Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pořiďte si letos vánoční stromek v květináči!

3. 12. 2008 | Domácnost

Také je vám každý rok líto, že váš báječný voňavý a huňatý stromeček skončí v kontejneru? A umělý stromek nechcete, protože mám s vánoční atmosférou společného asi tolik, co Santa Claus s Ježíškem? Zkuste to letos jinak a pořiďte si stromek v květináči. Budete mít doma nejen kousek živé přírody, ale i dobrý pocit, že neubližujete životnímu prostředí.

Nejprve se zamyslete, jaký druh jehličnanu si vlastně chcete pořídit. Nejvhodnější jsou: smrk pichlavý, smrk stříbrný, jedle, borovice lesní a borovice vejmutovka. Rodiče malých dětí nejspíš upřednostní jedli a borovici vejmutovku, protože mají jemné nepichlavé jehličí.

Pořiďte si letos vánoční stromek v květináči!Když už máte stromek koupený (nejlépe v zahradnické školce), opatřete si pevnou nádobu o průměru minimálně 40 cm, musí být mrazuvzdorná a dostatečně stabilní, tedy samozřejmě pokud nechcete o Vánocích vysávat hlínu koberce. Nemusíte zůstávat jen u květináčů z plastu, můžete použít i ozdobný kyblík, košík nebo keramický květináč obalený novinami či jutou. Ani starý dřevěný sud nemusí skončit v popelnici.

Drenážní otvor (který v nádobě musí být) zakryjte keramickými střepinami nebo drcenou kůrou.

Vybalte stromek z obalu a opatrně narovnejte pár kořínků, aby se rostlinka rychleji uchytila. Vložte stromek do nádoby a zasypejte hlínou. Krček stromku má být na úrovni zeminy, tj. 2,5-5cm pod okrajem nádoby (to kvůli místu pro zalévání). Zeminu kolem kořenů pevně přitiskněte, pak bude stromek dobře snášet nutné přenášení.

Stromek důkladně zalijte a nezapomínejte na to ani o svátcích. Kořeny nesmí stát ve vodě, ale ani vyprahlá půda není nejideálnější.

Po skončení svátků stromek přeneste na několik dní do světlé a chladné chodby a potom ven. Za bezmrazých dnů opět nezapomeňte zalévat a na jaře najděte na zahradě nějaké pěkné místo a zasaďte ho. Když budete v zálivce pečliví i přes léto, příští rok si domů ponesete o něco většího, huňatějšího a úžasně vonícího vánočního krasavce.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to by nebolo ono
Obrázek uživatelky
profil
To jsem si před lety přinesla domů krásný malý stromeček a zasadila na zahradě když byly děti malé vždy jsme ho ozdobily paráda to měl do 2 m a nerostl pak povyrostl a nám ho bylo líto vyklubala se z něj jedle bělokorá má 14 m a co teďSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles