Léto - čas jahodLéto - čas jahod Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 18.06. 2024
Dnes má svátek Milan
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh Regionální potraviny

31. 12. 2022 | Ze společnosti
-Komerční sdělení-
farma Vostoupalovi









Zdroj: Regionální potravina


Včelí farma Vostoupalovi se pyšní prestižním oceněním Regionální potravina


Příběh rodiny Vostoupalových započal v roce 2008 čistě jako koníček. O dva roky později se ze zábavy stalo podnikání, které v letech 2019 a 2022 přineslo prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje za jejich mimořádný a lahodný květový med. Rodinná včelí farma chová silná a zdravá včelstva, která produkují výborný med. Kromě samotného medu se zaměřují také na výrobky z medu, jakými jsou například medovina, vosk, pyl nebo propolis.

Nadšení pro včely a včelařství se v rodině Vostoupalových dědí po generace. Po dědečkovi, strýci a otci se k tomuto koníčku dostal po letech i současný majitel včelí farmy František Vostoupal se svojí rodinou. „Postupem času jsme se na naší včelí farmě dostali až na stávajících 120 až 150 včelstev. Což představuje 20–30 tisíc včel v zimě a 60 tisíc včel v létě, které společně obhospodařujeme,“ vysvětluje včelař František Vostoupal.

farma Vostoupalovi


























Zdroj: Regionální potravina

Jelikož se jedná o rodinnou farmu, každý z rodiny má jasně zadanou práci. „Každý dělá, co je třeba. Moje práce většinou obnáší balení jednotlivých balíčků, etiketuji sklenice, plním med do sklenic. Manželova práce je hlavně venku kolem včel,“ dodává Jana Vostoupalová.

Svému oboru se manželé věnují 14 let a patří v něm k těm nejlepším. Zároveň však dodávají, že málokdo si dovede představit, co všechno práce kolem včel obnáší. „Je to fyzicky náročná práce. Dobrý včelař by měl umět pracovat se dřevem. Musí znát zootechniku chovu včel – my například chováme včely v nezateplených nízkonákladových úlech, aby se cítily co nejvíce jako ve volné přírodě. Zároveň by měla být práce i koníčkem,“ říká František Vostoupal.

Nedostatek lučního kvítí


Na včelí farmě v jihočeských Košicích vyprodukují každým rokem mezi 4 až 9 tuny kvalitního medu. Jedním z důvodů tak velikého rozdílu produkce je samozřejmě počasí. Deštivé počasí včelám a jejich práci neprospívá. Ale není to jen nevlídné počasí. „Největším úskalím je samozřejmě počasí. Veliký vliv na naši práci má ale i nedostatek lučního kvítí, a nejen to. Odkvetou ovocné stromy a jarní květiny a pak už není kde brát pyl. Na polích v okolí je samé obilí a kukuřice a louky se sečou čtyřikrát do roka. Nemáme tu ani později kvetoucí akáty nebo slunečnice, které rostou například na jižní Moravě. Pole kolem nás tvoří obrovské lány a chybí mezi nimi luční remízky s pestrou květenou, a tak mají včely málo nektaru a pochopitelně strádají. Navíc mnoho rodinných domků už nemá předzahrádky s květinami. Tím pádem nemají včelky na co létat,“ doplňuje František Vostoupal.  
farma Vostoupalovi



















Zdroj: Regionální potravina

Ocenění Regionální potravina nám otevírá možnosti v podnikání


V roce 2022 získal Med květový - pastový z Včelí farmy Vostoupalových prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Není to ale poprvé, co toto logo kvality získali. Už v roce 2019 uspěli s Medem květovým. „Tajemství našeho úspěchu je ve včelkách,“ říká s úsměvem František Vostoupal. Je to ale také poctivost a ohodnocení kvalitní práce. Toto vítězství otevírá nové možnosti v rámci podnikání a u Vostoupalových si to moc dobře uvědomují. „Díky Regionální potravině se nám opravdu otevřely nové možnosti. Pozvali nás na natáčení několika kuchařských show. Tím se o nás dozvědělo zase více lidí. Do budoucna budeme stále chovat zdravá a silná včelstva. Protože to je pro nás nejdůležitější. Z nich potom dostaneme kvalitní med, pro který se naši zákazníci rádi vracejí,“ říkají manželé společně.




















Zdroj: Regionální potravina

Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří tím také místní producenty a farmáře.

Inspirujte se netradičním nápojem
























Zdroj: Regionální potravina

Co by to bylo za rodinnou sešlost nebo posezení s přáteli bez pořádného nápoje? Aby si ale na této limonádě mohli pochutnat i ti nejmenší, připravili jsme nealkoholickou variantu. Pro tento recept jsme vybrali limonádu Kolowrat z Kolowratských sadů pocházející z Plzeňského kraje. Je vyrobena z čerstvého jablečného moštu a čisté pramenité vody. Obohacena o jedinečnou recepturu s výluhem z 12 bylin a plodů. Díky své chuti a kvalitě získala v roce 2021 ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: *

Ingredience:

2 čerstvá jablka
1 svazek čerstvé máty 


Postup

1. Čerstvá jablka důkladně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na půlměsíčky. Limonádu přelijeme do džbánu, přidáme nakrájená jablka, čerstvou mátu a vše důkladně promícháme.
2. Limonádu můžeme dozdobit čerstvým rybízem.

Bližší informace o Regionální potravině, oceněných výrobcích, producentech, ale i dalších zajímavých receptech naleznete na stránkách: www.regionalnipotravina.cz.

Regionální potravina














Zdroj: Regionální potravina



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tento recept je určitě prima tip na letní osvěžení. A rozhodně to nebude nic, co by bylo i finančně nákladné. Takže v létě do džbánu určitě zkusím. Díky za tip Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles