Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co si doma vyrábím

25. 07. 2015 | Vyrob si sama

Loni jsem poprvé překonala svou lenost či pohodlnost. Za jisté nakopnutí vlastně vděčím některým pořadům v televizi. Některé recepty jsem už znala, ale zkusit si to, to chtělo prostě nějaký impuls. Bylo dobré vidět, že si stačí udělat jen chvilku času a člověk využije většinu surovin ze svého okolí. Do této doby jsem jen zavařovala kompoty a ovoce a zeleninu uskladnila v mrazáku na horší časy. Teď se snažím využít, co jde. Jednak vím, že je do dobré a kvalitní a dá se říct, že i ušetřím, což byl i jeden z důvodů, proč vyzkoušet něco nového.

Začala jsem s bezovou šťávou. Jako malá jsem nesnášela bezový čaj. Ochucená minerálka či kupovaná šťáva mi však chutnala. Proč tedy nevyzkoušet bezovou šťávu za studena, když potřebuji jen květy, cukr, vodu a citróny. Výsledek mi chutnal. Nebyl tak dokonalý jako kupovaný. Byl však dobrým osvěžením, jelikož jsem sirup skladovala v ledničce. Když došel bez, přišla na řadu meduňka. Tahle varianta mi chutnala ještě více.

co si doma vyrábímDalší na řadu přišel jitrocelový sirup. Na zázvorové bonbony jsem neměla odvahu a na lipové jsem zas poněkud pozapomněla. Lípa prostě odkvetla. Snad vyjdou letos. Jitrocelové listy jsou dostupné celý rok. Stačí je pokrájet, prosypat cukrem a nechat pár dní pracovat. Cena se s kupovaným nedá srovnat. V ledničce mi opravdu vydržel do jara. Nenašla jsem chuťový rozdíl od kupovaného. Malá mi však tvrdila, že ji štípe na patře. Takže kašílek nás většinou rychle přešel, než aby užívala maminčinu meducínku. Když bylo nejhůř, pomohl cibulový sirup.

Pak jsem vyzkoušela Jánův olejíček. Kvůli třezalce jsme si udělali výlet do lesa, kde jsem si pamatovala, že rostla. Tady však byla v tak mizivém množství, že bych nenaložila ani skleničku od mrňavého pečeného čaje. Za čtrnáct dní jsem zjistila, že mi roste přímo na sadě za baráčkem a mohla jsem vyrábět. Zatím ale nebyla příležitost vyzkoušet.

Bezinkový likér byl pro mě loňským vítězem. Letos určitě udělám o dávku navíc. Moc dlouho nevydržel. Poslední lahev jsem jen těžko ubránila až do Vánoc. Dokonce nevadilo, že byl poněkud ředěnější, protože jsem do něho dala více kávy, než bylo v receptu.

Na podzim se mi konečně povedl první kváskový chléb. Ten požitek z čerstvě upečeného chleba, ukrojit si patku a namazat ještě trochu teplý máslem… Kupovaný chléb v tu chvíli nemá šanci. Vyzkoušela jsem i domácí jogurt, sýr z jogurtu s bylinkami. Poslední pokus byl domácí vaječný likér. Moc se nepovedl, ale lepší než některé kupované byl určitě.

Letos jedu další kolo a snad vyzkouším zas něco nového. Třeba máte i vy nějaký dobrý recept.


Avalsora - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Co si doma vyrábím:

Co si doma vyrábím
Co si doma vyrábím
Co si doma vyrábím
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé rady a tipySmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na kitchenette urcite nezustanes jen u livanecku, je tam spousta dobrot;-) co jsem zkusila bylo vse moc dobre, livanecky a bozsky tvarohovy kolac vedou, k tem se opakovane vracim
Obrázek uživatelky
profil
nic moc už nevyrábím. Jen dělám kváskový chleba, dík za typ na lívanečky, už mám stránky v oblíbených, určitě je najdu a vyzkouším.
Obrázek uživatelky
profil
Z kvasku mam pro tebe tip na livanecky. Odkaz nevim zda smim.. kvaskove livanecky z blogu kitchenette jsou uzasne! Davam do nich radnou davku slunecnice, jdou smazit i na sucho a navrch domaci marmeladu. MnamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky zkousim uchovat kde co, susim bylinky ze zahradky a nadbytky pak hezky zabalim a nazdobim a mam hezke darecky k vanocum, koreni oceni kazdy. Majoranku, bobkovy list, matu, salvej, tymian......
Dale u nas frci medicina zazvor citron med na zimni kasliky a neduhy. Mam dostatek bio citronu, tak vyrabim pro celou sirokou rodinu. Tchan, ktery ohrnuje nos temer nad vsim, mou medicinu vyzaduje;-)
Bylinkove sirupy jsem nezkusila, to je dobry tip! Zapatram v okoli po jitrocelu, u nas v lekarnach jitrocelovy sirup nevedou.

At se ti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles