Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 šikovných triků jak se vyhnout klíšťatům

9. 04. 2021 | Zvířátka
Pomalu tu máme jaro. Ale ne takové, jaké jsme si představovali! Korona, sociální distanc, home-office -  všichni jsme z toho unavení. Je třeba se však podívat na světlou stránku; máme šanci více času trávit venku, na čerstvém vzduchu a v přírodě. Pod korunami stromů nebo na louce pociťuje člověk opět svobodu, ale pozor, i příroda má svou temnou stránku.

Klíšťata! Krvelační paraziti, kterých si člověk všimne, až když si je přinese domů. Tito drobní upíři často přenáší závažné choroby na lidi i na jejich čtyřnohé kamarády. Přibližně každé čtvrté klíště je totiž infekční. Nejnebezpečnější choroby přenášené klíšťaty jsou lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo smrtelná babesióza . Nepodceňujte proto ochranu sebe, rodiny ani svých domácích mazlíčků!

Stylové, ale bezpečné oblečení


Krátké kalhoty a tílka přímo provokují klíšťata, aby vylezli na svou oběť. Na procházku nebo i při venčení se doporučuje nosit dlouhé světlé kalhoty. Pro lepší efekt si můžete spodky kalhot ještě vecpat do vysokých ponožek. Tento jednoduchý a módní způsob nejen udrží klíšťata na vnější straně oblečení zabrání jim tak proniknout na kůži. Klíšťata to však zpravidla nevzdají a začnou šplhat výše, proto nezapomínejte mít zastrčené i tričko! Pokud plánujete ležet v trávě nebo si hrát se psem v keřích, doporučujeme i tričko s dlouhým rukávem.         

Nezapomínejte na sílu repelentu!


Některé repelenty fungují nejen na kůži, ale také na oblečení. Před odchodem z domu si nezapomeňte nastříkat vrchní vrstvu oděvu a boty. Je běžné, že si lidé myslí, že malý flek svou práci udělá, ale to nestačí. Před obutím bot je pořádně nastříkejte a vždy nechte zcela vyschnout. Postupujte podle bezpečnostních pokynů výrobce. Tímto způsobem se k vám klíšťata neodváží ani přiblížit!  

Chraňte i svého čtyřnohého kamaráda


Svědomití majitelé domácích mazlíčků se dozajista zamýšlejí nad způsoby, jak svého pejska nebo kočku ochránit před krvelačnými parazity. Někteří si však nejsou jisti, jaký způsob ochrany pro jejich čtyřnohého kamaráda je nejlepší. Na trhu je dnes dostupných mnoho různých antiparazitárních přípravků, které chrání před klíšťaty a nepřímo tak i před jimi přenášenými chorobami.
Mezi nejoblíbenější patří systémově fungující ochucené tablety, spot-on přípravky a obojky:

Veterináři i chovateli jsou preferovány ochucené žvýkací tablety, a to díky jejich jednoduchému podání a účinku až po dobu 3 měsíců. Psům navíc chutnají!
Spot -on přípravky se aplikují v oblasti krku, kde se účinná látka vstřebá přímo do kůže. Některé přípravky jsou vhodné jak pro psa, tak pro kočku, kde mohou fungovat některé fungovat také až 3 měsíce.
Známou metodou je i nasazení obojků pro psy, které jsou voděodolné a jejich účinek trvá až do 6 měsíců. Pro vhodný výběr přípravku je nejlepší konzultace s vaším veterinárním lékařem. Ten dokáže nejlépe posoudit, která z možností je nejlepší pro vašeho pejska nebo kočku a hlavně jen u lékařů jsou dostupné všechny přípravky dostupné na trhu.         

Zůstaňte uprostřed cesty!


I když sejít z cesty do okolní přírody působí lákavě, má to i svá nebezpečí. Klíšťata jsou šikovní a trpěliví horolezci, kteří vyčkávají na svou oběť na stoncích a listech rostlin. Vyskytují se do maximální výšky jednoho metru, nejčastěji na převislých rostlinách po stranách chodníčku. Pokud půjdete středem, máte větší šanci, že na klíšťata nenatrefíte. Hlavně nezapomeňte -  vyhýbejte se vysoké trávě! 

Pravidelná kontrola je nad zlato!


Po každé procházce nebo venčení se důkladně zkontrolujte. Klíště se může skrývat v různých zákoutích těla a je velmi náročné ho na první pohled zpozorovat. Po několika dnech se po nakrmení zvětší a je více viditelné. Pokud se klíště odstraní do 24 až 36 hodin po kousnutí, výrazně se sníží riziko, že se infekční patogeny dostanou z jeho trávícího traktu dostanou do krve psa. Je proto nutné dělat každodenní kontrolu! U pejsků a koček je to náročnější, protože přes jejich hustou srst má člověk problém si klíštěte všimnout. Nejčastěji se klíšťata u pejsků přichytí na hlavě v okolí uší a očí, v slabinách, na tlapkách a kolem ocasu. Důsledně ho vždy po každém venčení prohlédněte!





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !