Hrnčířské řemeslo se od dob našich dědů příliš nezměnilo. Vytočit obyčejnou misku však i dnes vyžaduje šikovné ruce a cit pro hlínu. Osmá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
V Kostelci nad Černými lesy kdysi žila a tvořila početná hrnčířská komunita. V místním muzeu dnes můžeme obdivovat krásné hrnce a hrnky, misky, pekáče anebo džbány. Kurzy keramiky patří mezi ty hojně navštěvované. Vytočit obyčejnou misku na hrnčířském kruhu však zdaleka není tak snadné, jak to vypadá, a to ani v moderní době, kdy kruh už nepohánějí hrnčířovy nohy, ale elektřina.

Patří mezi ně aloe vera, tlustice vejčitá, migrénovník anebo vavřín, který má hned několikero použití jak v kuchyni, tak i v domácí lékárně.
Ukážeme si také, jak pro výživu našich rostlin správně založit zahradní kompost. A pamatujete se na nedávný díl na téma „svíčková"? Tentokrát ji připravíme v poněkud netradičním provedení, které určitě budete chtít vyzkoušet.
Magazín Co naše babičky uměly a na co
my jsme zapomněli - Roztočme to! můžete
sledovat 7. 9. od 18:25 na ČT1!!
A opakování 10. 9. a 13. 9.!
Zdroj, foto: Česká Televize
Shelly
Chytrá Žena