, jak se suroviny pěstují a vyrábí, jak se správně skladují, jak s nimi nakládat, aby byly zdravotně nezávadné, a také co se se surovinami děje ve chvíli, kdy se rozhodnete upéct bábovku nebo uvařit omáčku. Protože kouzlení v kuchyni je také chemie.

Recept na ukázku z knihy Výživná kniha o jídle:


Turecká vejce

Luxusní jídlo pro dlouhé víkendové snídaně ve dvou, které se protáhnou až do oběda. Klasická turecká vejce se podávají se ztracenými vejci, ale můžete si ušetřit práci. V této podobě je budete milovat, a navíc se budou snáze jíst.
Tureckávejce
3 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky sušeného chilli
0,5 lžičky sušené uzené papriky
1 stroužek česneku (nemusí být)
hrst čerstvého kopru
hrst čerstvé hladkolisté petržele
240 g neochuceného skyru
nebo netučného řeckého jogurtu
kůra a šťáva z poloviny citronu
sůl a čerstvě namletý pepř
K podávání: 4 plátky nasucho opečeného kvasového chleba

Vejce vyndejte z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu a následně při vaření nepraskla. Máslo spolu s olejem rozpusťte v malém kastrůlku, přidejte chilli a uzenou papriku, promíchejte a odstavte. Utřete česnek a kopr s petrželí nasekejte najemno. Skyr promíchejte v misce s citronovou kůrou a šťávou, česnekem a většinou bylinek. Jemně osolte a opepřete.
Teď je čas na vařená vajíčka. Vodu v hrnci přiveďte k varu a opatrně vložte vejce. Vařte je přesně 6,5 minuty. Poté vodu sceďte a vejce rychle zchlaďte ledovou vodou.
Na misku nebo talíř navrstvěte připravený skyr. Vejce oloupejte, rozkrojte napůl a přidejte je na talíř. Zakapejte chilli olejem a ozdobte zbylými bylinkami. Podávejte s opečeným chlebem.

•    V bezlepkové variantě podávejte s pečivem bez lepku.
•    Skyr obsahuje méně laktózy, zvlášť když sáhnete po výrobku na hranici data spotřeby. Při silné intoleranci sáhněte po netučném bezlaktózovém jogurtu či tvarohu.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 15 minut

O autorce knihy Výživná kniha o jídle:


Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin. Vzdělává veřejnost o správném přístupu k jídlu, kvalitě výrobků a jejich složení, vyvrací současné výživové mýty a do světa médií a sociálních sítí se snaží vnést sílu fakt a vědy. Zdravý postoj k jídlu a lásku k focení propojila na svém blogu, s nímž v roce 2021 vyhrála soutěž Food blog roku, a doplnila tak úspěchy z předešlých ročníků. Je autorkou bestselleru Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.


Tuto knihu Výživná kniha o jídle zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního Klubu nebo na eshopu Luxor.cz.



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výživná kniha o jídle:

Výživná kniha o jídle
Výživná kniha o jídle
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !