Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem se učila zpívat

22. 12. 2013 | Vaše příběhy
Nejsem z hudební rodiny. Maminka sice notuje celkem obstojně, ale na veřejnosti by to asi nezkusila. Tatínek se v dětství  učil hrát na housličky, ale vzhledem k tomu, že budovu, kterou za tímto účelem navštěvoval, nazýval domem hrůzy, pochopila jsem, že tato činnost nebyla jeho nejoblíbenější. Zvláště, když se přiznal, že většinou v pouzdru na housle pašoval z domova prak a skobičky.

Proto byla rodina překvapená, když se objevil hudební talent u mé osoby. 
Neobjevil se z čistajasna. V první třídě vyučování přerušil příchod paní profesorky z Lidové školy umění. Přišla si prvňáčky přezkoušet, zdali v některém z nás nedříme netušený talent.
Ano, tím talentem jsem byla já. Dokázala jsem totiž bezchybně zazpívat asi čtyři tóny, které paní profesorka zadala.

Doma byli všichni nadšeni, zvláště maminka už viděla v duchu moji hvězdnou kariéru. Stojím na jevišti Národního divadla v kostýmu Libuše a pěji... Okamžitě mě do Lidušky (tak jsme škole říkali) přihlásila. Což o to, i mně by se líbilo být zpěvačkou, v krásných šatech bych poskakovala v televizi jako Helenka Vondráčková nebo Hanička Zagorová.
Ale hned při první hodině v Lidušce mi sklaplo. Budu se učit operní zpěv. Dvakrát týdně sem budu docházet, z toho jedna hodina bude teorie a druhá dechová cvičení, základy a průprava operního zpěvu. 
Jak jsem se učila zpívatVůbec jsem se netěšila, celá budova byla taková pochmurná, ticho jako v kostele, dokonce i o přestávkách nesměli žáci mluvit, jen šeptat. Líbila se mi snad jenom zahrada kolem školy, krásné rozkvetlé keře a květiny, z oken byly slyšet tóny nejrůznějších hudebních nástrojů. 
Hodiny teorie mi působily muka, nechápala jsem, proč mám tleskat nějaký rytmus, cizí názvy jako pianissimo, fortissimo, crescendo, k tomu historie, hudební díla, bylo toho na mě moc.
Hodiny zpěvu byly zábavnější, i když ...ve skupince čtyř dívek mého věku jsme celou hodinu stály u piana, zíraly na sebe do velkého zrcadla, přiblble otvíraly pusy a dělaly mama, mumu, mimi, momo, meme. Před koncem hodiny jsme se naučily kus nějaké písně a šly jsme domů. 
Doma jsem naznačovala, že bych chodila raději na kreslení, když už teda koneckonců musím mít nějaký ten kroužek. Maminka se vydala do Lidušky na průzkum možností. Moje paní profesorka ji odchytla a pěla na mě samou chválu. Prý jsem mimořádný talent, zatímco ostatní dívenky ve skupince mají běžné soprány, já mám vzácnější alt. No prima, holky teda budou zpívat Rusalku, já budu Ježibaba. To mě už nemohli víc potěšit. Maminka ale usoudila, že je třeba na kariéře pěvkyně ještě pracovat, a tak jsem studovala dál.

Jednoho dne navštívila naši výuku na hodině zpěvu paní inspektorka. Byla to nějaká bývalá operní pěvkyně, která ze zdravotních důvodů musela opustit uměleckou dráhu. Přetrpěla naše mamama a mimimi, a pak nás vyzvala, aby každá z nás zazpívala nějakou píseň, výběr nechá na nás. Kamarádky zpívaly vesměs písničky ze školních zpěvníků a paní inspektorka se shovívavě usmívala. Pak přišla řada na mě. Připadalo mi trochu fádní zpívat dětskou písničku, pořád jsem slyšela, jaký jsem talent, tak co. A tak jsem spustila Princi můj maličký spi, ukolébavku W. A. Mozarta.

Moje paní profesorka se tvářila překvapeně, holky se pokusily o lehký potlesk. Zato paní inspektorka zalapala po dechu, zrudla a začala na mě řvát, až se tichá škola otřásala v základech. Jak si taková nula jako já může dovolit zpívat operní árii tak význačného světového skladatele, taková urážka. Asi jsem jí neměla říkat, že si doma takhle pobrukujeme pořád, pak by mi možná tu ředitelskou důtku ani nenavrhla.

Naši se doma nezlobili, pochopili, že na zájmový kroužek se musím těšit a ne se nervovat, co mi zase dneska vytknou. V dalších letech jsem chodila na víc kroužků, ale všechny jsem měla ráda. Jen naše operní scéna přišla o význačný talent. Holt si musí v Národním divadle najít jinou Ježibabu.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak jsem se učila zpívat:

Jak jsem se učila zpívat
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jsi vtipná a píšeš moc pěkné článečky.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, taková škoda. SmajlíkSmajlík
Myslím, že ta inspektorka nedocenila tvůj talent. Já bych tě poslouchala ráda.
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, já zpívat neumím..jedině snad po pár panácích v Alpách bych zkusila joodlovat...SmajlíkSmajlíkale to taky není jistéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím se všemi, krásný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vtipné, ako vždy Smajlík.
Len ľutujem, že Chytrá žena nie je zvuková stránka, celkom rada by som si tú Mozartovu uspávanku v tvojom podaní vypočula napriek tomu, že zaspávanie mi problémy nerobí.
SmajlíkSmajlík
Ja som mala presne opačný problém, už od druhej triedy základnej školy ma na hodinách hudobnej výchovy vyvolávali preventívne len z teórie, lebo tie pazvuky, ktoré som vydávala pri "speve" sa asi veľmi počúvať nedali.
Ale sluch - aj ten hudobný - mám vraj výborný Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles