Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Merkur je věčný ve Šlapanicích

2. 07. 2010 | Kultura

Výstava s názvem Merkur je věčný probíhá do 22. 8. 2010 v muzeum ve Šlapanicích, Masarykovo nám. 18. Brno - venkov. Představí návštěvníkům bohatou historii i stále živou současnost legendární české kovové stavebnice, od jehož prvního uvedení na trh uplyne právě letos 85 let. Merkur,  inspirativní a zábavná hračka mnoha generací dětí, ale také jedno z největších objevů české vědy. S pomocí přístroje postaveného ze stavebnice Merkur vyrobil Otto Wichterle v roce 1961 první kontaktní čočky. Počátky stavebnic jsou datovány od roku 1918. Z Merkuru lze postavit téměř vše. 

 

Výstava se koná ve spolupráci se sběratelem a propagátorem Merkuru Jiřím Mládkem a je první větší prezentací tématu Merkur na Moravě. Zčásti se jedná o reprízu velmi úspěšné výstavy v Muzeu hlavního města Prahy, ale v expozici Šlapanické výstavy budete moci obdivovat i zcela nové originální exponáty postavené z Merkuru, jako je například model známého Ivančického viaduktu.

 

Součástí výstavy bude i dětská dílna. Pamětníci si v ní budou moci zavzpomínat na svá dětská léta s Merkurem a mladší návštěvníci vyzkoušet, co všechno lze z této geniální české stavebnice vytvořit. Uvidíte postavenou vysokou pec, ruské kolo a spoustu dalšího. Sami si budete moci zhotovit třeba trolejbus, vláček, kočárek pro panenky, a jiné.

 

Muzeum se nachází poblíž konečné zastávky trolejbusu č. 31 ve Šlapanicích. Vstupné je pro dospělé 20 Kč, pro seniory 15 Kč a děti 10 Kč.

Otevírací doba

pondělí a středa  9.00 - 12.00 a 13.00 - 17.00 hodin

úterý, čtvrtek a pátek 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hodin

sobota a neděle 13.00 - 17.00 hodin

 

Muzeum sídlí ve starobylé budově Šlapanické scholasterie. Nachází se zde mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je obdivuhodná kolekce výšivkových tiskátek. Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou bitvou tří císařů. Budova scholasterie, v níž se muzeum nachází, sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V muzeu se konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky. Ke všem výstavám jsou připravovány doprovodné programy pro školy, dětské dílny či herny, muzeum pořádá soutěže pro děti.


Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to byla moc pěkná stavenice. Rozšiřovala technické schopnosti, určitě víc než Lego.
Pan Mládek, já si myslím, není propagátorem, ale sběratelem. Ačkoliv, ono to spolu souvisíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles