Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na šikanu

25. 03. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Jak na šikanu
Autor: Pavel Říčan, Pavlína Janošová
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2010
Rozměry:  144 x 207 mm
Počet stran: 160 str.
Cena: 199 Kč

Šikana je zrádná, jejím terčem se může stát i dítě tělesně a duševně vyspělé, s velmi dobrým rodinným zázemím, které však neumí nebo není ochotno "výt s vlky".  Šikana má různé formy a správný postup se musí případ od případu lišit. Každá konkrétní situace vyžaduje odpovídající postup, ať už rodičů či učitelů a vychovatelů.

jak-na-sikanuPublikace je výrazným doplněním mezery na trhu a poskytuje možnost rozšíření informovanosti o problému, jehož výskyt je u nás aktuálně značný, je i hojně prezentován a diskutován, často však bez i základních znalostí.
Knížka je určena nejen pedagogům, ale i rodičům a v neposlední řadě také přímým účastníkům šikany – především jejím obětem, ale i dalším účastníkům. Text je přehledně členěn do jednotlivých celků, které se zaměřují na vymezení pojmu, zaměření na šikanu ve školním prostředí a možnosti jejího zjišťování.
Dále se autoři zabývají osvětlením základních teorií lidské agrese. S ohledem na školní prostředí je velmi přehledně popsána psychologie dětské skupiny – resp. třídy. Rozdělením na jednotlivé aktéry a faktory podílející se na šikaně je osvětlena šikana z různých úhlů svého spektra. Velmi důležité je ovšem i vyšetřování šikany, a především výchovné zásahy a náprava následků – ve všech těchto částech je dosud nejčastější chybovost. O prevenci nežádoucích sociálně patologických jevů, mezi které šikana patří, se často u nás pouze hovoří, a tak konkretizace uváděná v této publikaci je velkým přínosem pro všechny, kteří by měli být o této problematice informováni. Dodatky a přílohy – včetně vybraných částí Metodického pokynu MŠMT (který pedagogové často skutečně neznají) vhodně doplňují text.
Celá publikace je psána čtivě, živým jazykem, který je srozumitelný i širší populaci. Velmi přínosné jsou četné ilustrace kazuistikami, které čtenáři přibližují jednotlivé aspekty šíře šikany, přístupu k ní i jejího možného řešení. Řazení jednotlivých kapitol je přehledné. Velkou předností to, že text je psán populárně, ale bez ztráty odbornosti. Za velké pozitivum považuji i silný důraz na etiku v průběhu textu. Autorům se podařilo zvýraznit tento aspekt, aniž je přemrštěný a čtenáře odrazující.

Obsah knihy Jak na šikanu:

- Definice šikany
- Kde a kdy se šikana odehrává?
- Je možno šikanu měřit?
- Závažnost jednotlivého případu šikany
- Stupeň zamoření šikanou
- Kdo a koho šikanuje?
- Kde se to v těch dětech bere? K teorii agrese
- Jak rozumět pojmu agrese
- Agrese je naučené chování
- Jak lidé překonávají vnitřní zábrany proti agresi?
- Vztah mezi agresorem a jeho obětí
- Třída známá neznámá. K psychologii dětské skupiny
- Třída je skupina v dlouhodobém vývoji
- Třída má dvojí život, dvě tváře


Tuto knihu Jak na šikanu koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.

PetraC
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aktuálna tema a potrebná
Obrázek uživatelky
profil
Všechny moudré rady jsou krásné, ale pokud budou lidé v okolí lhostejní a hledět si pouze sami sebe, ničemu nepomohou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles