Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aprílový 1. duben, ale také Den ptactva

3. 04. 2023 | Vaše příběhy
1. dubna z nás mnozí znají jako žertovný den neboli Apríl. Spousta lidí na své blízké dělá různé kulišárny a vtípky. Taktéž se můžete setkat i s novinářskými články, kdy novináři vypustí uzdu své fantazie a sepíšou článek, který může být trochu zlomyslný, ale zároveň zábavný, nicméně tento článek nelze brát vážně a musíte jej přijmout jako tzv. kachnu či hoax. První zmínka aprílu v České republice je zhruba od roku 1960, ale původně pochází z Francie. 

První duben ale nepatří jen již zmíněnému Aprílu, ale také se v tento den slaví Mezinárodní den ptactva, který sahá až do roku 1906, kdy byla podepsána Konvence o ochraně užitečného ptactva. Ovšem v Českých zemích se slaví Den ptáků už v roce 1900.

Den ptactva vznikl na úkor ochrany ptáků před nebezpečím, ale také k ochraně jejich hnízd. Nejvíce ohroženi jsou ptáci cestující z teplých krajin, kterým bohužel nevystačí jejich síla na dolet do cílového místa, ale také se mohou stát trofejí různých lovců, ať už větších ptáků či lidí. Mezi nejohroženější druhy patří například vlaštovka či jiní drobní ptáci, kteří svou dalekou cestu absolvují hlavně v noci.
Den ptactva se slaví i v různých chovatelských zařízeních. Tato zařízení vytvářejí speciální programy pro veřejnost, ale i školy či školky, kde široké okolí seznámí s chovem ptactva, ale i problematikou lidí, kteří jim byť nevědomky ubližují.

My doma si připomínáme oba svátky, jak už Apríl, tak i Den ptactva. Dopoledne si děláme různé lumpárny a vtípky, ale odpoledne využíváme k procházce do přírody, kde si alespoň my dospělí uvědomíme potřebu nejen ptactva, ale i přírody, kterou musíme jako lid chránit.


Jituskha - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !