Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlavolam

7. 03. 2021 | Vaše příběhy

Přítel měl svátek a já se rozhodla koupit mu netradiční dárek. Před několika dny jsem při úklidu narazila na pár hlavolamů z dětství. Milovala jsem hlavolamy, skládanky, puzzle apod., já i má sestra. Rodiče nám proto celé naše dětství, ba i dospívání, kupovali tyto drobnosti a my z nich měly radost.

V tradici hlavolamů, rébusů a kvízů jsem pak pokračovala i u svého syna. Miloval je stejně, jako jeho maminka a teta. To byly ještě hlavolamy běžně k dostání. Když jsem na hlavolamy z dětství náhodou narazila, ukázala jsem je příteli, a ten zajásal: „Jé, to mám rád!“

A tak bylo nasnadě, co mu na jeho jmeniny koupím. Ten den jsme až do večera skládali kostičky, kuličky a různé tvary z dílků.

Nyní jsem se vypravila, že hlavolam zakoupím. Kam ale? Důvěrně známá prodejna, kde jsem kupovala hlavolamy ještě pro mého syna, měla nyní místo hlavolamů na skladě roušky, respirátory a dezinfekční gely. Proto jsem se vypravila do nově otevřené velké prodejny s hračkami, domácími potřebami a papírenským zbožím. Tam bych mohla uspět.

Pozdravila jsem paní prodavačku, a když se zeptala, co si přeji, znejistěla jsem. Nevěděla jsem totiž, jestli hlavolam spadá do zakázaného zboží v této virem poznamenané době, nebo ne. Byl zakázaný, ale dal by se zakoupit třeba jako zboží z e-shopu. Jednoduše bych mohla utvořit objednávku, kterou bych si v prodejně vyzvedla. Problém byl ale v tom, že prodejna disponovala všeho všudy třemi produkty pro velmi malé děti. Známý fotbal, kde propadává kulička v plastové krabičce hracím polem, by asi přítele nenadchl. I zbývající dva kousky byly podobného ražení.

„Nešlo by hlavolam objednat?“ zeptala jsem se. „Jistě, to by šlo. Nyní mi ale zabavili hrací kostky pro děti, protože se prý nesmí prodávat,“ odpověděla vstřícná paní prodavačka.

Hlavolamy nicméně do objednávky připsala. Byly tam přesně takové, jaké bych si přála. Kdybych si je ale zakoupila já na svou adresu, za samotné poštovné bych zaplatila víc, než za zboží. A to i v jiných e-shopech.

Prošla jsem celé město, abych zjistila, že hlavolam nekoupím. Tam, kde se daly hračky a hry zakoupit, byly jen plastové figurky z oblíbených dětských pohádek a seriálů a předražené hry. Zjistila jsem, že obyčejné „Člověče nezlob se“, hra našeho dětství, se svou cenou vyšplhalo do závratné výše. Vždyť je to hra, která nesměla chybět v žádné domácnosti, ani v té nejchudší!

Hlavolamy?

Ty se dnes nenosí, děti mají počítače, tablety a chytré telefony. Se smutkem jsem vzpomínala na to, jaký výběr byl k dispozici v dobách, kdy jsem byla ještě holka. Měli jsme hlavolamy dřevěné, ty jsem měla obzvlášť ráda, kovové, provázkové, plastové a další. Také jsme si mohli koupit hlavolamy na klíče, kdy malý skládací předmět sloužil jako klíčenka.

Děti nutily tyto hračky myslet a volit nejlepší strategie. I toho největšího nerváka přiměly k trpělivosti, jinak by se nedobral k cíli. Nevědomky si tak děti, a často i dospělí, procvičovali mozek a prospívali svému duševnímu zdraví a často procvičovali jemnou motoriku. Jó, to byly časy.

Na svátek jsem nakonec koupila obligátní voňavku. A aby to příteli nebylo líto, přiložila jsem k balíčku i jeden z hlavolamů z mého dětství. Je to dneska unikát. Voní dětstvím a dobou, kdy jsme měli více času na hry a k přemýšlení, na lidi kolem sebe a své nejbližší.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hlavolam:

Hlavolam
Hlavolam
Hlavolam
Hlavolam
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká vzpomínka,dobrý nápad na dárek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkný článekSmajlík

Můj vnuk Péťa má rád hlavolamySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme prolezli odložené hry a hračky, našli jsme spoustu puzzlí po dceři na kterých teď ujíždí vnuk. Už aby bylo po všem, nemáme už žádné zásoby her a hraček a i když se blíží jaro je náš pobyt v přírodě dost omezený. Ještě, že ježíšek byl chytrý a dodal kolo a kolečkové brusle.
Obrázek uživatelky
profil
Jó.to byly časy.Myslím,že to mluví za všechno.Moc pěkný článek.Jako vždy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles