Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dentální hygiena je pro psy důležitá v každém věku

5. 01. 2016 | Zvířátka
Péče o domácí mazlíčky není jednoduchá, obzvláště pak jde-li o kočky a psy. Nezaměřujte se jen na jejich srst a kvalitní stravu, neméně důležitá je i prevence chrupu. Zubní kámen a kazy totiž nejsou u zvířat žádnou výjimkou, mohou jim způsobit nepříjemnosti a mnoho trápení. Jak správně udržovat svému čtyřnohému kamarádovi zuby zdravé? MVDr. Zbyněk Lonský, zakládající člen České společnosti veterinárních stomatologů, doporučuje 5 základních rad.

Každodenní péče je základ

V ideálním případě byste měli svému pejskovi provádět dentální péči denně. Omezíte nepříjemný zápach z tlamy a předejdete různým zdravotním komplikacím. Čím dříve s čistěním zubů začnete, tím lépe, nejlépe od štěněčího věku. Máte doma už staršího mazlíčka? Nevadí, dentální péče je důležitá v každém věku. Naopak – čím je pes starší, tím více ji potřebuje. Před čištěním se vždy přesvědčte, že je v tlamě vše v pořádku. V opačném případě vyhledejte odbornou pomoc.

dentální hygiena psůNezapomínejte na pravidelnou prohlídku

Samotné kontroly a udržování chrupu však nestačí. Alespoň jednou ročně by měl každý majitel vyrazit se svým čtyřnohým kamarádem na návštěvu k veterináři. Provede důkladnou prohlídku a potvrdí, že chrup je v dobrém stavu. V případě potřeby lékař psovi zuby ošetří a zbaví ho trápení. Záněty dásní a zubní kazy pobolívají stejně jako u lidí a navíc mohou způsobit i poruchy příjmu potravy.
 

Pozor na špatné hračky

Veterinář Lonský radí majitelům domácích mazlíčků opatrnost při výběru hraček. Ne všechny jsou vhodné a mnohdy mohou způsobit více škody než užitku. Tvrdé předměty jako kosti, hračky z plastu nebo tenisové míčky mohou zuby obrousit a poškodit. Podobně jako u dětí je při nákupu hraček třeba zkontrolovat na etiketě, pro jaké zvíře jsou vhodné.

Pamlsky můžou pomáhatdentální hygiena psů

Velmi užitečným pomocníkem v boji proti zdravotním problémům se zuby mohou být různé funkční pamlsky. Například dentální tyčinky, které pejskům chutnají a ještě pomáhají odstranit až 80 % zubního plaku. Tím účinně předcházejí tvorbě zubního kamene.

Je rozdíl mezi čištěním chrupu u koček a psů? Doktor Zbyněk Lonský do této problematiky zasvěcuje: „Kočky trpí stomatologickými problémy ve stejné míře jako psi, ale čištění zubů je u nich mnohem problematičtější než u psů. Je to dáno velikostí dutiny ústní a také osobností kočky, která se velmi nerada podrobuje nepříjemné manipulaci. Čištění zubním kartáčkem je proto u většiny koček velmi problematickou nebo dokonce zcela nemožnou záležitostí. V takovém případě používejte k ústní hygieně své kočky pasivní prostředky pro čištění zubů, jako jsou speciálně upravené dentální pamlsky.“

Zdroj, foto: Kaufland


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !