Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vytvořte pro děti zahradu, na které budou chtít trávit čas

28. 07. 2010 | Zahrádka

Zatímco dříve děti venku trávily téměř veškerý volný čas, v současné době je realita trochu jiná. Zaprvé má mnoho rodičů strach pustit potomky ven a zadruhé doma na děti čeká mnoho lákadel, jako třeba televize nebo počítač. Vhodným způsobem, jak děti dostat na vzduch, může být přizpůsobení zahrady jejich potřebám. Jak na to, aby byla zahrada pro děti bezpečná a zároveň dostatečně atraktivní?


Zahrada jako kouzelný svět


Nejjednodušší je situace ve chvíli, kdy se návrh zahrady teprve rodí. „Pokud se nad potřebami dětí zamyslíte už při projektování zahrady, můžete z ní vytvořit kouzelné místo, na které budou vzpomínat ještě v dospělosti,“ říká Martin Adamíra, zahradní architekt.


zahonekDětských prvků je celá řada. Děti milují například živá iglú (z vrbového proutí či bambusu) nebo zahradní domky ze stromů, v jejichž prostoru si mohou vytvořit svůj venkovní pokoj. V zahradě mohou být rovněž různá tajemná zakoutí ideální třeba pro hru na schovávanou s kamarády. „Zkuste se zamyslet, jaké hry bavily v dětství vás, a zahradu jim přizpůsobte i pro vlastní děti,“ radí Martin Adamíra.


Dětský svět lze samozřejmě vytvořit i z již existující zahrady, kdy zásadní zásahy do jejího uspořádání nejsou příliš možné. Zde přicházejí na řadu takové herní prvky jako skluzavka, houpačka nebo pískoviště. „Umístěte je na otevřené, ideálně travnaté prostranství viditelné z domu, aby bylo děti možné pohledem kdykoliv zkontrolovat. Dejte také pozor, aby byly herní prvky oficiálně certifikované, tedy kvalitní a pro děti bezpečné,“ upozorňuje Martin Adamíra .


Pro malé děti (1-6 let) je vhodná houpačka nebo pískoviště, pro větší děti (6-13 let) pak složitější herní sestava, třeba s provazovým žebříkem, lezeckou stěnou nebo domkem. Velmi oblíbené jsou rovněž trampolíny, počítejte ale s hlasitými projevy nadšení. Starší děti ocení stůl na pingpong nebo basketbalový koš, celá rodina pak houpací síť, protože venku je spánek a odpočinek nejsladší.


Vděčným prvkem, který dokáže zabavit dítě téměř každého věku, je vlastní záhonek. Vyhraďte dítěti záhon, který bude jen a jen jeho, a uvidíte, že ho ze zahrady budete muset domů pracně lákat. Děti si mohou zkusit pěstovat bylinky nebo třeba zeleninu, která rychle roste – viditelné výsledky jsou největším povzbuzením.


Zahrada jako bezpečné místo


legraceI na zahradě může na děti číhat řada nástrah. Odřená kolena k dětským hrám neodmyslitelně patří, větším nebezpečím je však třeba důsledně předcházet. Zvláštní kapitolou je voda v zahradě, která na děti působí jako magnet. „Děti a voda na zahradě se nevylučují, je ale potřeba přemýšlet. Hluboký bazén se svislými okraji se může stát lehce pastí, přednost dejte raději přírodní sprše nebo přírodnímu mělkému jezírku,“ radí zahradní architekt Martin Adamíra.


Problémem mohou být i rostliny – do dětské zahrady rozhodně nepatří živé ploty z trnitých keřů. Pozor dejte také na přirozenou dětskou zvědavost a nutkání strkat vše zajímavé do pusy. Nebezpečné jsou v tomto jedovaté rostliny, zvláště ty s okrasnými plody, jako konvalinka, tis, lýkovec nebo cesmína. Barvy totiž spolehlivě zaujmou dětskou pozornost.


Pokud ale budete na jednotlivé bezpečnostní zásady myslet, najdou vaše děti v zahradě nový svět, v němž budou chtít trávit volné chvíle – jak samy, tak se svými vrstevníky.


Zdroj: Zahrada Praha.cz


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vytvořte pro děti zahradu, na které budou chtít trávit čas:

Vytvořte pro děti zahradu, na které budou chtít trávit čas
Vytvořte pro děti zahradu, na které budou chtít trávit čas
Vytvořte pro děti zahradu, na které budou chtít trávit čas
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
měla zahradu,to by se to tvořilo....děti už mámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je dobré, ak majú doma svoj kútik
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pre deti je to super
Obrázek uživatelky
profil
Pravda je, že dnes je to jinak. Pro děti do určitého věku je vlastní zahrada bezpečnější. Naše děti si vlastně ani jinde nehrají, naopak jejich kamarádi rádi chodí k nám. Mají velkou kluzačku, domeček, stromy na které lezou a velký trávník na hry. Z oken je na ně vidět a všichni jsme spokojeni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc