Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I pejsci mohou nastydnout a mít chřipku

15. 02. 2023 | Zvířátka
Zima je tu a s ním bohužel i doba kapesníků a zarudlých nosů. Naneštěstí se nachlazení a různé nemoci nevyhýbají ani našim čtyřnohým kamarádům. Jak poznat, že je pejsek nemocný, a jak mu pomoc? Případně jak rozpoznat, který psí bacil ho trápí? Přinášíme vám článek, kde se dozvíte, jak poznat, co vašeho chlupáče zrovna sužuje.


Běžné nastydnutí


V zimě se může lehce stát, že pejsek prochladne. Na vině může být dlouhá procházka bez ochranných oblečků v mrznoucím počasí, především u plemen chovaných v domácnostech a pejsků, kteří nemají vycvičenou termoregulaci pravidelných venčením.
Pokud zvíře nastydne, obvykle se z nachlazení vyléčí během jednoho týdne. Stejně jako u lidí se doporučuje zvýšit příjem vitamínů, tekutin a podpořit imunitu zvířete. Na místě je i klidový režim.


I pejsci mohou nastydnoutPsincový kašel


Mezi nejčastější nachlazení patří tzv. psincový kašel. Jedná se o infekční zánět horních cest dýchacích a průdušnice. Projevuje se typickým ostrým kašlem, který vyprovokuje stlačení hrtanu. Někdy se pejsek může při kašli i dávit. Obvykle zvířata při kašli trpí i nechutenstvím a bývají apatická. Při léčbě kašle je nejčastěji doporučován jitrocelový sirup, který je běžně k dostání v lékárnách. Pokud je psincový kašel podchycený ihned v začátcích, často tento sirup sám postačí a není potřeba dalších léků. Odpovídající terapii by měl vždy stanovit veterinář. Jakékoli podávání humánních přípravků zvířatům může být velice nebezpečné. Existují také veterináři, kteří dokážou poradit s bylinnou léčbou či dokonce léčbou homeopatiky.

I zde platí, že je potřeba zvýšit psovi příjem vitamínů, ať už ve formě čerstvé zeleniny, nebo podávání speciálních doplňků stravy. Na trhu nalezneme spoustu přípravků, které pomohou v léčbě kašle.

Psincový kašel se často vyskytuje tam, kde je velké množství psů pohromadě, tedy v útulcích nebo na cvičištích. Vzhledem k tomu, že se jedná o silně nakažlivé infekční onemocnění, nelze psa zcela účinně chránit. Pokud váš pejsek trpí kašlem, je dobré vynechat družbu s ostatními psími kamarády, ať se taky nenakazí, a svého chlupáče držet v klidu, ať je brzo fit.

Psí chřipka neboli parainfluenza


Psí chřipka, odborně nazývaná jako parainfluenza, se šíří vzduchem a je velice nakažlivá. Proto by o její existenci měli vědět hlavně majitelé společenských domácích mazlíčků, kteří si rádi hrají s ostatními pejsky. V přítomnosti ostatních pejsků se mohou totiž lehce nakazit.
Průběh chřipky bývá většinou u pejsků dobře zvládnutelný. Pozor u štěňat a starých psů, kdy mohou nastat komplikace, například zánět mandlí či dlouhý vyčerpávající záchvat kašle.

Formy chřipky jsou tři – mírná, těžká a atypická:

    • Nejtypičtější je u chřipky mírný průběh. Pejska trápí suchý a dávivý kašel, který někdy vede až ke zvracení a následnému nechutenství. Tak jako člověk nakažený chřipkou, i pes může být unavený, ospalý a malátný. Chřipku psů doprovází vodnatý až hnisavý výtok z očí a nosu a v prvních dnech také zvýšená teplota.
    • Při těžší formě choroba může přejít v zápal plic. Tehdy už samozřejmě nastává větší nebezpečí. Pejsci pak výrazně ztrácí na hmotnosti.
    • Atypická chřipka psů byla zaznamenána až v roce 1980 a vážně postihuje zadní končetiny, kdy může dojít až k ochrnutí.

Léčba chřipky spočívá v udržení pejska v klidovém režimu. Nevystavovat ho velké námaze ani vzrušení, které může vyvolat záchvat kašle. Dbejte o to, aby měl pestrou stravu, a hlavně dostatek tekutin. Prospívá mu také vlhčí vzduch. V případě, že se pejsek nelepší, určitě je dobré zajít k veterináři.


Co byste měli také vědět


    • Normální teplota u psa měřena v konečníku se pohybuje od 37,5 do 39 °C.
    • Teplota bývá často zvýšená vlivem stresu nebo po zátěži, proto je ideální vždy teplotu měřit v klidu.
    • Běžné virové infekce psů a koček se na člověka nepřenáší a ne vždy se pejsek při setkání s virem nakazí.

Běžné nemoci a nachlazení nemusí být v zimě strašákem. Je ale dobré o nich vědět a připravit se na ně. Kdo je připraven, není překvapen! A teď hurá si užít letošní zimu i se svými chlupáči!


Zdroj, foto: SpokojenyPes.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !