8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů jak postupovat při výběru kvalitních slunečních brýlí

16. 06. 2023 | Zajímavosti
Léto je za dveřmi a první sluneční paprsky už vyzývají k nošení slunečních brýlí. Tento letní doplněk je potřeba vybrat nejen s ohledem na design, ale především na kvalitu, protože oči máme jen jedny. Sluneční brýle chrání náš zrak a proto bychom si měli dát na jejich výběru zvlášť záležet.

Podle čeho ty pravé sluneční brýle vybrat, aby nás chránily, slušely nám, a ještě stylově vypadaly?


Kvalita na prvním místě, ale tu v drogerii či supermarketu nenajdete

Prvním a velice důležitým bodem je kvalita. Jelikož jsou sluneční brýle nejen slušivým doplňkem, ale především chrání oči, na výběr jsou kladeny určité požadavky, které bychom neměli opomenout. Kvalitní brýle mají na stranici uvedený stupeň ochrany (z vnitřní strany) a také certifikát CE, který značí vhodnou UV ochranu. Na brýlích by měly být uvedeny další jejich vlastnosti, jako je polarizace nebo dobarvování.

Sluneční brýle se 100% UV ochranou jsou jediné, které bychom si měli kupovat. Řídit se přitom můžeme hodnotami od 0 do 4. Ty vyjadřují propustnost světla a určují světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Na jarní sluníčko stačí kategorie 2, v létě je vhodnější 3. stupeň.
Při výběru slunečních brýlí tedy dbejte na kvalitu a vybírejte je vždy v optice nebo u specializovaného obchodníka.  

nákup slunečních brýlíNa řízení, sport, nebo běžné nošení?


Podstatným hlediskem při výběru slunečních brýlí je, při jakých činnostech je budeme nosit. Jedny mohou být vhodné na sport, druhé odpovídají poslední módě, ale zase můžou být zcela nevhodné pro řidiče…

Pokud jste řidič, měli byste mít vždy po ruce polarizované sluneční brýle. Jedná se o speciální filtr zabraňující nepříjemnému odrazu slunečního světla přímo do očí a následnému oslnění.
Polarizované brýlové čočky zabraňují pronikání horizontálního záření přímo do očí, a tím chrání váš zrak. Díky této užitečné funkci můžete vidět barvy jasněji , kontrast je ostřejší a také jsou eliminovány odlesky.

Polarizované a fotochromatické brýle jsou proto vhodné k dennímu použití. Speciálně zažloutlé čočky a brýle s antireflexní vrstvou zase k nočnímu užití.
K moři nebo do hor je zapotřebí nejvyšší ochrana očí. Vodní hladina paprsky odráží, a tím se znásobuje množství UV záření dopadající na lidské tělo, tedy i do nechráněných očí.

Aby padly jako ulité


Samotný design hraje také důležitou roli. Brýle jsou i módním doplňkem a zejména dámy preferují, aby ladily  s celkovým outfitem a osobním stylem. Můžete si například vyhledat, jaké sluneční brýle jsou pro letošní sezónu trendy, jaké barvy a tvary, a vyzkoušet něco nového. Nezapomeňte, že by se měly hodit k vašemu tvaru obličeje a být pohodlné – tedy nikde netlačit nebo nesklouzávat. Musí dobře sedět za ušima a na kořeni nosu.

Na letní období vybírejte sluneční brýle spíše s velkými skly. Poskytují mnohem větší ochranu než brýle zakrývající pouze oči. Pokud osoba stojící vedle vás vidí vaše oči jasně, pak mohou sluneční paprsky pronikat také tudy.
Nadměrné čočky nemusí nutně zakrývat větší část obličeje, ale nabízejí větší ochranu a vytvářejí rozměrnější stín, což je v létě žádoucí.


Pro dospělé i děti


Nejen dospělí, ale i děti potřebují chránit svůj zrak před UV zářením. U dospělých krystalická čočka blokuje část slunečních paprsků, ale dětské oči jsou citlivější a světlo do nich prostupuje snadněji. Proto je důležité pořizovat sluneční brýle ve specializovaných obchodech. Existují dětské sluneční brýle s kvalitními filtry, různých tvarů i barev (a to i za dostupné ceny), které dokáží dětský zrak náležitě ochránit. Dalšími požadavky je, aby byly lehké, odolné, nikde netlačily a perfektně padly malému obličeji.
Nezapomeňte, že děti bychom ostrému slunci neměli příliš vystavovat! Zvolte proto raději stín a kromě brýlí dítě vybavte kšiltovkou nebo kloboučkem.

Kombinace s dioptriemi


Nosíte dioptrické brýle a nevíte, jak ochránit svůj zrak za slunečných dní? Chránit oči před škodlivým UV zářením a předejít zdravotním komplikacím s ním spojeným by mělo být pro každého samozřejmostí. Dříve bylo jedinou možností střídat dioptrické a sluneční brýle. Dnes už výrobci nabízí přímo dioptrické sluneční brýle i s dalšími filtry (např. proti oslnění) nebo si vybrat některý z dalších způsobů. Jedním z nich jsou brýle s klipem, který se stává stále oblíbenějším. Druhou možností jsou samozabarvovací (fotochromatická) skla.

Tato skla reagují na UV světlo. Nacházíte-li se v místnosti, kde není vysoké UV, čočky zůstanou čiré. Naopak venku je UV vyšší, a tak čočky ztmavnou. Pozor na některé zvláštnosti. V zimě může být zataženo, a čočka se stejně zabarví. A v čelním skle aut je UV ochrana, která blokuje propustnost UV světla, proto se čočky nemusí zbarvovat do tmava.
Tento typ brýlových čoček je známý už od 60. let, ale technologie od té doby značně pokročily.



Zdroj, foto: Optiky Alensa



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !