Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero správného krmení kočky

17. 06. 2017 | Zvířátka
Kočky a kocouři jsou oproti pejskům opravdoví „labužníci“, jen na jazyku mají více než 500 chuťových pohárků, takže jsou ve stravě opravdu vybíravá stvoření. Ve volné přírodě se o sebe díky svým lovícím instinktům umí postarat sama. Doma se ale o ně musíme postarat my a je proto důležité pro jejich zdraví a spokojený život dodržovat určité zásady správného krmení.

Výchova již odmlada
Kočky si formují svojí chuť již od věku malých koťat. Pokud jim již ze začátku budete dávat pouze granule a různě nepodstrojovat, budou pak méně mlsné a nebudou mít v dospělém věku tendence chodit lidem do talíře.

Desatero správného krmení kočkyTeplota je rozhodující
Pro kočky je často více než chuť důležitá teplota krmiva. Nejraději mají teplotu okolo 38 stupňů, připomíná jim to totiž čerstvě ulovenou kořist. Pokud dáváte kočkám konzervu z lednice, tak ji rozhodně nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Četnost krmení
Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci. Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech.

Kočka v březí
Pokud máte kočku v březí, tak je důležité jí dávat potravu 3-4x denně. Tento způsob krmení se ale používá až v druhé polovině březosti, protože až tehdy se vyvíjí plod. Krmivo vybíráme bohatší na vitamíny a minerály.

Pitný režim
Špatný pitný režim může mít pro kočky vážné zdravotní následky, jako jsou například nemoci močových cest. Ideální je cca 150 ml denně. Misku s čistou vodou dávejte úplně těsně vedle misky na jídlo.

Přechod na novou stravu
Kočky jsou vybíravé, a pokud chcete přejít na jinou stravu, tak se připravte, že to nebude jednoduché jako u pejska. Každý den zvyšujte podíl nového krmiva a zároveň snižujte podíl původního, až budete na konci týdne kočku krmit již výhradně novým krmivem. Přechod někdy může trvat i dva týdny.

Rituály krmení

Kočky milují zaběhlé rituály. Je proto důležité je naučit krmit v pravidelných intervalech. Ideální je ráno krmit kolem osmé a večer pak kolem šesté hodiny, případně pak v noci pak misku doplnit. Misky po každém jídle důkladně umyjte. Některé kočky z ušpiněných misek odmítají jíst.

Kočka a mléko
Velký mýtus je, že dospělá kočka potřebuje mléko. Není to pravda. Může po něm mít průjem, protože ho špatně tráví a není proto vůbec vhodné. Samozřejmě malá koťátka mléko potřebují. Nedávejte jim ale kravské, kupujte speciální určené pro koťata.

Krmení kastrovaných koček
Kastrované kočky jsou často trochu lenivější, mají méně pohybu a mohou trochu přibírat na váze. Ideální je jim dávat light granule nebo konzervy.

Kočka senior

O starších kočkách mluvíme, když dosáhnou věku osmi let. Je důležité jim i poupravit jídelníček na krmivo s vyšším obsahem minerálů a vitamínů. Krmte je také vícekrát za den. Pro dobrou funkci ledvin se doporučuje potravu velmi mírně osolit.

Zdroj, foto: Krmiva Pučálka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle