Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na výživné u studentů po 18. roku života?

6. 02. 2018 | Finance
S dovršením dospělosti přichází celá řada nových povinností. Málokdo by však čekal, že jednou z nich může být také vymáhání výživného na svém vlastním rodiči. Zatímco v běžné rodině je normální, že rodiče svým ratolestem při studiu vysoké školy vypomohou, v případě neúplných rodin má středoškolák nebo vysokoškolák situaci složitější. Pokud druhý z rodičů neplatí výživné, musí se o celou věc postarat sám. Takových případů rozhodně není málo – ročně se to týká desítek tisíc studentů. Jaká platí v takovém případě pravidla a na co se připravit?

1) Od 18 let je to pouze na vás

Jakmile vstoupíte mezi dospělé, je to, jak se postavíte k neplacení vlastního výživného jen a pouze na vás. Pokud doposud o dlužné výživné usiloval některý z vašich rodičů, nyní musíte tuto povinnost převzít. Bohužel jinak to ani ze zákona nejde. V praxi to znamená navázat na vyjednávání s rodičem a případně převzít vymáhací proces u exekutora, tentokrát již pod svým jménem. Pro celou řadu dětí je právě toto kritický moment a raději zatnou zuby a uskrovní se, než aby se domáhali svého práva.

Jak na výživné u studentů po 18. roku života?Často se setkáváme s případy, kdy výživné vymáhají rodiče, ale jakmile je potomek plnoletý, povinnost přechází na něj a on ve vymáhání neumí pokračovat. To je přeci hrozně nespravedlivé, zvláště s přihlédnutím k tomu, že vysoká škola a s ní spojené náklady ho teprve čekají. Doba se naštěstí mění a díky větší informovanosti i novým možnostem se už ani středoškoláci nebo vysokoškoláci nemusí bát ozvat.

2) Nemáte na vymáhání čas, nervy ani zkušenosti? Zvolte asistenční program

Jak jsme zmínili výše, konfrontace s vlastním rodičem - i když s ním třeba nemáte dvakrát nejlepší vztah - není rozhodně příjemná věc. Vymáhání výživného je chtě nechtě běh na dlouhou trať plný stresu, který nemá vítěze, ani když je spravedlnosti učiněno zadost. Skloubit vymáhání se studiem střední školy, maturitou anebo vysokou je často problém. A i to je důvod, proč se mladí stále častěji obrací na asistenční programy.

3) Výživné můžete vymáhat až 10 let zpětně, pomůže exekuce řidičáku

Pokud jste od svého druhého rodiče nikdy neviděli ani korunu, nemusíte mít strach. Dlužné výživné je možné vymáhat zpětně až 10 let.

4) Na výživné máte právo, pouze pokud se soustavně připravujete na své zaměstnání.

Na výživné po 18. roku života nemáte právo automaticky. Rodič totiž rozhodně nemusí platit výživné na potomka, který by si mohl bez problému vydělávat, ale nechce se mu. Výživné náleží pouze nezaopatřeným. Těmi jste v situaci, kdy se soustavně připravujete na budoucí povolání – což prakticky představuje denní studium střední, vyšší odborné nebo vysoké školy. Je to zkrátka něco za něco. Pokud však studujete svědomitě, není jediný důvod, aby vám rodič nepřispíval výživným třeba na zaplacení koleje.

Často se setkáváme s kritiky současného nastavení, kteří by studentům nad osmnáct let výživné nejraději neplatili vůbec. Mám pocit, že tihle lidé už zapomněli na to, kolik času i peněz škola bere. A je jasné, že pouze jeden rodič, zvlášť když je doma dětí víc, to nemůže utáhnou. Zaplatit kolej ve velkém městě, dojíždění domů, nákup pomůcek, to jsou věci, které při náročné škole z brigády prostě nezaplatíte.

5) Pokud přestanu studovat, je vhodné o tom rodiče informovat, neprávem nabyté alimenty se vrací

Věčné studenty anebo ty, kteří navštěvují školu sporadicky, je však třeba varovat. Pokud se totiž prokáže, že student ke svému studiu nepřistupoval svědomitě, případně nestudoval vůbec, může jeho platící rodič požadovat navrácení proplaceného výživného. Soudy už takovou situaci řešily. Stejná situace nastává, pokud přestanete školu navštěvovat, ale formálně jste ještě student. A přestože neexistuje žádná „oznamovací povinnost povinnému“, lidé z praxe to rozhodně doporučují.

Placení výživného rozhodně není možné zneužívat. Pokud někomu škola nejde nebo ho nebaví, není jediný důvod, proč by neměl nastoupit do zaměstnání na plný úvazek. V takovém případě pochopitelně končí vyživovací povinnost obou rodičů. Pokud bych tuto skutečnost jako bývalý student ignoroval, musím se připravit na to, že alimenty budu možná muset v plné výši vrátit. A pokud se náhodou stane, že po studiu skončím na pracovním úřadě, vyživovací povinnost rodičů skončila. V takovém momentě musím požádat o pomoc stát, který ji zajistí zajistí odpovídajícími příspěvky. Zkrátka jednou se z hnízda vylétnout musí.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles