Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fíkus - nejznámější pokojová rostlina

14. 11. 2011 | Zahrádka
Patří mezi květiny, které mají minimální nároky na péči. V pokojových podmínkách dorůstají až do výšky dvou metrů. Známé jsou různé druhy a kultivary, které vznikly šlechtěním. Nejčastěji se pěstují drobnolisté odrůdy, například fíkus malolistý nebo fíkus dekorační. Fíkus dekorační je štíhlý stromeček s velkými podlouhlými oválnými listy tmavozelené barvy. Vrcholový list je obalen červeným listenem. Chceme-li mít fíkus pěkný, umýváme pravidelně listy vlažnou vodou. 

V létě nezapomínáme na jejich rosení. Rostlinky mají rády světlo, přímé sluneční záření jim škodí, proto dáváme v létě rostlinku do stínu. Špatně snáší změny prostředí. Při nedostatku světla je rostlina slabá. Fíkusy mají rády dostatek vody, zejména v létě, substrát udržujeme vlhký, ale nesmíme ho přelít, rostlinka by neměla stát ve vodě. V zimě zálivku omezíme. Snese suché ovzduší, ale zejména mladým listům prospívá občasné rosení.

Fíkus je nenáročný na pěstování, celoročně mu vyhovuje pokojová teplota. Rostlinku hnojíme od jara do podzimu, jednou za 14 dní tekutými hnojivy pro pokojové rostliny. Všechny druhy fíkusů se rozmnožují na jaře vrcholovými řízky při teplotě 25°C. Po odřezání vložíme do teplé vody, aby se mléčná šťáva zastavila. Na spodní části uděláme zářezy a vložíme do připravené zeminy.

Fíkusy mají rády lehký a propustný substrát. Mladší rostlinky přesazujeme jednou ročně, starší co dva roky, do většího květináče. Nikdy nevolíme příliš velký květináč, protože rostlinka nezvládne zpracovat přebytečnou zálivku a může končit hnilobou kořenů a jejím úhynem. Rozrostlejší fíkusy ve velkých nádobách nepřesazujeme, každý rok odebereme část svrchní zeminy a nahradíme jej novým kvalitním substrátem. Začátkem jara můžeme fíkusy seříznout, bohatě se rozvětví. Abychom si rostlinku udrželi krásnou a také zdravou, potřebuje ke svému životu pravidelnou zálivku, hnojení tekutými hnojivy, stálé prostředí, nestěhování rostlinky z místa na místo a vhodnou pokojovou teplotu.  

Choroby rostliny

Při přelití rostlinky dochází k hnilobě kořenů, listí postupně žloutne, opadává a rostlinka uhyne celá. Velmi suché prostředí způsobuje hnědnutí a zasychání listů. Při prudkých změnách prostředí, zejména teplot, fíkus shazuje zelené listy a často hyne. Přirozeným procesem stárnutí je ztráta nejspodnějšího listu, což se projevuje u stromovitých fíkusů. Žloutnutí listů způsobuje nedostatečná výživa. Proto ji po celé období růstu přihnojujte vhodnými hnojivy v doporučených dávkách. Zasychání a svinování listů. U převislých fíkusů bývá nejčastější příčinou sluneční záření, nízká vzdušná vlhkost nebo přesychání substrátu.

Fíkovník je nenáročná rostlinka, která při správné péči může dlouho zdobit interiér vašeho bytu.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za pěkné komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám jen benjaminkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také takovéto rostlilnky pěstuji. Opravdu vydrží.
Obrázek uživatelky
profil
máš moc pěkný článekSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles