Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez ostychu o prostatě: proč by vás toto téma mělo zajímat

10. 02. 2014 | Nemoci
Je vašemu partnerovi kolem padesáti let? Všimla jste si, že v poslední době častěji odbíhá na toaletu? Ruší vás v noci jeho putování na záchod? Objevily se první obtíže v intimní oblasti? Všechny tyto nepříjemnosti patrně souvisí se zbytněním prostaty, nezhoubným onemocněním, které se odborně nazývá benigní hyperplazie prostaty, zkráceně BHP.

Mužské zdraví a vaše role

„Muži si velmi neradi připouštějí, že by jejich „železné“ zdraví mohlo být podlomeno, velmi zřídka se svěřují se svými zdravotními problémy vrstevníkům nebo přátelům, a když už někomu, tak nejčastěji právě partnerce,” uvádí MUDr. Viktor Vik, urolog z pražské Thomayerovy nemocnice. V takovém případě je čas, abyste se ujala iniciativy a svému partnerovi poradila a podpořila ho. Bude pro vás nepochybně snazší nasměrovat partnera k úspěšnému zvládnutí nemoci, pokud sama problematice porozumíte.

Benigní hyperplazie prostaty

Zbytnění prostaty souvisí s věkem a s produkcí mužského hormonu testosteronu. „S přibývajícím věkem lze očekávat velmi pozvolné a nenápadné zbytnění prostatické žlázy. S ohledem na uložení prostaty pod močovým měchýřem a fakt, že jejím středem prochází močová trubice, je zřejmé, že zvětšení prostaty má za následek celou řadu obtěžujících příznaků,“ vysvětluje dr. Vik.
Mezi ně patří časté močení v průběhu dne, močení v noci, obtížně ovladatelná či oddalitelná potřeba močit, slabý proud moči, pocity nedokonalého vyprázdnění močového měchýře či přerušované močení. K prvním příznakům onemocnění prostaty se řadí i problémy v sexuální oblasti.

Prostamol uno

„Příznaky BHP muže zpravidla neohrožují na životě, ale mohou zásadně ovlivnit jeho kvalitu,“ říká dr. Vik a dodává: „Velmi často dovede muže k lékaři právě jeho nevyspalá partnerka, pro kterou se opakované noční cestování jejího muže na toaletu stane nepřijatelným problémem.“

Náš tip

Prostamol UNO je první volně prodejný lék na problémy s močením způsobené zbytnělou prostatou v České republice.

Prostamol Uno obsahuje Extrakt Serenoa repens. Lék k vnitřnímu užití. Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Týká se BHP i vašeho partnera?

„Téměř všichni muži považují noční močení za stav, který je provází od pěti let věku a je neměnný. Problémy s erekcí naopak přisuzují přirozenému projevu stárnutí. Další se domnívají, že se obtíže s prostatou objeví nejdříve okolo 80. až 90. roku věku,“ popisuje mužské vnímání problému dr. Vik. To však není správné. Zjednodušeně lze říci, že se problémy s prostatou týkají každého muže. Vzhledem k tomu, že zvětšení prostaty jasně souvisí s věkem a že populace rapidně stárne, je tento problém jasně na vzestupu. Asi u poloviny mužů je v 50 letech možné laboratorně prokázat známky BHP, u osmdesátníků je to až u 80 %. U každého druhého z těchto mužů se projeví obtěžující příznaky.

Čím začít? Testem

Pokud chcete partnerovi pomoci, začněte tím, že si o problému otevřeně pohovoříte. Zjistěte si o problematice více informací – např. na www.prostamoluno.cz. Zde také najdete jednoduchý dotazník s názvem IPSS (International Prostate Symptom Score), na němž si váš partner bude moci své potíže otestovat. „Pomocí několika málo otázek je možné získat představu o závažnosti obtíží a případné nutnosti léčby,“ říká dr. Vik. Muži mají rádi přesné informace, proto může být vyplnění dotazníku prvním krůčkem na cestě k úspěšnému zvládnutí problému.

Životní styl – ženská doména

Další důležitou oblastí, v níž můžete partnerovi pomoci právě vy, je změna životního stylu – pro prevenci problémů s prostatou je dobré změnit jídelníček, především snížit příjem živočišných tuků a červeného masa. Samozřejmostí je omezení kouření a konzumace alkoholu.
Neméně důležitý je pohyb – přiměřený věku a fyzické kondici. A v neposlední řadě se k prevenci prostatických obtíží doporučuje také pravidelná sexuální aktivita.


„Muži jsou si často téměř jisti, že obtíže s prostatou má pouze soused...“

MUDr. Viktor Vik, urolog


Pomoc z lékárny

Při prvních příznacích zvětšené prostaty se můžete pro pomoc vydat do lékárny a koupit partnerovi volně prodejný lék proti obtížím s močením způsobeným zbytnělou prostatou. Jedná se o lék na bylinné bázi – s výtažkem z plodů malé palmy s názvem Serenoa repens. Lék má ověřený účinek a při dlouhodobém užívání dokáže obtíže s močením efektivně mírnit.

Urologická prevence

„Zatímco je absolutní samozřejmostí, že každá žena má svého gynekologa, muži, přesvědčeni o své nesmrtelnosti a nezničitelnosti, jsou si téměř jisti, že obtíže s prostatou má pouze soused,“ uvádí s trochou nadsázky dr. Vik. Důvodem, proč toto není správný postoj, je skutečnost, že prostata se nemusí pouze nezhoubně zvětšovat, ale může v ní zcela bez příznaků vznikat i karcinom prostaty, který je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v České republice. Obecně platí, že muži od 50 let (od 45 let při výskytu nádorového onemocnění prostaty v rodině) by měli na preventivní urologické prohlídky docházet každý rok, stejně jako vy chodíte ke gynekologovi. Pokud chcete partnerovi pomoci, můžete jej k lékaři objednat sama a pak ho na vyšetření doprovodit. Možná budete překvapená, jak ho váš zájem potěší.

Život jde dál…

Zbytnění prostaty a jeho projevy jsou sice velmi nepříjemné, ale myslete na to, že se jedná o onemocnění, které lze úspěšně léčit. Není proto třeba před problémem zavírat oči. Je nutné jej řešit! Jak shrnuje dr. Vik: „Současní senioři jsou aktivní lidé ve velmi dobré kondici, kteří chtějí cestovat, sportovat a užívat si života, a ne se poddávat svým fyzickým neduhům.“

Zdroj, foto: Prostamol UNO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já Ti takéSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak 8 dobrej lov
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík 8+2 SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kristý, mávám Ti a ať se daříSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
8Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles