Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená - Bulharsko

23. 01. 2014 | Vaše příběhy

Narodila jsem se v Bulharsku, v rodině emigrantů. Rodiče i prarodiče tam žili od 15. století. Po druhé světové válce je agitátoři přesvědčovali, aby se vrátili zpět do vlasti, tehdejšího Československa. Nabídli jim domky v pohraničí po vystěhovaných v Sudetech. Většina rodin se rozhodla, že se vrátí, mezi nimi i rodiče.

Bratr měl 8 let a já jen 2 měsíce. V Bulharsku zůstal domek a hrobeček mého bratra Petra, který zemřel jako roční dítě. V pohraničí dostali statek, kde jsme měli spoustu dobytku, počínaje slepicemi a konče koňmi.

Do Bulharska jsem se jela podívat s maminkou až v 17 letech. Navštívily jsme vesničku, kde jsem se narodila a také hrobeček mého bratra, kterého jsem neznala.

Roky plynuly. Já vychodila základku a nastoupila na učiliště obor prodavač. Ve vlaku jsem se seznámila s klukem, který také dojížděl na učňák, a byl o 2 roky starší. Byla to láska na první pohled. Za rok odešel na vojnu. Psali jsme si dopisy celé celé 2 roky, na opušťák jezdil za mnou, ale častěji jsem jezdila já za ním.

dovolená BulharskoVdávala jsem se hned, jak ukončil vojenskou službu, v pouhých 19 letech. Chtěla jsem sebe i maminku osvobodit od otce - alkoholika a tyrana. Zakoupili jsme si malý domek v téže vesnici. Po 2 letech manželství se nám narodila dcera Alena a za rok a čtrnáct dní druhá dcera Jana. Brzy začala mít starší dcera záněty průdušek (domek byl vlhký). Přestěhovali jsme se včetně maminky ke tchyni, do domku 50 km vzdáleného.

Teď začíná příběh, který vám chci napsat. V létě jsme se rozhodli, že pojedeme s holkami k moři do Bulharska. Zakoupili jsme velký stan, plynový vařič a zásoby jídla a vyrazili směr Bulharsko. Cesta byla úmorná, jeli jsme přes 20 hodin. Děvčata spala vzadu na nafukovacím lehátku a většinu cesty prospala.

 Vyhlídli jsme si krásný kemp, kde jsme mohli postavit stan jen pár metrů od moře. Za stanem byla cestička, kde byl stánek s potravinami i WC. Počasí nám přálo, dovolená se vydařila a nastal čas návratu.

Sbalili jsme všechny věci a na noc jsme vyrazili směr domov.

Cesta přes Rumunsko byla hororová. Jednou jsme málem přejeli Rumuna, který ležel opilý na koni, potom zase výmol na sinici přes most velký asi 2 m a pod ním spád několik metrů hluboký. Začalo se rozednívat, když před námi po sinici ženou stádo krav... Jeli jsme ještě s jedním autem, co jelo před námi, několik kilometrů krokem.

Řidič prvního auta už to nevydržel a začal troubit. Rumunky začaly stádo krav odhánět na kraj silnice. Radost však netrvala dlouho. Řidič před námi musel zabrzdit a my také. Kráva běžící za námi to neubrzdila a skončila na kapotě našeho auta. Děvčata se vzbudila a začala plakat. Kráva řádila jako smyslů zbavená. Krávě se podařilo vytáhnou nohy z kapoty. Pokračovali jsme v cestě, tentokrát hledat policii.

Ve vesničce, která byla nejblíž, jsme dlouho policii nemohli najít, až v polorozbořeném domku jsme ji zahlídli.dovolená Bulharsko

Manžel zvonil, klepal a když se nic nedělo, vzal za kliku a vešel. Najednou ho vidím, jak vyběhl ven a za ním 3 ozbrojení policajti v podvlékačkách.

Stejně neměli zájem se s námi domluvit a poslali nás do 8 km vzdáleného Aradu. Tam to bylo to samé - nezájem. Až jeden ze starších policajtů se slitoval, naložil manžela do policejního auta, druhý sedl do naší škodovky a odjeli.

Já jsem s holkama zůstala v bufetu. Měla jsem hlad i žízeň. Neměla jsem ale dostatek lei, tak jsem prodavačce nabízela forinty, ale nechtěla je a děvčatům donesla polévku i limonádu.

Čekaly jsme tam do pozdního odpoledne. Děvčata spala, hlavičky na stole. Vtom se ve dveřích objevil manžel. Vzali jsme spící děvčata do náruče a těšili se, že to nejhorší máme za sebou. Omyl. Já jsem na celnici zjistila, že nemám kabelku, v které jsou všechny doklady i peníze. Zůstala pověšená na židli v bufetu. Nastalo zděšení i panika, co když bude bufet zavřený nebo tam kabelka nebude.

Vcházím do dveří a kabelka tam není. Musel být na mě žalostný pohled. Prodavačka jde proti mně a v ruce dřímá mou kabelku. Radostí bych ji zlíbala, ale neučinila jsem to.

Cesta už proběhla v pořádku. Toto trauma nám ale nezkazilo vzpomínky na krásnou dovolenou. Za rok jsme do Bulharska jeli znovu, ale tentokrát vlakem.


Filipi - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dovolená - Bulharsko:

Dovolená - Bulharsko
Dovolená - Bulharsko
Dovolená - Bulharsko
Dovolená - Bulharsko
Dovolená - Bulharsko
Dovolená - Bulharsko
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam 4krat, jeste za komousu, nakonec jinam se ani jezdit nedalo !
Poprve letadlem, pozdeji sama s detmi vzdy jen vlakem, pres Rumunsko to byval horo i ve vlaku. Hned spousta zebrajicich cikanat a coz bylo smesne, ozbrojeni vojaci u kazdych vagonovych dveri. Jako bychom mohli mit zajem emigrovat do te jejich spiny a bordeluSmajlík
Tehdy to byly skvele dovolene i kdyz s tou hygienou u plazi a vecne stejnymi pokrmy z mleteho masa to bylo horsi. Ale domluvili jsme se, more, plaze i slunce = skvele. Jen dodnes nechapu, proc za jejich jedno leva jsme museli dat 12-kc,kdyz jsem vymenila 3.600kc /coz byl plat za dva mesice v kancelari/, obdrzela jsem v bance 300- leva a na 14 dni to nebyl zadny zazrak /i zmrzlinu jsem musela detem nekdy odrict/. Udajne po revoluci tam bylo levneji a moc prima,jenze to uz jsme poznavali jina letoviska u more.
Diky za mile pripomenuti Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem si vybavila z dětství tu dlouhou úmornou cestu do Bulharska autem. Měli jsme Škodu 1000 MB. Na "zahrádce" auta stan,kempingový stůl,židle a další. Tenkrát neexistovaly žádné autosedačky a tak jsme měly zadní sedačky uzpůsobené na spaní - to vše bylo fajn, ale strašně jsme se všichni báli cesty přes Rumunsko. Jakmile jsme někde jen přizastavili, třeba i na červené na semaforech nebo u závor přes koleje, hned se k nám sbíhaly děti a chtěly po nás žvýkačky, dokud jsme je měli, bylo to Ok, ale když pak už došly, házeli nám po autě i kamením. Proto, když jsme jeli k moři opětovně, byli jsme již dostatečně "vybaveni". I přesto vzpomínky na moře v Bulharsku jsou krásné. Nyní se již se se svými dětmi k moři dopravujeme letecky. Byli jsme v Primorsku dokonce již 3x po sobě. Je to pro nás i letecky dostupná dovolená...... jeje to jsem se nějak rozepsalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké vzpomínání..tak jsi se narodila v Bulharsku
já v Bulharsku nikdy nebyla na dovolené u moře..jen v SofiiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak na túto dovolenku a hlavne ten skoro hororový záver určite nezabudneš.
Fotky mi pripomínajú našu dovolenku z roku 1990 v Grécku, lenže my sme boli autobusom z práce.
V Bulharsku sme boli 2x letecky (neviem si predstaviť tú úmornú cestu autom, či busom), ale to už bolo nedávno - tak 4 a 6 rokov dozadu.
Bolo tam úžasne a do Bulharska by som na dovolenku išla kedykoľvek.
Obrázek uživatelky
profil
děkují děvčátka moje,V Bulharsku jsme byli několikrát.1letecky 4krát autem a 2krát vlakem.Jezdili jsme do kempu,soukromí i hotel.Puznali jsme Varnu,Burgas,Sozopol,Zlaté písky aj:A mojí rodnou vesničku-Vojvodovo.
Jednou jsme si dovezli z vlaku i všiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles