Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

I peřiny potřebují správnou péči

17. 10. 2009 | Domácnost
Máte peřiny, do kterých je radost ulehnout? A víte, jak se o ně správně postarat? Přečtěte si pár tipů, jak zajistit, aby vám lůžkoviny vydržely co nejdéle pohodlné a zdravotně nezávadné.

Nezvaní hosté

Jsou menší než hrot mikrotužky, sdílí s námi nejen naše lůžko a jejich počty šplhají do astronomických čísel. Správně. Jde o roztoče. Chutná jim naše odloupaná kůže, vlhké a vyhřáté prostředí lůžkovin milují. To, co nám způsobuje alergie, jsou jejich výměšky. Jednou provždy se jich nezbavíme, ale jejich počty lze významně snížit nebo se od nich lze (alespoň v posteli) izolovat.

Jak se starat o peří

Naše babičky své duchny často větraly. A dělaly dobře. Významně tak snížily vlhkost v peřinách. Výhodné je větrání v mrazivém počasí. Dnes máme k dispozici i čištění peří. Některé rychločistírny poskytují v podstatě jen profoukání peří studeným vzduchem. Profesionálové nabízí rozdrcení slepených chomáčků peří, profoukání párou o teplotě 350 °C, která roztoče zničí, dezinfekci a sušení. Poté vám vyčištěné peří zašijí do nové sypkoviny. Dejte pozor, aby – pokud bude prošívaná – tvořily stehy uzavřené obrazce. Pokud tomu tak není, sesype se vám peří na jeden konec duchny a nepůjde přesypat zpět.

Syntetika šetří práci

Máte-li peřiny z dutého vlákna, údržba vám velké vrásky dělat nemusí. Stačí vám totiž jen pračka. Neocenitelné, pokud máte malé děti. Prát duté vlákno lze i při teplotách kolem 90 °C, ale mají-li peřiny nějakou speciální úpravu, doporučují výrobci pouze 40 °C. Pro vyplavení roztočů a jejich vajíček z peřin je důležité prát ve velkém objemu vody. Pokud trpíte alergií na roztoče, mohou se vám hodit bariérové povlaky proti roztočům. Tyto povlaky jsou hustě tkány a brání roztočům v přísunu živin z vašeho těla. Také by měly chránit vás před jejich výměšky.

V peřinách trávíme třetinu života. Jediná cesta, jek prodloužit jejich životnost, je nezanedbávat jejich údržbu. Jen tak bude váš pelíšek nejen pohodlný, ale i zdravý. 


Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ještě není překonáno kvalitně zdrhnuté peří, stále se používá do spacích pytlů i prošívaných bund do extrémního počasí. Je však nutná správná údržba a kvalitní potahy! Každému vyhovuje něco jiného. Někdo dá spíše na reklamu, která se snaží prodat, za každou cenu, jiný si dá poradit od odborníků. Rozhodnout se však musí každý sám. Přeji krásné spaní, ať spíte pod čímkoliv.
Obrázek uživatelky
profil
nedavno som sa ich zbavila a mam ovčie runo
Obrázek uživatelky
profil
v porovnani s dutymi vlakny se neda srovnat.Mame perove deky, pravidelne vyklepavam a vetram...jsou vonave a prijemne se v nich spi.
Obrázek uživatelky
profil
Máme také péřové peřiny a nedám na ně dopustit. Větrám je a dávám čistit.
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě jsme měli celý život peřiny,větrala jsem je venku spalo se v nich dobře ale najednou jsem v nich začala kašlat až jsem se dusilaSmajlíka musela je zlikvidovatSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles