MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňte si své peníze aneb jak bezpečně nakupovat

13. 01. 2014 | Finance
Připomínat si bezpečnostní zásady při nakupování jak v kamenných obchodech, tak přes internet je stále důležité a to nejen v období vánočních svátků či populárních výprodejů. Na co bychom si měli dávat pozor a jaké bezpečnostní zásady bychom měli dodržovat při různých typech nákupů a plateb?

Zástupy lidí v obchodních centrech či spěch během nakupování v e-shopech mohou způsobit nakupujícímu zbytečné problémy související s danou formou platby. Připomeňte si s námi jednotlivé formy placení, a vyhněte se tak zbytečnému riziku.

1. Hotovost a výběr z bankomatu: klasika, která (téměř nikdy) nezklame

Platba v hotovosti je i dnes tradičním a oblíbeným způsobem placení. Mnoho lidí stále upřednostňuje mít své finance „pod palcem“, platba bankovkami a mincemi ovšem skýtá i určitá rizika. Všichni jsme již nespočetněkrát četli cedulky s textem „přepočítejte si vaši hotovost, na pozdější reklamace nebude brán zřetel“. A v tom je právě jádro onoho rizika – stojíte v nekonečné frontě u pokladny, za vámi další netrpěliví zákazníci, pokladní po celodenní směně také není již zcela ve formě a nepřesně vrácená hotovost je tu raz dva.

Jak bezpečně nakupovatNezapomeňte být také obezřetní při výběru hotovosti z bankomatu: „Je důležité být ostražitý a nikdy nevybírat peníze v přítomnosti cizí osoby. Je rozumnější výběr na chvíli odložit a vrátit se, až když máte jistotu, že stojíte u bankomatu sami. Při zadávání PIN kódu si vždy druhou rukou zakryjte klávesnici. Po uskutečnění transakce si nezapomeňte vzít zpět svou platební kartu a hotovost,“ radí Jan Matoušek z České bankovní asociace.

2. Platba kartou: bezpečnější než se může zdát

I z výše zmíněných důvodů se tak dnes stále populárnější stává platba kartou. „Při platbě kartou je vám z účtu stržena přesná částka, odpadá tak starost o přesné vrácení hotovosti. Platební kartu většinou ani nepouštíte z ruky – v případě bezkontaktních karet dokonce vůbec nikdy. Ve srovnání s platbou v hotovosti je navíc platba kartou výrazně rychlejší,“ přibližuje výhody Jan Matoušek. I při platbě kartou byste ale měli mít na paměti bezpečností zásady a při zadávání PINu opět zakrýt terminál druhou rukou A jak přesně funguje platba bezkontaktní kartou? „Aby bylo možné kartu přečíst, je nutné ji přiložit ke snímači velmi blízko, transakci musí navíc iniciovat prodavač a tak ani není důležité, kolikrát k němu kartu přiložíte,“ doplňuje Jan Matoušek.

3. Internetové bankovnictví: vaše virtuální pokladnička

Internetové bankovnictví je dnes již běžnou službou, kterou poskytují banky k vašemu účtu. Díky němu máte možnost neustále sledovat stav vašich financí, ale také peníze převádět mimo jiné právě třeba při nakupování. „V rozvoji internetového bankovnictví patří Česká republika k nejvyspělejším zemím světa. První banky ho u nás začaly nabízet už před 15 lety, počet jeho uživatelů u nás již přesáhl 5 milionů a neustále roste,“ popisuje poměry v Česku Jan Matoušek. Banky průběžně pracují na rozvoji internetového bankovnictví, jak z hlediska uživatelského pohodlí, tak z pohledu bezpečnosti. „Pokud byste měli ale při práci s internetovým bankovnictvím jakékoli pochybnosti, určitě doporučuji se hned obrátit na banku, která vám poradí co a jak. Rozhodně není radno otevírat například e-maily od neznámých odesílatelů či otevírat podezřelé přílohy. Určitě se také vyplatí pravidelně aktualizovat antivirové programy a to nejen u počítače, ale i u vašeho chytrého telefonu,“ shrnuje základní pravidla bezpečnosti Jan Matoušek.

4. Platba kartou na internetu: nákup snadno a rychle

Pokud vám nákupy přes internet již přirostly k srdci, určitě jste v řadě e-shopů setkali s možností platit pomocí vaší karty. Platby přes internet jsou jak u klasických čipových karet, tak u karet bezkontaktních zabezpečeny například pomocí CVV/CVC kódů, tedy trojmístného čísla, které naleznete nazrní straně vaší karty. Další formou zabezpečení je také takzvaná techhnologie 3D Secure, kdy vám na váš mobilní telefon přijde smska s unikátním kódem, který musíte při platbě zadat. Platba kartou je velice snadnou možností, jak si snadno pořídit přes internet cokoli, co je třeba.

A důležitá rada na závěr – nakupujte vždy jen u prodejců, které znáte a jste si jistí, že jejich nabídka je seriózní a zboží bude v pořádku dodáno.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A s tím jdou poplatky za používání.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já platim nyní už i drobné nákupy kartou, hotovost mám jen například do pekárny, kde není terminál..jinak už i jídenky na vlak, nákupy,vše jde platit kartouSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles