Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrozivé záplavy

11. 08. 2010 | Zajímavosti
Voda - základ života. V posledních letech ale čím dál častěji přichází v podobě zmaru, zkázy, bezmoci a strachu. Děsivé záplavy za sebou zanechávají pohromy, miliardové škody na majetku, ničí nemilosrdně vše, co jí přijde do cesty. A bere si i to nejcennější - lidské životy.

V poslední době se vrací čím dál častěji, všichni pamatujeme ty z nedávných let. V červenci 1997 udeřily záplavy a povodně na Moravě, východních Čechách a ve Slezsku. Symbolem těchto povodní se staly Troubky, kde bylo zničeno 150 domů a 9 lidí zahynulo. Tehdy se mluvilo o stopádesátileté až pětisetleté vodě.

V roce 2002 v srpnových dnech udeřila největší letní povodeň v novodobé historii. Počasí ovlivňovala tlaková níže, která začala postupovat k východu. Většinu řek naplnily srážky ze 7. a 8. srpna a povodeň dosáhla svým rozsahem padesátileté vody především na jihu Čech. Půda přesycená z vydatných a vytrvalých srážek nedokázala vodu zadržet a v týdnu od 12. do 18. srpna nás postihla pětisetletá až tisíciletá povodeň. Ničivé následky měla na Vltavě, v dolním toku Labe, Ohři, a v povodí Dyje. Později voda ničila i místa na severu Čech.

Přišel rok 2006 a s ním prudké oteplení na konci března. Velké zásoby sněhu spolu s prudkými vydatnými dešťovými srážkami vyvolaly prudký vzestup řek Lužnice, Moravy, Sázavy, Dyje a přítoky Svratky a později i Labe. Na dolním Labi šlo o druhou největší povodeň od roku 1940. Postiženo bylo rovněž Hřensko, už podruhé, tentokrát nejen kvůli Labi, ale i říčce Kamenici.

V červnu 2009 udeřila ničivá záplavová vlna, která byla nesmírně rychlá a zaskočila svým nočním příchodem především Novojičínsko. Poté se povodeň objevila i na dalších místech střední a severní Moravy a také v jižních Čechách.

Srpen 2010 - Hrozivé záplavy na severu Čech.

Zpustošený sever Čech, zasaženo je Liberecko, Chrudimsko, Ústecký kraj, Děčín, Česká Lípa a další postižená místa přibývají. Symbolem této ničivé a tragické povodně se stává Chrastava. Frýdlant zaplnila voda do výšky půldruhého metru. Liberecký kraj vyhlašuje kritický stav. Dochází k miliardovým škodám. Zaplavených míst přibývá děsivou rychlostí, mnohá místa zůstala bez dodávek plynu a elektřiny, zastavuje se doprava a dochází k nepředstavitelným škodám na majetku, povodeň si vyžádala i lidské oběti.

Nebuďte lhostejní, pomozte!

Povodeň způsobila obrovské škody, zanechala spoušť, bezmocné a zoufalé lidi bez domova, mnozí přišli o všechno. Sledujte aktuální dění v médiích, zapojte se v rámci svých možností a pomozte prosím!

Pomocí SMS
Český červený kříž: Tvar SMS:   DMS CCK

Charita ČR
Tvar SMS : DMS POVODNE2010

Člověk v tísni
Tvar SMS : DMS SOSPOVODNE

ADRA Tvar SMS: DMS ADRA

Posílejte na číslo: 87777, cena jedné sms je 30,- Kč

Fotky, které jsem pořídila, zachycují vzestup řeky Ploučnice v okolí Malé Veleně - Soutěsek, Březin u Děčína a zahrádkářských kolonií v Děčíně, části u východního nádraží a Bechlejovic, kde rozbouřená Ploučnice napáchala spoušť.

Pomozte prosím, pokud to bude ve vašich silách a možnostech, buď dárcovskými sms, nebo přímo humanitární pomocí, postižení nejvíce ze všeho potřebují košťata, kýble, dezinfekční prostředky, savo, rukavice, balenou vodu.....Přesnější a potřebné informace získáte na vašem místním úřadu a ve střediscích humanitární pomoci, jako je Charita, Červený kříž atd.
Děkuji všem, kdo pomohou!

Děkuji.
Vaše čtenářka kacice
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hrozivé záplavy:

Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
Hrozivé záplavy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
at už máte všichni klidSmajlík od těch povodní,je mi to moc lítoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc všem děkuji
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hrozný, ale přece jen se proti němu dá bojovat vodou i když je to někdy velice složité a dlouhotrvající. Voda je živel proti němuž se dá bojovat v době sucha, myslím tím různé protipovodňové úpravy terénu, ale když už voda přijde, nedá se dělat vůbec nic.Je mi velice líto všech lidí, kteří musí takto trpět.
Článek je krásně a srozumitelně napsaný.
Obrázek uživatelky
profil
to je opravdu moc smutné, krásně jsi to napsala, tak doufám že díky tobě pomůže více lidí, díky za článek a drž se
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles