Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživná kniha o jídle

7. 10. 2022 | Knižní tipy
Název: Výživná kniha o jídle
Autor: Karolína Fourová
Překlad: Jaromíra Borecká
Datum vydání: 9 / 2022
Nakladatelství: Esence
Formát: 247 × 299 mm, 988 g
Počet stran: 320
Vazba: Pevná
Cena: 319 Kč

Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit.


Tato kniha vás bezpečně provede nekonečnou galaxií surovin a odpoví vám na všechny otázky, které vás ve spojitosti s jídlem kdy napadly. Pomůže vám nahlížet na potraviny z hlediska výživy i kvality a naučí vás to nejdůležitější – správně je skladovat a pracovat s nimi v kuchyni. A aby vás alchymie se šlehacími metlami a vařečkou bavila hned od začátku, najdete v knize padesát jednoduchých a neprůstřel-ných receptů z autorčiny kuchyně. Výživná kniha o jídle Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, navazuje na úspěšný bestseller Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.

Výživná kniha o jídleZ předmluvy autorky:


Jídlo je neodmyslitelnou součástí našeho života. Palivo, které nám dodává energii, i vzpomínka na dětství, kdy jsme velikou lžící kroužili po krajích talíře krupicové kaše. Nad jídelním stolem padají důležitá rozhodnutí, spřádají se velké plány.
Fantastická doba rychlých sociálních sítí, tištěných i internetových médií, která poskytuje obrovské množství informací výměnou za pár kliknutí, však jídlo postavila do nepříliš výhodné pozice. Žijeme v době, kdy je naše jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, a co ne, jak poznat pod zářivým obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit.

Jídlo navíc není jen o tom, co a jak často jíst nebo jak si potraviny správně vybrat během nákupu. Cesta vašeho jídla pokračuje i po tom, co ho přinesete domů, uskladníte a zpracujete. To všechno ovlivňuje chuť a vůni, tisíce živin, které se v jídle ukrývají, a koneckonců i to, kolik nakoupeného jídla reálně spotřebujeme a kolik se ho – někdy zbytečně – vyhodí. A takové vaření a pečení, to je teprve dobrodružství.

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny a rozhodla se, že využiji vědu a fakta k tomu, abych druhé lidsky vzdělávala o správném výběru potravin a ukázala jim, že vyvážený jídelníček není raketová věda. Rozhodla jsem se narovnat pokřivené prostředí sociálních sítí a médií plné mýtů, polopravd a nesmyslných diet. Založila jsem blog www.karolinafour.cz a Instagram @karolinafour, na němž každý den vyvracím nepravdy a učím veřejnost správnému přístupu k jídlu. Napsala jsem Jedinou knihu o jídle, kterou potřebujete a vložila do ní základ, který by měl o jídle vědět naprosto každý, a který se bohužel zatím na školách neučí.

Díky svému vzdělání nahlížím na potraviny nejen z pohledu výživy a toho, jak jídlo funguje v našem těle. Na druhou misku vah stavím i to, jak se suroviny pěstují a vyrábí, jak se správně skladují, jak s nimi nakládat, aby byly zdravotně nezávadné, a také co se se surovinami děje ve chvíli, kdy se rozhodnete upéct bábovku nebo uvařit omáčku. Protože kouzlení v kuchyni je také chemie.

Recept na ukázku z knihy Výživná kniha o jídle:


Turecká vejce

Luxusní jídlo pro dlouhé víkendové snídaně ve dvou, které se protáhnou až do oběda. Klasická turecká vejce se podávají se ztracenými vejci, ale můžete si ušetřit práci. V této podobě je budete milovat, a navíc se budou snáze jíst.
Tureckávejce
3 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky sušeného chilli
0,5 lžičky sušené uzené papriky
1 stroužek česneku (nemusí být)
hrst čerstvého kopru
hrst čerstvé hladkolisté petržele
240 g neochuceného skyru
nebo netučného řeckého jogurtu
kůra a šťáva z poloviny citronu
sůl a čerstvě namletý pepř
K podávání: 4 plátky nasucho opečeného kvasového chleba

Vejce vyndejte z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu a následně při vaření nepraskla. Máslo spolu s olejem rozpusťte v malém kastrůlku, přidejte chilli a uzenou papriku, promíchejte a odstavte. Utřete česnek a kopr s petrželí nasekejte najemno. Skyr promíchejte v misce s citronovou kůrou a šťávou, česnekem a většinou bylinek. Jemně osolte a opepřete.
Teď je čas na vařená vajíčka. Vodu v hrnci přiveďte k varu a opatrně vložte vejce. Vařte je přesně 6,5 minuty. Poté vodu sceďte a vejce rychle zchlaďte ledovou vodou.
Na misku nebo talíř navrstvěte připravený skyr. Vejce oloupejte, rozkrojte napůl a přidejte je na talíř. Zakapejte chilli olejem a ozdobte zbylými bylinkami. Podávejte s opečeným chlebem.

•    V bezlepkové variantě podávejte s pečivem bez lepku.
•    Skyr obsahuje méně laktózy, zvlášť když sáhnete po výrobku na hranici data spotřeby. Při silné intoleranci sáhněte po netučném bezlaktózovém jogurtu či tvarohu.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 15 minut

O autorce knihy Výživná kniha o jídle:


Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin. Vzdělává veřejnost o správném přístupu k jídlu, kvalitě výrobků a jejich složení, vyvrací současné výživové mýty a do světa médií a sociálních sítí se snaží vnést sílu fakt a vědy. Zdravý postoj k jídlu a lásku k focení propojila na svém blogu, s nímž v roce 2021 vyhrála soutěž Food blog roku, a doplnila tak úspěchy z předešlých ročníků. Je autorkou bestselleru Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.


Tuto knihu Výživná kniha o jídle zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního Klubu nebo na eshopu Luxor.cz.



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výživná kniha o jídle:

Výživná kniha o jídle
Výživná kniha o jídle
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles