8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Britské kočky kralují

18. 07. 2017 | Zvířátka

Britské kočky mají přezdívku nebo spíše přídomek, královny na kočičím výsluní. To proto, že mají ideální tvar těla, krásnou plyšovou srst a tzv. nebesky modrošedou barvu, ze které vykukují krásné, kulaté oči. 

Byly vyšlechtěny v Anglii z pouličních koček na konci 19. století a hned od počátku se začaly objevovat na výstavách. Šlechtění se orientovalo na robustnější tvar této rasy. Ke šlechtění se používaly perské kočky, protože se tím vytvářela kvalita srsti, robustnější tvar těla a rozšířila se i paleta barev.  V údobí 50. let bylo ve Velké Británii docíleno výběrové plemenitby. Nastal ovšem menší problém. V kontinentální Evropě se vzájemným křížením modrých koček - kartouzských, evropských i britských, začaly stírat rozdíly a sami chovatelé nevěděli, jaký typ kočky doma chovají.

V roce 1973 organizace FIFe, což je chovatelská instituce, zakázala toto vzájemné křížení. O čtyři roky později se kočičí plemena rozdělila kromě britských ještě na kartouzské a o další čtyři roky později došlo i k oddělení britských od evropských koček. Zároveň byl v tomto roce (1981) uznán samostatný standard těchto koček. Tělo je silné a dobře stavěné, vyjadřující mohutnost. Hrudník je dobře vyvinutý a široký. Ocas u kořene silný, dobře nasazený, k tělu přiměřeně dlouhý. Nohy jsou pevně stavěné a přiměřené k tělu. Tlapky úhledné a pěkně zakulacené. Hlava je mezi ušima široká, tváře dobře vyvinuté, obličej a nos krátký.


Britská kočkaUši jsou malé s lehce zakulacenými špičkami, ne příliš široce nasazené. Velké a dobře utvářené oči jsou barvy měděné nebo oranžové. Srst je krátká, jemná a přiléhavá. Barva je středně až světle modrá, velmi jednotná v tónu, bez žíhání, stínování nebo bílých chlupů či skvrn. Pevná a svalnatá kondice má vyjadřovat celkovou aktivitu. V Československu se do roku 1980 zachovaly pouze kočky kartouzské. Posléze se proměnily na módní britské kočky modré. Na mezinárodní výstavě v Brně roku 1982 bylo vystaveno pouze 13 těchto koček. S přibývajícími roky a rostoucí popularitou tohoto plemene je rok od roku vyšší účast. FIFe postupně uznávala další barevné standardy - červené, krémové, stříbřitě stínované, kouřové, tabby variety, dvoubarevné v typu harlekýn, kouřové želvovinové a camea.

Tehdy bylo dohromady uznáno 75 barev. Rok 1989 - někteří jedinci si po vnitropolitické změně České republiky začali přivážet kočky z Německa, Nizozemí nebo Dánska, kde byl chov už tehdy na vyspělé a vysoké úrovni. Dokonce se v roce 1998 dočkala Česká republika vítězství na výstavě v polské Poznani.

Co se týká barev, je několik rozdělení. Plnobarevné (solid) - mezi plnokrevné britky se počítají na prvním místě modré, potom lilové, černé, čokoládové, červené a krémové. Všechny tyto barvy mají měděné nebo oranžové oči. Výjimku tvoří bílé kočky, které mohou mít oboje barvy očí nebo jedno oko měděné a druhé oranžové. Želvovinové (Tortie, Totoiseshell) - tato odrůda britských koček může mít v srsti různobarevné větší či menší skvrny. Ty mohou být ohraničené nebo promíchané na různých místech a vytvářet tak melírový efekt.

Základní barvy jsou černá, modrá, čokoládová nebo lilová, doplňuje je červená nebo krémová. Co je zajímavé - toto zbarvení se vyskytuje jen a pouze u samic. Kresbové (Tabby) – v tomto oddíle rozeznáváme čtyři různé kresby v srsti - mramorovaná (Classic), tygrovaná (Mackerel), tečkovaná (Spotted) a habešská (Ticked). Kresbové britské kočky mají na základní pískové až meruňkové barvě zřetelnou a výraznou kresbu - černou, modrou, čokoládovou nebo lilovou. Stříbřité (Silver)  - toto je dnes velmi módní varianta britských koček. Patří sem kouřové (Smoke), stínované (Shaded), závojové (Shell) - tyto se v kombinaci s krémovou nebo červenou barvou nazývají camea. Vznikají i efektní barevné variace, když se ke stříbřité barvě přidá ještě kresba.

Tyto kočky mohou mít barvu očí oranžovou, ale také i smaragdově zelenou. S bílou skvrnitostí (Parti colours) - bílé skvrny nacházející se v srsti, mohou mít rozdílné zastoupení, od klasických bikolorů, přes harlekýny až po zbarvení Van. Tady se mohou kombinovat všechny dostupné barvy. S akromelanickými odznaky (Colour points, Pointed)  - toto je poslední barevná variace - britské kočky a odznaky a s odznaky a kresbou, které byly FIFe zatím uznány. Všechny tyto kočky mají modré oči. Počet koček s rodokmenem, chovatelů nebo čistě jen obdivovatelů téhle rasy v České republice se dá jenom odhadovat. Přesná statistika se vede v Plemenné knize koček ČSCH, ale jenom o narozených koťatech.

V roce 2004 jich bylo zaregistrováno 3 302 u dvaceti sedmi uznaných kočičích plemen. V roce 2009 vystřídaly britské kočky na pomyslném kočičím trůnu perské kočky. Ty svou vládu v České republice skončily a nastoupily právě britky. Žezlo oblíbenosti uchopily pevně do svých pacek. Tehdy vystavila Plemenná kniha více než tisíc rodokmenů nových koťat. Nejvíce jich bylo pochopitelně v barvě modré. Nejen u nás, ale v celé Evropě patří britské kočky mezi nejoblíbenější a nejpopulárnější. Tyto kočky jsou přátelské, snášenlivé, adaptabilní na každé prostředí, klidné, vyrovnané, tolerantní, přítulné, společenské, nenáročné na chov a péči. Nejspíš proto je dnes organizací FIFe uznáno více než 240 barev a šlechtí se další a další.

Díky mnohaletým zkušenostem je u nás chov těchto koček na velmi vysoké úrovni. Mají za sebou nejenom zajímavou historii a současnost, ale nejspíš ještě hodně před sebou.

Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek byl již na internetu publikován


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !