Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak ušetřit na energiích

26. 10. 2023 | Finance

Neotevírat okno na ventilaci

a nepřetápět.


Výdaje za energie se staly palčivým tématem a většina z nás proto řeší, jak na této položce ušetřit. S přicházejícími chladnými dny se téma stává o to aktuálnější. Přinášíme proto šest tipů, jak Váš účet za energie snížit za pomoci úpravy režimových opatření a bez nutnosti velkých investic.

    1. Začneme kuchyní, kde lze náklady na energie snížit několika poměrně snadnými kroky, jakými je zakrývání hrnců při vaření pokličkou anebo pravidelné odmrazování mrazničky. Přestože by se to totiž nemuselo zdát, poklička na vařícím hrnci znamená až čtyřikrát úspornější provoz oproti vaření s hrncem nezakrytým. A nezábavná činnost odmrazování mrazničky může ušetřit další peníze. Námraza totiž působí jako izolace, a proto zvyšuje spotřebu elektřiny a snižuje mrazící výkon. Ideální je proto odmrazovat alespoň dvakrát ročně.

6 tipů, jak ušetřit na energiích    2. Dalším tipem je výměna energicky náročných spotřebičů, jakými jsou lednice, myčka či pračka za ty úspornější, anebo pořízení chytrých zásuvek či termostatů. Vždy záleží na typu produktu a způsobu zacházení uživatelem, obecně lze díky smart produktům ušetřit až 50 procent celkové spotřeby energií a návratnost investice je při dnešních cenách energií v řádech několika mála měsíců.

    3. I další, na první pohled možná banální režimová opatření, mohou ušetřit nemalé částky. Jedná se o osvětlení, topení a chlazení. Právě zde je často velký potenciál úspory, při již poměrně malých investicích nebo úpravách režimu. Žroutem energie je v tomto případě například otevírání oken na ventilaci, které ale v zimním období není nijak efektivní a zároveň při něm dochází k velkým tepelným ztrátám. Vhodnější je krátké intenzivní provětrání a následné úplné uzavření okna.

    4. Opačným problémem může být zbytečné přetápění místností, kdy snížení teploty o pouhý stupeň může znamenat až šestiprocentní úspory energie. Tedy alespoň ve chvíli, kdy vaše okna nepropouští teplo ven. Kvalitně provedené profily, izolační charakteristika skleněné výplně a celkově kvalitní provedení a montáž oken může za dobu životnosti budovy přinést úspory převyšující miliony korun. Právě proto je potřeba dobře zvážit správný materiál, profil a typ skla. Stejnou pozornost je dobré věnovat také světlíkům a světlovodům na střeše budovy.

    5. Na účtu za energie se může negativně projevit i nadbytečné svícení a naopak pomoct může výměna klasických žárovek za ty úsporné. Za zvážení v tomto případě stojí i instalace čidel pohybu do chodeb a venkovních prostorů.

    6. V neposlední řadě lze samozřejmě šetřit také na vodě: tedy nenechávat vodu téct zbytečně dlouho, ať už při vaření nebo při čištění zubů. V domácnostech, kde se protáčí zbytečně velké množství vody je třeba buď na šetření vody myslet, anebo instalovat speciální perlátory, které sníží průtok vody na třetinu, a to bez negativního vnímání. Stejné opatření je možné provést také u sprchy, a to pomocí speciálních hlavic snižující průtok.


Zdroj: Agora DMT



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !