Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bombardér

9. 05. 2010 | Vaše příběhy

Jelikož byli moji rodiče zaměstnaní a mamka byla nucena v mých dvou letech jít opět do práce, vyrůstala jsem do svých patnácti let u babičky. Moje babička zažila druhou světovou válku a já jsem měla ráda večery před spaním, když měla čas, poslouchat její příběhy z té doby.

Moje babička byla asi za mlada pěkný „kvítko“, takže byla snad u každého humorného kousku té smutné a tragické doby. Vždycky mi říkala, že si musím na všem zlém najít alespoň žďabíček dobrého.

Světová válka se projevovala na různých místech všelijak, ale jedno měly všechny regiony společné – nedostatek a jakousi solidárnost lidí.

Moje babička prý bydlela v malé vesničce středních Čech, kde se toho zase příliš nedělo. Sem tam přešli vojáci, přejely tanky nebo přeletěly bombardéry. Známkou zlé doby byla ale bída těchto lidí a značný nedostatek potravin. Lidé si vypomáhali, jak jen uměli. Jeden měl to a druhý zase ono, co mezi sebou mohli směnit.

V kraji této malé vesničky bydlela také jedna stará paní, která doma měla kozu. Tehdy kozí mléko bylo dobře ceněné a ona byla dobračka, která každý den donášela chudým dětem tento vydatný a zdravý nápoj. Byla to prý paní mírné a rozvážné povahy, jež by se pro druhé rozdala.

Jednoho dne se přes toto území vracely české bombardéry. Dunění jejich motorů bylo slyšet široko daleko, a tak se mnohý z lidí ohlédl. Jeden bombardér se však znatelně opožďoval za ostatními, jelikož  mu v dolním podvozku uvízla bomba, jež se při útoku na nepřátele neuvolnila, jak měla. Jeho časová ztráta se neustále zvyšovala, a tak když viděl dlouhé volné pole bez živáčka, rozhodl se udělat trošku riskantnější manévr, při kterém se bomba uvolní.

V tu dobu šla i naše dobrá paní její tradiční obchůzku s mlékem. Jakmile lidé slyšeli ten podivný zvuk padající bomby, který se prý dá přirovnat k zuřivě roztočenému kávovému mlýnku, neváhali a vrhli se k zemi. Stařenka s mlékem se vrhla tak nešťastně, že vzala plnou bandaskou mléka muže poblíž. Okamžitě se uvolnilo víko na bandasce a celý obsah se muži rozlil po hlavě. Muž se najednou vztyčil a zařval:“Jé, klucí, já jsem to dostal a už mi teče krev!“ V tu ránu jakoby všichni zapomněli na hrozící nebezpečí a začali se z plných plic smát.

Již nikdo tomuto „Pepíkovi“ jeho zdárný výrok z dob války neodpáře a všichni na tuto událost vzpomínají s úsměvem na tváři.

 

Maclane – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezké, humorné a dobře napsané!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný příběh, dokazuje přesně to, co jsem v životě zažila mnohokrát, těžké časy bývávají zasunuty v paměti do pozadí a ty úsměvné vzpomínky přetvávají stále.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles