Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak prodloužit vaší kočce život?

26. 06. 2012 | Zvířátka
Jak již víme, kočka patří mezi masožravce. Pro každou kočku by měla být základem vyvážená strava. Majitelé se nejvíce dopouštějí chyb a omylů týkajících se výživy. Některé nemusí být příliš nebezpečné, některé však mohou život vašeho miláčka vážně poškodit.  Zdraví kočky ovšem mohou ohrozit i další faktory, o kterých si řekneme pár slov. Říká se sice, že má kočka sedm životů, ale praxe je bohužel jiná.

Každý chovatel jistě zahlédl v supermarketech krmiva, nejen psí ale i kočičí. Jaká ale doopravdy jsou? Neměli bychom se dívat pouze na ceny, ale především na složení na poměr masa a bílkovin na zadní straně krmiva. U laciných granulátů ze supermarketů v porovnání  s prémiovými krmivy rozdíly zcela jistě najdeme. Levná krmiva ze supermarketů obsahují kolem 4 % masa, zbytek jsou konzervující látky. V porovnání s kvalitními krmivy, které obsahují až 17% masa, je to rozdíl velmi markantní. Proto je pro vaše zvíře daleko přínosnější konzumovat kvalitní granuláty či masové konzervy, čímž  zároveň ušetříte i za veterinární péči a zbytečné starosti.

Jak prodloužit vaší kočce život?Výživa hraje velkou roli ve zdraví kočky a je jedním z faktorů ovlivňujících věk, proto je důležité kupovat kvalitní krmiva a předcházet potížím. Ty se ovšem se nemusí objevit hned, ale často až po několika měsících, proto radíme krmit kvalitními krmivy a předcházet tak problémům s nadváhou či selháním jater popř. trávicími potížemi. Kočky mají poměrně velký sklon k obezitě, proto je vhodné krmit vícekrát denně po malých dávkách. Víme, že je těžké nenabídnout kocourovi například klobásu či jiný uzený výrobek, ale musíme odolat. Snadné to není, ale uzeniny jsou svým množstvím koření velice nebezpečné, stejně jako čokoláda, která je pro zvířata toxická. Následkem by mohly být trávicí potíže, které mohou skončit až celoživotní dietou.
 
I zvíře, stejně jako člověk, by si mělo udržovat linii těla, spíše řečeno: majitelé by měli hlídat tzv. výživný stav svého mazlíčka. U zvířat je důležité, aby hlava, trup a hýždě nebyly souměrné a z kočky nebyl jeden velký váleček. Pokud se podíváte na zvíře ze shora, musíte vidět asymetričnost. Pokud nevidíte, je něco špatně a nastal problém. I v těchto případech existuje pomoc v podobě vhodné kočičí stravy.  Dobrý příkladem je krmivo speciálně navržené pro kočky trpící obezitou. Napomáhá pocitům sytosti a  má o 25% menší obsah tuku. Kočkám přitom velmi chutná.

Další častou chybou týkající se dlouhověkosti koček je problém s antiparazitárními obojky. Pro spoustu majitelů je to velká výhoda, obojek vydrží až půl roku. Nevýhodou je, že je ve spoustě případech bohužel smrtelný. Kočka pobíhající venku nepřemýšlí nad tím, zda se jí něco může stát, když poběží za myší. Stromy a ploty jsou tím největším zabijákem. Existují i obojky s pojistkami, ale nikdo vám nezaručí, že právě vaše kočka bude jedna z těch, které se pojistka otevře a bude moci uniknout. Proto je lepší aplikovat pipety než vidět svého mazlíčka trpícího na stromě.

Za chvíli bude léto, zahrádka či balkón pokvete, ale co kočky a rostliny? Jsou pro ně všechny neškodné? I vy můžete předejít zbytečným návštěvám u veterináře tím, že jedovaté rostliny přendáte tam, kam se kočka nedostane. Jak je známo, kočky rády okusují rostliny a není v lidských silách je neustále hlídat. Rostlinami, kterým je lepší se vyhnout, jsou zejména oleandr, diffenbachie, durman, jmelí a tis. I kaktusy jsou pro kočky nebezpečné svými bodlinami.

Záleží pouze na chovatelích koček a na jejich přístupu, jak tyto rady a doporučení přijmou a převedou do praxe.  Každý z těchto vlivů se dá ovlivnit a regulovat a může výrazným způsobem vylepšit a prodloužit život jejich milovaným mazlíčkům.

Autor: MVDr. Ladislav Mladý
Zdroj, foto: www.zdravakocka.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Gratuluji nadherně napsané a pro MĚ SAMOTNOU moc dobre radi.........Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles