Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 častých chyb při skladování granulí

4. 05. 2021 | Zvířátka

Mohou hrozit plísně i ztráta aroma


Mezi časté chyby chovatelů psů patří i špatné skladování granulí. Vybrat vhodné a zdravé krmivo je prvním krokem a druhým, neméně důležitým (a často opomíjeným), je pak i jejich správné skladování. Správným skladováním zachováte přirozené aroma granulí či zabráníte nebezpečnému plesnivění, které může pejskovi nehezky zdravotně ublížit. A jaké jsou nejčastější chyby v uchovávání granulí?

Chovatelé si myslí, že granule vydrží věčně


Lidé skladování často neřeší, především díky tomu, protože si myslí, že když granule mají suchou konzistenci, tak se nemohou zkazit a vydrží věčně. Což je ale velký omyl. Stejně jako lidské jídlo, tak i to zvířecí má limitovanou trvanlivost. Pejsci mají také citlivé zažívání a takové prošlé nebo dokonce plesnivějící granule mohou přinést nehezké zažívací potíže. Obecně granule mají expiraci 12 – 36 měsíců. To ale platí, pokud granule neotevřeme, pak je jejich „životnost“ jen pár týdnů.

Skladování v garáží či ve sklepě


Lidé, kteří kupují velká balení granulí, často dělají tu chybu, že krmivo skladují v pytlích v garážích či ve sklepě. Přitom to jsou místa, co se týká skladování jakýchkoliv potravin, vysloveně nevhodná, a především díky své časté vlhkosti. Problémem je, že se jedná o prostory, která jsou mnohdy dostatečně nevětrané a zároveň vlhké, a tuto vlhkost mohou granule „nasát“. Dalším problémem může být i specifická „vůně“ sklepa nebo garáže, kterou mohou granule snadno „načichnout“. A pejsci se svým specifickým čichem toto snadno poznají a granule nemusí pak chtít konzumovat.


Malým psům se kupují velká balení


Pokud kupujete balení granulí s gramáží do 8 kg a ihned spotřebujete, tak byste se neměli expirace obávat. Ale mnoho pejskařů si kupuje granule ve velkém tzv. „do foroty“ a zde již může po nějaké době nastat problém. Granule by se po svém otevření měly upotřebit do dvou měsíců. Což především, pokud máte malá psí plemena, může být problém a to především (a paradoxně), krmíte-li svého pejska kvalitním přírodním krmivem. Ty totiž neobsahují chemická dochucovadla či konzervanty, které trvanlivost „uměle“ prodlužují. Vydrží tedy čerstvá po otevření kratší dobu. Máte-li malého například Yorkšíra, tak se rozhodně nevyplatí kupovat balení po 30 kg. Ideální jsou balení do 15 kg.

Skladování v plastových pytlích


Máte-li granule v plastových pytlích, tak se doporučuje je skladovat ve speciálních uzavíratelných barelech, které pomáhají granulím, aby si udržely svoji čerstvost i vůni.  Navíc plastové pytle mohou obsahovat nebezpečné a karcinogenní ftaláty (změkčovadla plastů), které pak při dlouhém skladování mohou přecházet do samotných krmiv. Naštěstí mnoho výrobců již prodává granule např. v papírových recyklovatelných pytlích. Ty jsou lepší tedy nejen z ekologického hlediska, ale i z výživového. 

Míchání „nových“ a „starých“ granulí


Další častou chybou je také to, že když již granule skladujeme ve speciálních barelech, tak při nákupu nových granulí barel jen dosypeme. Jedná se ale o chybu. Takto se pouze dostanou starší granule opět na samé dno zásob a hrozí jejich plesnivění i kontaminace čerstvých granulí. Nádobu na granule také pravidelně myjte. Hromadí se v ní drobky a zbytky tuku z granulí a ty později mohou způsobit zkažení nových granulí. To samé by mělo platit i o misce na jídlo. Tu pejskovi pravidelně také myjte.


Zdroj, foto: Yoggies


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !