Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak na to, aby nás začátek školy nezruinoval?

27. 08. 2021 | Finance

Zpět do školních lavic!


Začátek školního roku už nemilosrdně klepe na dveře. Návrat školáků a studentů do škol sebou tradičně nese zvýšené výdaje. Ať už se jedná o prvňáčky, kterým rodiče pořizují veškerou výbavu úplně poprvé, tak i o studenty středních či vysokých škol, jejichž potřeby jsou ještě vyšší. A tak se ve většině domácností jedná o citelný zásah do domácího rozpočtu. S jakými položkami se začátkem školního roku počítat a kde ušetřit?


Poprvé do školy


Zejména rodiče, kteří vypravují ratolesti do první třídy, musí počítat s vyššími výdaji související s pořízením kompletní výbavy. Ve většině případů se jedná o dlouhodobější investici, navíc se i mnohé školy významně podílejí na nákupu pomůcek. I přesto se vyšší finanční částce rodiče nevyhnou.

Ačkoliv je návrat dětí do školních lavic spojený se zatížením domácích rozpočtů, většina českých rodin se zvýšenými výdaji počítá a mnozí z nich si je dopředu naplánují. Pokud by přece jen nastala situace, kdy by rodiče vysoký výdaj nezvládli, lze v této věci požádat o pomoc školu, případně krátkodobou mezeru v rozpočtu vyřešit vhodným finančním produktem, například revolvingovým úvěrem. V případě dlouhodobého problému pak existují charitativní organizace či speciální programy.

Nezbytnosti pro školáky


Žádný školák se neobejde bez školní aktovky, či batohu. Jedná se zároveň o nejvyšší položku v rozpočtu dítěte, které nastupuje do školy. V tomto případě se rozhodně vyplatí dbát na kvalitu, kromě učebnic, penálu a sešitů školáci v batohu nosí svačinu, láhev s vodou a pokud si nenechávají věci ve škole, pak i přezůvky, případně věci na cvičení. Je proto vhodné se v první řadě zaměřit se na ergonomické tvarování a dostatečně široké a nastavitelné popruhy. Pro bezpečí dítěte by pak měla být školní taška vybavena množstvím bezpečnostních reflexních prvků.

Další nezbytnou položkou je penál a jeho vybavení jako jsou nejlépe trojhranné tužky, ergonomické psací pero, pastelky, ořezávátko, guma. Nesmí chybět výtvarné potřeby, desky na sešity, láhev na pití, přezůvky a sáček na přezůvky a sportovní obuv na tělocvik. Částka za první jednorázovou výbavu se tak může vyšplhat i na více než 5 000 Kč.

Nezbytné pomůcky pro školáka:

Školní taška:  1 500 - 2 000 Kč
Penál:  200 - 400 Kč
Vybavení penálu:  400 - 600 Kč
Výtvarné potřeby:  200 - 400 Kč
Desky na sešity:   100 - 200 Kč
Přezůvky:  300 - 500  Kč
Sportovní obuv:  300 - 500 Kč
Láhev na pití: 100 - 300 Kč
Sáček na přezůvky:  100 - 200 Kč
CELKEM :   3200 – 5100 Kč


Ale to není samozřejmě vše. Ve většině případů děti docházejí mimo vyučování do družiny a na obědy. Zpravidla se také na počátku roku platí příspěvek do školního fondu. A mnohé děti navštěvují mimo vyučování různé zájmové kroužky. Je nutné počítat s dalšími minimálně 1 500 Kč, s větším počtem zájmových kroužků výdaje samozřejmě ještě rostou.

Různé výdaje v různém věku


Výdaje za dítě v rámci školní docházky se také mění dle věku. Jestliže u nejmenších dětí na prvním stupni utratí rodiče nejvíce peněz na počátku roku za aktovku či obuv, u těch starších, zejména středoškoláků jsou to hlavně učebnice a skripta.

Výrazným zásahem do rodinného rozpočtu je pak třeba lyžařský nebo jiný sportovní výcvik. Ten vyjde zhruba na 2 000 Kč a je třeba k němu započíst ještě denní kapesné nebo náklady na pořízení či půjčení sportovního vybavení, případně i permanentku, což může činit dalších minimálně 3 000 Kč. Není tedy od věci si takové výdaje naplánovat a začít šetřit na podobné akce například již na počátku školního roku.

Vysokoškoláci kapitolou sami pro sebe


Jestliže prvňáčci citelně zasáhli do rozpočtu, čerstvý vysokoškolák dokáže napnout domácí rozpočet k prasknutí. Výraznou novou položkou jsou, pokud student nedojíždí, náklady na bydlení. Ty se pohybují na kolejích od zhruba 2 500 Kč se službami. Pokud ale studenti kolej nedostanou, jsou nuceni pronajmout si byt, který je nejen výrazně dražší, ale zároveň většina pronajímatelů požaduje také vratnou kauci ve výši až několika nájmů.

Nemalou položkou je také strava. I když lze využít vysokoškolské menzy a studentské bufety, které jsou dotované ze státního rozpočtu, proto se zde lze stravovat poměrně levně, přesto jde o položku kolem 2 500 Kč měsíčně.

K tomu samozřejmě nelze opomenout řadu odborných knih a skript, bez kterých se studenti neobejdou. Pokud se ještě snad na středních školách obešli studenti bez počítače či notebooku, na vysoké škole tak budou fungovat jen velmi těžko. Nejlevnější notebook pořídíte asi za 3 500 Kč, ale je potřeba počítat s tím, že se jedná o zařízení plné kompromisů pro nenáročné uživatele. Takový notebook není zpravidla příliš rychlý, ani dlouho nevydrží.

V případě, že zájemce nedisponuje dostatečnou hotovostí, jsou vhodnou alternativou například repasované počítače nebo tablety. Právě zejména v období letních prázdnin také nabízejí vybrané e-shopy speciální akce pro studenty. Lze tak koupit výrazně lepší model za lepší cenu, který lze navíc financovat nákupem na splátky.

Nebojte se zapojit děti


I když vzdělávání stojí domácnosti nemalé částky, většina rodičů si uvědomuje, jak důležitou roli v životě může hrát. Proto se také snaží se své ratolesti finančně podporovat, a dokonce by si neváhali z tohoto důvodu pořídit půjčku, podle průzkumu společnosti Cofidis by si na vzdělání bylo ochotno půjčit 15 % Čechů. Není však vůbec na škodu, aby se od určitého věku snažili podílet na financování i samotné děti. Pokud máte na prvním stupni školáčka, který notoricky ztrácí tužky, lze situaci vylepšit tím, že si na další nové vybavení bude muset přidat ze své kasičky. Středoškoláci si například z letní brigády mohou přispět na lepší počítač, vysokoškoláci si pak dokonce mohou najít brigádu v oboru, který studují, a načerpat tak kromě příjemného kapesného také praxi.


Zdroj, foto: Cofidis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !