Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Různé a nečekané jsou cestičky života

22. 07. 2010 | Zahrádka

Jak se dá vlastně přijít k tomu, že člověk začne najednou, nečekaně, úspěšně a ve velkém pěstovat cizokrajnou květinu, ke které dosud shlížel s úctou a obdivem k její majestátní kráse a dokonalosti? Ani ve snu by mne nenapadlo, že propadnu ještě orchidejím, když už kaktusy pěstuji skoro 40 let.

A propadla. Pěstuji orchideje již šestým rokem a dá se říct, že to co se mnou prožily, většina vydržela, a tak se máme asi rády navzájem. Ale kaktusů jsem stejně nenechala. Je to droga, jedno jako druhé.
Čím jich máte více, tím více po nich toužíte. Čím o nich více víte, tím nutkavější máte pocit, že jste úplně tupí...

Jak jsem vlastně přišla k první orchideji? Budete se divit. Donesl mi ji manžel!  Ale kdyby rozkvetlou, ale kde že, on mi donesl dva květináče s polomrtvými rostlinami a oznámil, že měli za 70 Kč/ks odkvetlé orchideje. Tedy on ode mne chytí kdeco, od chřipky až po lásku k zelenému, latinsky se naučil jména kaktusů, že jsem se před ním styděla za svou nevědomost, uměl to lépe než já za 8 let!

Ovšem tohle byla rána! Civěla jsem na květináče, chtíc mu je hodit na hlavu, ale pojala se mne lítost nad ubohými květinkami, tak vzácného druhu, že jsem se jich ujala, ani jsem tehdy nepátrala, zda nejsou nemocné a nezatáhnu si něco domů. Jsem totiž malé květinářství...

Manžel však byl aktivita sama. Usoudil, že obě potřebují přesadit, což bylo možné, ovšem, rozsadil je sám a do normální zeminy, vydatně zalil, což mělo za následek, že z načatých ubožátek přežila jedna.
Dala jsem ji z piety na okno, kde pražilo v  paneláku západní slunce, zarovnala dokonalejší květenou a tu a tam ji zalila. Tak se převalilo půl roku a já jednou při zalévání zbystřila, protože se mi zdálo, za tím křovím na okně, se něco velmi zelená a roste... že by ta orchidea?
Opatrně jsem odendala květinu stojící před ní a zůstala jak opařená. Nádherný stvol s kvetoucími hnědými květy a poupaty mi vyrazil dech! Nejenže přežila, ona má tu drzost ještě kvést!

Okamžitě putovala na čestné místo, osprchovala jsem ji, pravidelně rosila, přečetla co jsem sehnala, přihnojila a pýchou se dmula. Pch, manželovi uhynula, ale mně kvete! A to byl můj konec, tedy chci říci začátek.
Hodně fotím i foto bylo, jenže se mi porouchal harddisk, který dosud nikdo neotevřel, takže hodně mých pokladů je uvězněno. Nicméně úplně první foto mé úplně první orchidey - jak jsem později zjistila, bylo to Oncidium, se dochovala!

Po letech jsem myslela, že zahynula, dlouho nekvetla a vděčné příbuzenstvo, které nevědělo, co k svátku a narozeninám mne vesele zanášelo dalšími přírůstky do sbírky, takže  jsem o ní nějak ztratila přehled. A ejhle!  Neuhynula (ono mi jich moc neuhynulo, pozor!), ale letos opět vykvetla!

Dnes mám prostudované co se dá, jelikož jsem bydlela v Praze a vystupovala na Slupi - Botanická zahrada, to bylo jako udělat kozla zahradníkem, znali jsme se tam, vcuclo mne to dovnitř každou chvíli, takže jsem byla ten nejšťastnější člověk, o radu nebyla nouze.

Jenže existují různé druhy, některé může pěstovat malé dítě, jiné jsou náročné, a proto bych se rozdílným druhům věnovala příště podrobněji. Chtěla jsem jen napsat, jak lehko se člověk stane otrokem přírodní krásky - na doživotí.

Začnu od nejjednodušších druhů, s vlastními poznatky a radami a poznatky mé známé, která je RNDr. a celý život věnuje květinám všeho druhu, má nesmírně bohaté zkušenosti a její - někdy zvláštní rady, mne nikdy nezklamaly. Má zde květinářství a vše jí opravdu vzkvétá pod rukama, ale práci to dá, má obrovské skleníky. Takže příště - Phalaenospis!


foto 1. Tak to je ona. Z půlky zubožené květiny bez zvláštní péče, či právě proto, taková kráska. Bílé skvrny nenaznačují postup při pěstování, ani likvidaci nějaké nemoci, ale důkaz, že kromě šikovného manžela, mám i šikovného syna, který i vymaluje za provozu! Bohužel jsem si toho všimla pozdě. Patří to tedy ke koloritu.

foto  2. Nekvalitní, protože mi za zády stál remcající a spěchající choť. Ovšem  na tak malém prostoru jsem tolik barev a druhů orchidejí ještě neviděla....Žďár nad Sázavou.

foto 3. No a o nich příště, krásné a snadno pěstovatelné a vděčné orchideje - Phalaenopsisy. Pro začátečníky, ač teď vidím orchideje, kam pohlédnu.

 

Roxana

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Různé a nečekané jsou cestičky života:

Různé a nečekané jsou cestičky života
Různé a nečekané jsou cestičky života
Různé a nečekané jsou cestičky života
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Teda Zdeni, žasnu nad tím, co doma máš za krásu. Ten první obrázek - to máš doma? To je jak v květinářství.
Nádhera, nádhera...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tá fotografia je ako živá
Obrázek uživatelky
profil
tie sú ozaj nevyspitateľné
Obrázek uživatelky
profil
většinou dárky k narozeninám, ale taky jeden nalezenec od popelnic, co se odměnil. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
skvěle napsané, taky jsem začala levným ,,zmetkem,, od manžela k svátku, ale neznalostí jsem jí ulila, aby neremcal sehnala jsem podobnou, ale opět lacinou, jsem ,,skrblíkobá,,ale byla napadená sviluškou. Svými babskými pokusy jsem jí zachránila a zároveň se za úspěch odměnila dalším přírustkem, a takto se sbírka pomalu rozrůstá, až zaplinila celý parapet na okně Smajlík
Už se těším na další článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles