Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I peřiny potřebují správnou péči

17. 10. 2009 | Domácnost
Máte peřiny, do kterých je radost ulehnout? A víte, jak se o ně správně postarat? Přečtěte si pár tipů, jak zajistit, aby vám lůžkoviny vydržely co nejdéle pohodlné a zdravotně nezávadné.

Nezvaní hosté

Jsou menší než hrot mikrotužky, sdílí s námi nejen naše lůžko a jejich počty šplhají do astronomických čísel. Správně. Jde o roztoče. Chutná jim naše odloupaná kůže, vlhké a vyhřáté prostředí lůžkovin milují. To, co nám způsobuje alergie, jsou jejich výměšky. Jednou provždy se jich nezbavíme, ale jejich počty lze významně snížit nebo se od nich lze (alespoň v posteli) izolovat.

Jak se starat o peří

Naše babičky své duchny často větraly. A dělaly dobře. Významně tak snížily vlhkost v peřinách. Výhodné je větrání v mrazivém počasí. Dnes máme k dispozici i čištění peří. Některé rychločistírny poskytují v podstatě jen profoukání peří studeným vzduchem. Profesionálové nabízí rozdrcení slepených chomáčků peří, profoukání párou o teplotě 350 °C, která roztoče zničí, dezinfekci a sušení. Poté vám vyčištěné peří zašijí do nové sypkoviny. Dejte pozor, aby – pokud bude prošívaná – tvořily stehy uzavřené obrazce. Pokud tomu tak není, sesype se vám peří na jeden konec duchny a nepůjde přesypat zpět.

Syntetika šetří práci

Máte-li peřiny z dutého vlákna, údržba vám velké vrásky dělat nemusí. Stačí vám totiž jen pračka. Neocenitelné, pokud máte malé děti. Prát duté vlákno lze i při teplotách kolem 90 °C, ale mají-li peřiny nějakou speciální úpravu, doporučují výrobci pouze 40 °C. Pro vyplavení roztočů a jejich vajíček z peřin je důležité prát ve velkém objemu vody. Pokud trpíte alergií na roztoče, mohou se vám hodit bariérové povlaky proti roztočům. Tyto povlaky jsou hustě tkány a brání roztočům v přísunu živin z vašeho těla. Také by měly chránit vás před jejich výměšky.

V peřinách trávíme třetinu života. Jediná cesta, jek prodloužit jejich životnost, je nezanedbávat jejich údržbu. Jen tak bude váš pelíšek nejen pohodlný, ale i zdravý. 


Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky hodně větrám-voníto to pak nádherně.
Obrázek uživatelky
profil
Máme z umělých vláken. Peru i větrám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je samozřejmééé,ale peřiny jsme už dávno zlikvidovali,ovčí deky jsou lepšíí!!!
Obrázek uživatelky
profil
Peřiny nemáme.Máme ovčí deky.Občas je vyvakuuji,tak snad nezvaných hostů v posteli moc nemáme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles