Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrad v Balčiku

27. 01. 2024 | Evropa
Balčik je bulharské město s asi 12 tisíci obyvateli. Mnozí jej považují na nejkrásnější město na sever od Varny. Pokud turisté pobývají v této oblasti, rozhodně by neměli návštěvu tohoto místa vynechat. Město si zachovalo starobylý ráz s úzkými dlážděnými uličkami a bílými domy s červenými střechami.

Největším tahákem na turisty je ale Hrad královny Marie s nádhernou botanickou zahradou. Z pohledu Středoevropana zvyklého na bytelné kamenné hrady se název tohoto místa může zdát trochu zavádějící. Hrad Balčik se totiž skládá z několika vilek, které jsou rozesety v dobře udržovaném zámeckém parku. Ten byl vytvořen podle labyrintu Knossos na Krétě. Se středoevropskými hrady má ale společné umístění na vysokém vápencovém skalním masívu, i když o obranné funkci hradu tady asi moc mluvit nemůžeme.    
                                                      
Hrad není ani nijak zvlášť starý, vznikl v mezi lety 1926 a 1937 během rumunské okupace oblasti a stal se na několik let sídlem rumunské šlechty. Dal ho postavit rumunský král Ferdinand I. Rumunský pro svou v Británii narozenou manželku Marii, která byla jednou z vnuček královny Viktorie. Marie byla velkou stoupenkyní bahaismu, který hlásal sjednocení všech náboženství a také kult krásy. To se velmi výrazně odrazilo nejen na stavebním stylu zámku. Vznikla velmi povedená kombinace antických, gotických, maurských i starých bulharských stylů. Hlavní budova se podobá ortodoxnímu klášteru s muslimským minaretem. V parku je ale i malý křesťanský kostel, který sem byl převezen z ostrova Kréta. Jednou z nejkrásnějších staveb jsou letní lázně v římsko-arabském stylu. Alej lemují řecké amfory, kříže z Moldávie a Besarábie i turecké náhrobní kameny.

Největším zážitkem je ale procházka nádhernou 6,5hektarovou  botanickou zahradou. Roste zde asi 3 tisíce rostlinných druhů zejména ze subtropického Středomoří, ale daří se zde o rostlinstvu z oblasti Tichého oceánu, Jižní Ameriky a Jižní Asie. Kaktusová zahrada je druhá největší v Evropě a nebylo by to Bulharsko, kdyby zde nebyla také růžová zahrada.

V jedné z vilek v zámecké zahradě jsou také královniny vinné sklepy se 70 tisíci lahvemi, které představují největší sbírku vín v Bulharsku. Některá vína ve sbírce jsou i desítky let stará. Vybraná vína lze zdarma ochutnat a zároveň si vyslechnout poutavé povídání o historii pěstování vína v oblasti, případně si nějaké víno zakoupit. Vzhledem ke kvalitě ale nabízená vína nejsou za supermarketové ceny.

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hrad v Balčiku:

Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles