8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kupujeme brambory

5. 12. 2008 | Škola vaření
O bramobrách toho bylo řečeno mnoho.
Také Chytrá žena vám přinesla několik zajímavostí o této chutné plodině.


Čtěte články: Kde se vzaly brambory? a Bramborová současnost a dozvíte se víc!

V obchodě narážíme brambory různých velikostí, tvarů a barev. Není divu, vždyť se mohou pochlubit hned několika odrůdami. V Čechách a na Moravě je nejbolíbejnější konzumní odrůdou bezpochyby ta s hnědou slupkou a pevnou žlutou dužinou – právě tyto brambory jsou nemoučné, příjemně nasládlé a výborně upravovatelné. Odrůdy s červenou slupkou nás lákají o něco méně, přestože mohou být stejně dobré jako odrůda předchozí.

Češi si nejvíce oblíbili středně velké, podlouhlé brambory, které se snadno loupou a upravují. V posledních letech přibyl pro výběr odrůd další, velice důležitý parametr, a sice tzv. varný typ. Ten poukazuje na konzumní použitelnost brambor...

vařené bramboryVarný typ A

- (označovaný zelenou barvou), to jsou brambory s pevnou, tuhou a jemnou dužninou po varu, nerozváří se ani delší dobou varu a nebývají příliš moučné. Jsou vhodné do salátů, pro vaření ve slupce nebo jako příloha. Zkrátka jsou jednoznačnou volbou číslo jedna.

Varný typ B

- (označovaný červenou barvou) v sobě zhrnuje brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu. Tyto brambory jsou časté, bávají mírně moučnaté. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do gulášů, polévek či těsta.

Varný typ C

- (označovaný modrou barvou), to jsou brambory s měkkou dužninou po varu, velice moučnaté, které se snadno rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těst, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky. Než tedy půjdete do obchodu, rozmyslete se, k čemu chcete brambory použít. V obchodě můžete narazit například na rané brambory, které jsou výborné, ale je třeba je okamžitě spotřebovat. Poznáte je podle toho, že mají lehce odstranitelnou slupku a nejsou označeny varným typem.

Milovníci pozdních brambor, vy dbejte na jejch správné označení varným typem – pakliže žádné označení nemají, jsou nedůvěryhodné, tudíž byste je měli jít koupit jinam.

Každou chvíli pro nás sítě super a hypermarketů připravují výhodné ceny při koupi brambor. Velké slevy nás často zlákají a nakupujeme o sto šest, přestože brambory mají drobné vady nebo jsou dokonce trochu naklíčené! Pamatujte si, že na takových bramborách si nepochutnáte, ať je upravujete, jak chcete!
Vždy je lepší nenechat se zlákat nízkou cenou, ale pečlivě vybírat pouze kvalitní odrůdy, které vám skutečně zajistí výborné nasycení a přísun vitaminů a minerálů.


Zdroj: Hellmann´s


Alena Rašková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !