Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hledáte práci? Zjistěte, jaký druh pracovního poměru je pro vás ten pravý

20. 09. 2020 | Finance
-Komerční sdělení-


Ať už se poohlížíte po nové práci nebo po menším přivýdělku, po úspěšném výběrovém řízení se vám nabízí hned několik variant pracovních poměrů, které se zaměstnavatelem můžete uzavřít. Jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ? A jaké nevýhody skýtá práce na OSVČ? Vše podstatné se dozvíte v článku.


HPP aneb hlavní pracovní poměr


Pokud hledáte plnohodnotné zaměstnání, pak vás nejspíš čeká uzavření hlavního pracovního poměru. Hlavní pracovní poměr, zkráceně HPP, se standardně uzavírá na 40 hodin týdně, ale po domluvě se zaměstnavatelem můžete v rámci HPP zažádat také o zkrácený úvazek.

Hledáte práci? Zjistěte, jaký druh pracovního poměru je pro vás ten pravýSmlouva na dobu určitou a neurčitou


Smlouvu uzavíráte se zaměstnavatelem písemně, a to buď na dobu určitou, nebo neurčitou. Běžnou praxí je nejprve smlouva na dobu určitou, zejména pak na juniorských pozicích, kde si zaměstnavatelé nejdříve potřebují otestovat vaše schopnosti. Po 3měsíční zkušební lhůtě (6 měsíců u vedoucích pozic), v níž je možné ukončit pracovní poměr bez udání důvodu (a to jak ze strany zaměstnance, tak zaměstnavatele), pak při vzájemné spokojenosti často následuje smlouva na dobu neurčitou.

Ze mzdy odvádíte zdravotní a sociální pojištění, o jehož úhradu se nestaráte – platí ho za vás zaměstnavatel. Kolik peněz vám po všech odvodech zbyde z výplaty, snadno zjistíte pomocí kalkulačky pro výpočet čisté mzdy. Standardní výpovědní lhůta činí u HPP 2 měsíce, avšak u vedoucích pozic může být i o 1 měsíc delší. Ze zákona máte také možnost čerpat 4-5 týdnů dovolené.

DPP aneb dohoda o provedení práce


Jestliže sháníte pouze brigádu a víte, že počet vašich odpracovaných hodin nepřesáhne 300 hodin ročně, pak nejčastěji uzavíráte dohodu o provedení práce neboli DPP. Daný rozsah hodin se přitom vztahuje pouze na jednoho zaměstnavatele, tudíž můžete mít vícero dohod u různých zaměstnavatelů.

Největší výhodou DPP je bezesporu fakt, že při výdělku do 10 000 Kč neodvádíte sociální ani zdravotní pojištění, ale pouze srážkovou daň ve výši 15 %, což uvítají zejména studenti. Ukončit spolupráci s vámi může zaměstnavatel okamžitě, stejně tak i vy s ním. Nárok na dovolenou při tomto typu pracovního poměru většinou nemáte.

DPČ aneb dohoda o pracovní činnosti


DPČ neboli dohoda o pracovní činnosti se nejvíce hodí jako forma přivýdělku k hlavnímu pracovnímu poměru. Uzavírá se zpravidla na jeden rok, ale může být i delší. Při této formě spolupráce nesmí vaše týdenní pracovní doba přesáhnout polovinu běžné pracovní doby, tedy v případě 40 hodin nemůžete pracovat více než 20 hodin. Na rozdíl od DPČ vám zaměstnavatel strhává náklady na zdravotní a sociální pojištění již ve chvíli, kdy váš výdělek přesáhne 3 000 Kč. Pracujete-li na více dohod u vícero zaměstnavatelů, vaše mzdy se sčítají. Výpovědní lhůta u DPČ činí 2 týdny pro obě strany.

OSVČ aneb práce na živnostenský list


Zřídit si živnostenský list a pracovat jako OSVČ s sebou přináší jisté výhody – vyděláte si zpravidla více než běžní zaměstnanci, pracujete dle svých časových možností a sami si vybíráte projekty a firmy, pro které chcete pracovat. Na rozdíl od HPP vám však nikdo negarantuje zakázky ani minimální mzdu a svou životní úroveň si určujete sami. Stejně tak si sami hradíte odvody na sociální a zdravotní pojištění a nemáte nárok na nemocenskou ani náhradu mzdy. Dovolenou sice můžete čerpat dle své vlastní potřeby, ale nikdo vám ji neproplatí. Pro živnostníky bývá také mnohem těžší získat úvěr – přeci jen, zaměstnanec s garantovaným příjmem je pro banky mnohem spolehlivějším klientem. 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !