Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat, když se Vám ztratí domácí mazlíček?

27. 07. 2012 | Zvířátka

Už se to stalo většině z nás... Přilneme k nějakému zvířeti, kterému dáváme svoji lásku a péči a to jednoho dne prostě zmizí. Může se jednat o kočku či psa, ale klidně i o králíčka, leguána nebo papouška. Pojďme si tedy říci, co v těchto situacích můžeme podniknout k jejich nalezení a tudíž úspěšnému znovushledání.

1. Počkejte

Pokud se jedná o domácího mazlíčka, který žije venku (venkovní kočka), nemusí fakt, že jeden den zvířátko nepřišlo na večeři, nic znamenat. Kočky jsou přirození průzkumníci a volání přírody také umí udělat své. Může se tedy stát, že se zvíře takzvaně někde "zapomene" a druhý den se v pořádku vrátí. Proto se hned nestresujte a alespoň jeden den s rozsáhlejší pátrací akcí počkejte. Pokud jste přeci jen na pochybách, můžete pro klid duše přejít k dalšímu bodu a začít jím.

Co dělat, když se Vám ztratí mazlíček?2. Prohlédněte důkladně blízké okolí

Může se stát, že se zvíře dostalo někam, odkud se neumí samo vrátit. Mohlo zůstat někde zaklíněno, nebo mohlo spadnout do nějakého výkopu či jámy. Prohlédněte tedy důkladně nejbližší okolí zahrnující zahradu, ulici, ale i altánky, zahradní domky či půdy a sklepy. Zvířátko může být někde poraněné a může tedy potřebovat Vaši včasnou  pomoc, či transport k veterinárnímu lékaři.

 

3. Poptejte se sousedů

Pokud nějaký Váš soused také má nebo chová nějaká ta zvířata, je možné, že se Váš domácí mazlíček může nacházet u něho. Obzvláště u papoušků a ptáků je tato varianta hodně pravděpodobná. Ptáci totiž velmi citlivě reagují na ptačí štěbetání a volání a mají tendenci se stahovat k místu, odkud tyto zvuky slyší. Jsou pak dezorientovaní a často zesláblí a dají se poměrně snadno odchytit.

 

4. Udělejte letáčky

Když už jste neuspěli v předchozích krocích, je na čase vytvořit jednoduché letáky. Takový leták by měl obsahovat oznámení o ztracení zvířete, jeho stručný popis, kde zdůrazníte jeho anomálie či vzhledové rysy.

Dále musí obsahovat spojení na Vás (e-mail či číslo na mobil), fotku zvířete a případně (chcete-li, není to samozřejmě podmínkou) i oznámení o odměně pro nálezce. Takové letáky pak zalepte do euro obalu (aby jej nepoškodil první déšť) a vyvěste je po nejbližším okolí. Pozor však na vylepování na veřejných plochách. Nedoporučuji je vyvěšovat na zastávky MHD či na elektro skříňky. Některé úřady pro to nemusí mít pochopení a mohla by Vás čekat finanční pokuta. Vhodné je domluvit se s konkrétními lidmi, zdali by jim nevadilo, kdybyste si leták vylepili na jejich plot, ojediněle můžete zkusit letáky dát i na sloupy.

 

5. Kontrolujte útulky pro opuštěná zvířata

Zjistěte si spojení na útulky pro opuštěná zvířata ve vašem městě. Může se stát, že se zvíře zatoulalo, neumí se vrátit zpátky domů a bloudí v ulicích, kde jej může nalézt odchytová služba. Takové zvíře se pak dostane do útulku a je automaticky dáno do karantény.

Spousta útulků má své webové stránky, kam denně umisťuje aktuální nabídku nalezených zvířat. Sledujte proto denně tyto stránky, třeba budete mít štěstí. Pokud útulky ve Vašem okolí nemají webové stránky s on-line databází nalezenců, zkuste je jednoduše obvolat, nebo obejít. V každém útulku s Vámi jistě ochotně projdou databázi, nebo Vás přímo vezmou k opuštěným zvířátkům, abyste se mohli lépe poohlédnout po Vašem miláčkovi.

 

Závěrem

Může se stát, že přestože dodržíte předchozí body, svého ztraceného miláčka nenajdete. Při ztrátě domácího mazlíčka se vyskytuje množství náhodných okolností, které prostě mohou způsobit to, že se již nevrátí. Je možné, že teď Vaše zvířátko žije spokojeně u nějakého jiného milujícího pečovatele. Vy se ale trápíte a stále dlouhé týdny čekáte, že se mazlík vrátí.

Vzpomínáte na ty krásné a radostné chvilky, které jste spolu zažili a přemýšlíte nad těmi okamžiky, které spolu již neprožijete a trápíte se čím dál tím víc. Mohu Vám z vlastní zkušenosti poradit, jak toto prázdné a bolavé místo po ztraceném mazlíčkovi alespoň zmenšit a přijít na jiné myšlenky - pořiďte si nového zvířecího kamaráda. Pokud již popáté vyjíždíte do útulku na základě nejasné fotky zvířátka v databázi a opět odcházíte zklamaní tím, že to není Váš miláček, rozhlédněte se, kolik je kolem Vás v kotcích opuštěných zvířat, které hledají právě tak pečlivé, starostlivé a laskavé páníčky, jako jste právě Vy!


Autor: Mamcakata
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Co dělat, když se Vám ztratí domácí mazlíček?:

Co dělat, když se Vám ztratí domácí mazlíček?
Co dělat, když se Vám ztratí domácí mazlíček?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V některých městech je povinnost nechat psy čipovat, čistokrevná zvířata pak jsou vesměs všechna tetovaná nebo čipovaná. Existuje Národní registr zvířat (nejen pro psy)http://www.narodniregistr.cz/
Naštěstí jsem ještě ani rad v článku ani registru využít nemusela, ale hledání už jsem také absolvovala - hrůza a hysterie - už nikdy víc...Smajlík

daturo, to je hnus, nevím, jak bych takovou situaci rozdýchala...
Obrázek uživatelky
profil
My jsme sice letáčky udělali, ale to jsme netušili, že nám našeho zabitého psa soused zakopal za plot. Našli jsme ho až za pár let, čirou náhodou.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles