Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergie může vašemu psovi a kočce pořádně znepříjemnit život

14. 06. 2016 | Zvířátka
Probíhající jaro a blížící se léto působí alergikům hodně nepříjemných chvil. Jenže alergikynejsou pouze lidé, toto imunitní onemocnění se nevyhýbá ani domácím zvířatům. Na rozdíl odlidí, kteří při alergii trpí obvyklepotížemi cest dýchacích, u psů se projevuje předevšímna kůži. Jak poznat příznaky alergie? A jak alergii předcházet a projevy léčit?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na látky, které se přirozeněvyskytují v prostředí. Pokud je organismus vystaven alergenu, tedy látce způsobující alergickoureakci, dojde k reakci, která se projevuje různou mírou svědění. U psů jsou nejčastějšími alergeny z vnějšího prostředí roztoči, prach, pyly rostlin i stromů, spory plísní, ale taktéž sliny blech. Mezi vnitřní alergeny způsobující trávicí potíže u psů patří některé zejména bílkovinovésložky potravy. Ke vzniku alergií mají vyšší predispozice zvlášť přešlechtěná plemena.

Na jaké příznaky dávat pozor?

kočkaPříznaky alergie jsou velice rozmanité. U zvířat je to nejčastějisvědivost a červenézabarvení kůže. Pocit svědění zvířata nutí se škrábat,kousat, lízat, třít se o předměty. Zčervenání kůže můžemepozorovat kdekoliv na těle, nejvíce postižené oblasti jsouvnitřní strany ušních boltců, hlava, podpaží, meziprsí nebobřicho. Dále je třeba sledovat zhoršení kvality srsti nebojejí vypadávání, zčervenání očí nebo zánět uší, ztrátuváhy a zvracení, nadýmání nebo průjem.

Potravinové alergie u psů a koček

•    nejčastější potravinové alergeny jsou hovězí maso, mléčné produkty a ryby
•    diagnostikovat potravinovou alergii může pouze veterinář
•    u zdravých zvířat není vhodné nasazovat preventivní hypoalergenní dietu
•    kožní alergická reakce na potraviny se vyskytuje u 8-12% psů

Časté typy alergie domácích zvířat

Velice rozšířená je alergie na bleší kousnutí, která nejvíce postihuje oblast bederní a křížovou. Další častou alergií je atopický ekzém, což je běžný dědičný typ přecitlivělosti na alergeny (především na roztoče, pyly stromů a bylin, seno). Někteří psi mohou mít alergické reakce na bílkovinové složky v potravě. Alergie na krmivo se léčí nasazením veterinární hypoalergenní diety, kterou předepíše veterinární lékař po stanovení diagnózy. Když se u vašeho mazlíčka opakovaně objevuje průjem, nadýmaní anebo zvracení, neexperimentujte se zkoušením různých produktů, vyhledejte odbornou pomoc.

Léčba alergie

Alergie je nevyléčitelné onemocnění, ale vhodnoukombinací léčebných postupů ji lze dobře kontrolovat. Při terapii alergií se musí léčit i druhotné onemocnění jako třebazáněty kůže nebo uší. Majitelé by měli sledovat netypické reakce svého psa či kočky a aj při nejmenších příznacích problém aktivně řešit. Terapie alergií vyžaduje trpělivost a dlouhodobou spolupráci majitele s veterinářem.

Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !