Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ananasovník - nenáročná dekorativní rostlinka

2. 01. 2012 | Zahrádka
Patří do čeledi Bromeliaceae. Původem pochází z Brazílie. Známe pět druhů této rostliny. Jako hrnková květina  se u nás pěstuje především barevná forma ananas comosus známý jako ananas chocholatý. Má bílé pruhované listy s červeným odstínem.

Listy jsou úzké, dlouhé, sestavené v přisedlou růžici. Po stranách mají trny. Květenství vytváří klas šiškového tvaru, který je na vrcholu ukončen chocholem listů. Ananasovník  se pěstuje především pro svoji dekorativnost. Rostlinka je nenáročná na prostředí.

Ozdobně působí jeho olistění  během celého roku, kvete a plodí většinou v letních měsících. V době kvetení má ananas rád sušší  ovzduší. Nejlépe se rostlince daří na plném slunci, blízko okna. Zálivka je v létě bohatá. Ananasovník dobře prospívá při vyšších teplotách i v místnostech s ústředním topením. Během léta hnojíme rostliny každý týden. V zimě jim prospívá teplota kolem 15°C. Zálivku omezíme, tak přivedeme rostlinky následující rok do květu.

Ananas se množí hlavně postranními odnožemi, které od matečné rostliny odřízneme, rány zasypeme
dřevěným uhlím a necháme je několik dnů zaschnout. Podobným způsobem můžeme použít k množení i vrcholovou růžici plodu, která má být pěkně zelená, nesmí mít zaschlý nebo vyhnilý střed růžice. Vrcholovou růžici zásadně neodřezáváme, ale ukroutíme.

Rostlinky dobře zakoření v písku nebo perlitu, speciálního přípravku pro zakořeňování mladých rostlin. Po zakořenění je nasázíme do květináčů.  První rok vypěstujeme z odnoží silné rostlinky. Druhým rokem je dobré rostlinám vytvořit 2 měsíce klidové období. Tříleté rostliny zpravidla již kvetou a vytvářejí plod. Mladé rostliny přesazujeme na jaře. Starší vždy po odkvětu. Jako zeminu na přesazování používáme směs listovka, rašeliny a písku.


Ananasovník  patří mezi zajímavé bytové rostliny, které nám pěkně oživí interiér bytu.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já seřízla vršek, a pak ten spodek kolem dokola seřízla, aby to byl jako "šestihran" a dala jen do vody...pustil kořínky právě z těch seříznutých 6 stran a když už byly větší, zasadila jsem ho do hlíny a už má 7 listů a nový "leze"..., je fakt, že už ho mám tři roky, ještě nekvetl, ale třeba se někdy dočkám...u mě úspěch i v tom, že vůbec zakořenilSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já si ho vypěstovala sama a to tak že když si koupíte ananas v obchodě tak koukejte aby ten hořejšek ty lístečky byli krásné né povadlé a seschlé.Potom doma odříznete ty lístečky celý ten trs ale tak aby jste ufikli i kus toho ananasu.
Tenposadíte do hlíny a zasypete.Někdymi umřeli ale nevzdala jsem to a povedlo se.
Mám ho již několikátým rokem a má se čile k světu.
Jednou mi i plodil ale ten plod je spíš dekorace nebyl dobrý a je malinkatý oproti koupenému.
Hodně štěstí.
Obrázek uživatelky
profil
mě se to také nikdy nepodařilo a to zkouším každý rok několikrát.zkusila bych to podle tohoto návodu ale nějak ho úplně nechápu Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
nezdařilo se mi jej rozmnožit..možná někdy příšte...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nikdy se mi nepodařil vypěstovat, vždy mi zařve.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles