Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset tipů pro rybáře

27. 06. 2012 | Zajímavosti
Většina rybářů už má své revíry a ví, kde ryby berou a kde budou jen celý den sedět bez jediného záběru. Přesto ale i rybník bohatý na ryby, ty nejlepší nástrahy a nejdražší vybavení automaticky nezaručuje dobrý lov. Aby rybář byl úspěšný, potřebuje také určité zkušenosti a znalosti, k nimž patří také osvědčené rybářské triky.

1. Jestliže budete rybařit na místech vystavených značnému rekreačnímu ruchu, určitě nebudete mít velký úspěch. Ryby potřebují klid, proto si vyberte klidnější a odlehlejší místo, co nejdál od pláže. Větší kapři berou většinou až po setmění a v noci a nejvíce se zdržují daleko na otevřené vodě, kde mají dostatek klidu.

2. Také mějte na paměti, že časté zasekávání a zdolávání menších ryb na zakrmeném místě vyplaší starší a větší kusy. Pokud tedy chcete ulovit větší kapry, zakrmujte tvrdší návnadou jako je například kukuřice, brambory, boillies a další.

Deset tipů pro rybáře3. Například kapr je velice vybíravá ryba, proto je nutné s nástrahou experimentovat, než objevíte tu pravou. Na každém revíru či rybníce berou na něco jiného. Proto vyzkoušejte co nejvíce návnad.

4. Musíte také zkoušet velikost nástrahy, protože v každém ročním období berou na jiné. Třeba na podzim musíte dát o něco menší, pozdě na jaře a v létě větší nástrahu a v čas braní, což je především v létě, stačí jen velmi malá. Ovšem opět i tady platí, že to musíte vyzkoušet, není to na každém rybníce stejné.

5. Musíte si vybrat ten správný čas. Nejlepší čas, kdy vám ryba spíše zabere je třeba přes léto hodně brzy ráno nebo pak až večer, brzy na jaře a na podzim to bývá zase naopak a více berou právě v poledne.

6. Pokud si chcete místo zakrmovat, určitě tak udělejte ještě před započetím lovu, pak až po ulovení většího kusu, protože časté přikrmování během lovu ryby plaší, tím spíš ty zkušené nebo opatrné kapry.

7. Brzy zjara začínají kapři brát ihned po rozmrznutí ledu na rybníce, ale tento stav trvá sotva týden, protože jsou hladoví. Další aktivita, kdy začínají už brát dost, nastává při oteplení vody na 10° - 12° C a potom až do podzimu nebo zimy, kdy rybník opět zamrzne. Takže rybařit můžete takřka po celý rok.

8. První si zjistěte kde ryby berou, nejlépe od zkušenějších rybářů, ale ne každý vám to prozradí. Lovte především tam, kde se ryby rády zdržují, což je okolí vodních rostlin, ústí přítoků a podobně. Velice dobře si také můžete zachytat na místech pravidelných migračních stezek ryb.

9. Při lovu s delším prutem vybírejte takové místo, aby vám nad hlavou nepřekážely větve stromů, což je důležité pro klid při chytání. Také by v místě lovu neměl být naplavený nepořádek, aby se vám do něj nezamotal silon a nepřišli jste tak o háčky a nemuseli  zbytečně stále znova navazovat.

10. Jestli chcete zkusit chytat na lehko, musíte mít u sebe několik druhů splávků a to různé tvary a gramáže, abyste v případě potřeby mohli převázat neúspěšnou udici na úspěšnou. Ve výbavě by vám neměly chybět  wagglery pro klidné i hluboké vody, krátké kapky pro stálý rychlejší proud, splávky kuličkového tvaru pro divokou vodu a štíhlé rybniční splávky.

Pokud si tedy chcete zařídit rybářský lístek a stát se rybářem, musíte nejdříve navštívit místní organizaci ČRS, zpravidla nejblíže místu svého trvalého bydliště, ale nemusí být, každý si může vybrat dle svého. Poté podáte u příslušné MO přihlášku za člena a musíte absolvovat rybářské zkoušky. Poté vám bude vydán rybářský lístek  a to buď na dobu 10 let, 3 let nebo 1 roku podle toho, jakou částku zaplatíte. Rybářský test se skládá ze základních znalostí z oblasti rybářství, biologie ryb a právních předpisů upravujících lov ryb. Poté už můžete začít rybařit, ale vždy si první zjistěte, jaké míry a podmínky má který revír, všude je to stanoveno jinak.

Autorka: Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !