Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlídejte si datumy použitelnosti potravin i o Velikonocích

22. 03. 2008 | Svátky
Velikonoční nákupní horečka vrcholí a na SOS se obracejí spotřebitelé s poznatky, že ne všechno potravinářské zboží, které se objevuje na pultech, je kvalitní a čerstvé. Proto SOS apeluje na spotřebitele, aby si během velikonočních nákupů velmi pečlivě všímali nejen data spotřeby, ale i způsobu, jak jsou některé rychle se kazící potraviny v obchodech uskladněny.

Na SOS se obrátilo v posledních dnech mnoho spotřebitelů, kteří mají podezření, že velikonoční vajíčka, zajíci a další figurky prezentující se v obchodech jako čokoládové, nejsou skutečně vyrobené z čokolády. Právě u těchto výrobků - a prokázal to i průzkum, který SOS dělalo ve spolupráci s Českou televizí -, bývají mnohdy dražší suroviny jako kakao a kakaové máslo nahrazovány rostlinnými tuky.

VelikonoceMísto kakaa se totiž vzhledem k jeho rostoucí ceně stále více využívají různé náhražky. Využívá se např. karabový prášek, který vzniká semletím oplodí svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi, kakaové máslo se pak nahrazuje rostlinnými tuky, ale těmi nejméně vhodnými pro zdraví člověka.

Nicméně obchodníci nabízejí tyto figurky mezi čokoládovými výrobky a na dotaz spotřebitelů tvrdí, že jde o čokoládu. Což je klamání spotřebitele, které je postižitelné podle zákona o ochraně spotřebitele. Vodítkem, zda koupit či nekoupit,  je složení výrobku uvedené na obalu. Pokud spotřebitel vidí na prvních místech vysoké procento rostlinného tuku, mělo by to být pro něj varování, že jde o náhražku, stejně jako nízká cena.

„Spotřebitelé si také všimli, že ve velkých řetězcích se nabízejí v těchto dnech tuky k pečení v akci, ale jsou vybalené a složené uprostřed obchodu, nikoliv v chladicím boxu, jak by měly být,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „Varujeme spotřebitele, aby si všímali podobných jevů, případně upozornili obsluhu a když to nepomůže, pak Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Určitě také nedoporučujeme kupovat vařená barvená vejce nabízená stejným způsobem s trvanlivostí do poloviny dubna. Vařená vejce mají trvanlivost 5 – 10 dní při uložení v chladu, “ upozorňuje mluvčí.

O Velikonocích se také hodně kupují hrozinky. U nich by si měli spotřebitelé dávat pozor na plísně, vyloučit je nelze nikdy, ale základní zásada zní: Hlídat si datum použitelnosti, což platí ovšem u všech potravinářských výrobků.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Má dcera je zaměstnaná v jednom se supermarketů (penny) a musím říci, že "datumy" se tam opravdu hlídají. Když někdo najde prošlé zboží, mají po prémiích. Ovšem za kvalitu zboží - tedy použitých surovin- prodavačky nemohou. Na prodejnách je zboží, které určí ředitelství celého řetězce a i jeho množství neřídí ani prodavačky ani vedoucí prodejny - ti jen asi ze 30 procent svými objednávkami, bude-li jim dodáno či ne, to neovlivní a jiné dostanou příkazem "z hůry".
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně jsem na datum spotřeby hodně háklivá. Nic s prošlou záruční dobou nejím.
Obrázek uživatelky
profil
Já si ale hlídám DATA použitelnosti...
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Na některých výrobcích se datum spotřeby při nejlepší vůli nedá přečíst.Zrovna dnes jsem musela požádat prodavačku,ať mi datum najde,ani ona neuspěla,datum bylo nečitelné.
Obrázek uživatelky
profil
Který češtin psal ten článek? Hned v nadpise chyba - datumy?! Snad DATA, ne?!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles