Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ideální čas pro nové aktivity s vaším čtyřnohým parťákem

11. 03. 2023 | Zvířátka
Vydejte se na cestu celostního životního stylu s pozitivními návyky.

Mnoho z nás se vrhá do nových výzev s těmi nejlepšími úmysly. Jenže zbavit se starých návyků vyžaduje správné odhodlání a notnou dávku motivace a trpělivosti. Na cestě k dosažení vysněných cílů nám může pomoct celostní přístup k životu. Ten totiž zohledňuje všechny aspekty našeho bytí – výživového, fyzického, duševního, emocionálního, sociálního a mnoho dalších. A není důvod, proč by tento přístup k životu nemohl využít i váš čtyřnohý mazlíček.

Vítězové i poražení mají stejné cíle


Podle dat poradenské společnosti FranklinCovey, třetina předsevzetí a jejich naplnění skončí ještě před koncem ledna, což je důvodem proč s nimi začínáme každý rok znovu. Příčiny, proč selháváme, jsou různé – často je to proto, že jsme si stanovili cíl bez skutečného osobního přesvědčení. Cíle jsou také mnohokrát příliš ambiciózní, jsme na sebe moc přísní a zapomínáme si užívat proces změny a transformace. Významný vliv na nás má také okolí, v kterém se pohybujeme. Prostředí, kterému chybí správná energie a nadšení, může náš růst brzdit. Proces změny neprobíhá snadno a s přibývajícím věkem je přirozeně obtížnější. Dobrou zprávou však je, že se odborníci shodují na tom, že zbavit se nezdravých návyků je možné. A se správnou stimulací a pravidelným cvičením může změna nastat rychleji, než si myslíte.

Na nové rituály lze adaptovat i kočky, které mají často temperamentní a svéráznou povahu. Kočičí psycholožka, Klára Nevečeřalová, doporučuje vytvořit si pro aplikování změn či nových návyků plán. “Pokud potřebujeme kočku naučit změně, musíme začít pozvolna. Pokud jste například změnili povolání a budete vstávat do práce v jinou hodinu, je potřeba na to kočku připravit. Moc dobře totiž vnímá a chápe čas, proto je potřeba i jí vstávání adekvátně přenastavit, a to ideálně aktivní hrou před krmením a samotné krmení posunout na co nejpozdější dobu před spaním. Kočka potom bude v noci mnohem lépe spát a oběma vám to pomůže se na změnu lépe připravit,” vyjadřuje se expertka k budování rituálů. 


Zohledněte své priority v každodenním životě


Podle Maxwella Maltze, předního plastického chirurga a autora několika knih o psychologii a lidském chování, lze první výsledky změn, které nám dávají chuť jít dál, pozorovat již za 21 dní. Nečekejte však zázraky, nové návyky vyžadují notnou dávku vůle a důslednosti. Ideální kombinací je, pokud člověk přijme změnu jako součást svého nového životního stylu a jako cestu za zdravějším a funkčnějším tělem a myslí. Nejdříve si stanovte menší cíle, které jsou splnitelné, a především pro vás smysluplné. Každý nový návyk potřebuje k zaběhnutí nějaký spouštěč, který vás bude motivovat – něco, co vám bude návyk pravidelně připomínat. Může to být opakující se událost v kalendáři, barevný lísteček na zrcadle, nebo partner, s kterým se budete vzájemně povzbuzovat.

Rituály jsou důležité i pro fungování a spokojenost našich koček. Je však dobré mít na paměti, že jsou to vychytralé bytosti, které s námi v důsledku denní rutiny dokáží manipulovat. Kočičí psycholožka, Klára Nevečeřalová, doporučuje kočce čas od času dopřát obměnu a nepravidelnost. “Rituály jsou pro kočky velice důležité, protože jim dodávají v životě jistoty. Nesmí se to s nimi ale přehánět, protože kočky jsou dostatečně chytré na to, aby s námi skrze rituály a naší denní rutinu začaly manipulovat. Je dobré jim čas od času dopřát nějakou nepravidelnost, aby nezačaly trpět například separační úzkostí, nebo si vynucovaly krmení v 5 hodin ráno.” 

Kočičí psycholožka, Klára Nevečeřalová na závěr dodává:

“Společné trávení času s vaším mazlíčkem je velmi důležité pro upevňování vzájemných vztahů. Například kočky jsou velmi citově založená zvířata a dlouhou samotou trpí. Neznamená to, že vaše kočka pláče za dveřmi, když jste 8 hodin v práci - na to je s největší pravděpodobností zvyklá. Ale potom, co se z práce vrátíte, očekává nějakou akci, v ten okamžik je potřeba pracovat na vašem partnerském vztahu a strávit spolu nějaký čas ať už aktivní hrou, užíváním si společných chvil anebo třeba řešením hlavolamů, aby se dostala k dobrůtkám. Pokud se kočce budeme věnovat jen tím, že jí vyčistíme záchod a dáme najíst, tak nějaký hluboký vztah nemůžeme očekávat, protože do něho sami neinvestujeme.”


Zdroj, foto: PerfectFit



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My máme také parťáka a to nejen do nepohody
Obrázek uživatelky
profil
Také máme parťáka do nepohody.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles