Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.05. 2024
Dnes má svátek Jana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak chránit psy před infikovanými klíšťaty a blechami?

16. 03. 2016 | Zvířátka
Jaro už se blíží a díky opravdu mírné zimě se můžeme opět těšit na záplavu klíšťat. Zároveň to také znamená, že bude mnohem více takzvaných rezervoárů infekčních chorob, tedy zvířat, ze kterých klíšťata sají infikovanou krev, kterou pak dále přenášejí. Vyvstává tak před námi obligátní otázka, jaký přípravek na ochranu před těmito parazity zvolit, abychom co nejlépe našeho pejska ochránili.

Pro udržení zdraví našich domácích mazlíčků je nezbytná nejen pravidelná vakcinace a odčervování, ale i správně zvolená ochrana před klíšťaty a blechami.  Klíšťata nejsou jen ošklivá, ale mohou být i přenašeči mnohých závažných a těžko léčitelných onemocnění, jako jsou lymeská borelióza, babesióza, klíšťová encefalitída a jiné.

Na ochranu před těmito parazity je na internetu, v petshopech i u veterinárních lékařů k dispozici celá škála různých přípravků ve formě sprejů, pipet, obojků, či nově i tablet. Jak mezi nimi ale vybírat?

Spot on přípravky (pipety) patří mezi nejoblíbenější formu prevence před napadením parazity. Avšak i ty nejlepší bývají účinné pouze po dobu 4 týdnů, mnohdy i méně. Navíc, aplikace u nespolupracujících zvířat nemusí být vždy jenoduchá. Některé z nich se mohou i smýt, pokud se pes namočí a navíc mohou zatěžovat životní prostředí vodních živočichů. Problémem je i vysoká nebezpečnost některých spot onů pro kočky (například při společném soužití se psem v bytě).

Antiparazitární obojky mají oproti spot on přípravkům velkou výhodu v delší době účinnosti, k dostání jsou v petshopech i u veterinárních lékařů a ochrání vašeho mazlíčka před klíšťaty od jara až do podzimu. U aktivnějších psů však při venkovních činnostech hrozí ztráta a stejně jako u spot on přípravků se účinná látka šíří po povrchu těla (lipidovou vrstvou kůže), což může zatěžovat okolí psa, zejména pak, máte li jej doma v bytě. Pokud jste navíc zvyklí psa pravidelně umývat šamponem, dochází ke smytí tukové vrstvy pokožky a tím může dojít ke snížení účinnosti obojku.
Díky vědeckému pokroku na našem trhu už dva roky skvěle funguje nová forma přípravku proti klíšťatům a blechám – ochucená žvýkací tableta pro vnitřní užití, která funguje jak proti blechám, tak proti klíšťatům po dobu 12 týdnů.

Známý veterinář MVDr. Jan Herčík, CSc. vysvětluje, jakým způsobem nové molekuly v tabletce působí a v čem tkví jejich výhoda oproti dosavadním způsobům ochrany: „Výhod, které má tento nový perorální přípravek díky unikátní molekule fluralaner je hned několik. V prvé řadě na ni paraziti nejsou zvyklí a neumí se jí bránit. Dále má velmi rychlý nástup účinku po podání oproti jiným běžným dlouhodobým antiparazitikům a působí systémově, rychle a účinně proti všem stádiím klíšťat a blech. U blech dále přerušuje životní cyklus vývoje a brání kladení dalších vajíček, takže nedochází k obnově bleší populace v pelíšku psa, koberci a tak podobně.“

Tato tableta je pro psa zcela bezpečná, její účinná látka není v těle metabolizována, ani se v těle nekumuluje. Pro klíšťata a blechy má však smrtící účinek. Jelikož účinná látka působí zevnitř ven, okolí psa včetně Vaší domácnosti není nikterak zatěžováno. Bez obav se tak se svým psem můžete vy i vaše děti mazlit nebo spát v posteli. 

Ať už si vzhledem ke svým potřebám či oblíbenosti vyberete ten či onen způsob ochrany, pamatujte na to, že psy je potřeba chránit přinejmenším po celou klíšťovou sezónu, která zahrnuje následujícího půl roku.

Zdroj, foto: MSD Animal Health


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !