Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vaří ve školkách

13. 07. 2016 | Vaše příběhy

Když jsme se stěhovali na druhý konec republiky, měl syn necelé 3 roky. Rodičovskou dovolenou jsem měla oficiálně do jeho čtyř let. Chystala jsem se ale, že nastoupím na jeden den v týdnu do práce, abych si oprášila praxi. Měla jsem v plánu další těhotenství, které i záhy přišlo. Vzhledem k tomu, že bylo jaro, přicházela do září v úvahu jen soukromá školka. Nicméně jsem počítala, že ji z výdělku za ten den zaplatím (jeden den práce – jeden den školky), takže to problém nebyl.

Když jsem školky vybírala, zajímalo mě i to, co v nich děti jedí. A občas jsem se nestíhala divit. Lepší variantou byly školky, které dovážely jídlo z vegetariánské restaurace. Nejsme vegetariáni a celotýdenní vegetariánská strava by se mi pro dítě určitě nelíbila. Na jeden den v týdnu by to pro mě bylo ale v pořádku. Překvapilo mě ale, že i takovéto školky dětem nabízely na svačinky aspoň šunčičku, případně tavený sýr a nebo paštiku. Nepřeháním to se zdravou stravou, jíme doma „hezky česky“, vepřo-knedlo-zela se rozhodně nebojíme. Ale zrovna uzeniny a tavené sýry dětem obvykle nedáváme a sami téměř nekupujeme (výjimkou je námi nově objevený tavený sýr „bez éček“).

Horší variantou byla většina ostatních školek, které neměly problém dát dětem k čočce páreček nebo smažený sýr s tatarkou. Smaženému se doma nějak radikálně nevyhýbáme, ale ve školce bych to nečekala. A tatarku už vůbec ne. Ta podle mého názoru malým dětem nepatří. Chápu, že je to můj osobní názor a spousta matek to má jinak, stejně jako vztah k párečkům, šunčičkám, paštičkám a taveňáčkům.

jak vaří ve školkáchVybraná školka byla takový nějaký kompromis. Jídlo bylo dovážené, ale nic zásadně špatného na něm nebylo. Taková školní klasika – maso – brambory, rýže – maso, buchtičky s krémem…

Od září bude syn nastupovat do školky na celý den. Když jsem ji vybírala, ze zájmu jsem opět zjišťovala, jak je to s jídelníčkem. Otevřela jsem stránky iniciativy Skutečně zdravá škola a hledala, jestli je zapojená některá z okolních školek. Překvapivě ano. Je vzdálená asi kilometr – přitom máme ještě 2 školky v bližší vzdálenosti. Takže jsem přemýšlela, že do ní podáme přihlášku a ve městě, kde je víc dětí než školek, zkusím štěstí. Když jsem se dívala do jídelníčku, našla jsem tam pizzu, což mě překvapilo. Ačkoliv proti ní v zásadě nic nemám, mám ji přece jen spojenou spíš s fastfoodem než s něčím „skutečně zdravým“. Snad i ta šunčička se tam našla.

Po konzultaci s manželem jsme uznali, že je příliš nepohodlné vodit (s kočárkem) syna někam, když máme dvě školky přímo u domu. Jejich jídelníček jsem, bohužel, v první fázi nenašla. Při podávání přihlášek jsem se tedy zeptala ředitelek, jestli má školka vlastní kuchyň (protože spousta státních školek dováží jídlo z velkovývařoven). Školka, o které jsem původně uvažovala víc, má jídlo dovážené. Ta druhá, blíže k domu, vaří.

Syn bude mít při nástupu 4 roky, dostal by se tedy do obou školek. Aby byla situace přehlednější, vyřešily to ředitelky tak, že rodiče takovýchto dětí obvolávaly. Najednou jsme si tedy mohli vybrat, do které školky syna dáme. Vlastní jídelna rozhodla a nakonec jsme tedy vybrali školku, o kterou jsme původně stáli míň. Po stránce stravy je to každopádně výhra a troufnu si říct, že je to to nejlepší, co v v našem městě mohlo být. Proč?

Na třídních schůzkách jsme se dozvěděli, že školka získala certifikát Zdravá školní jídelna. Jedná se o podobnou iniciativu, jako je Skutečně zdravá škola. Nicméně o tomto projektu jsem nevěděla. Naše školka patří mezi 96 zapojených jídelen z celé ČR, respektive je jednou z 24 jídelen, kterým se podařilo získat certifikaci.

Co taková certifikace obnáší? Namátkou uvedu:

- žádné uzeniny, uzené maso a paštiky,

- každý týden luštěninová polévka,

- 4x měsíčně luštěninová pomazánka,

- 8x měsíčně celozrnné pečivo,

- 1x týdně bezmasý pokrm.

Naše jídelna vaří z parboiled rýže, používá semolinové, celozrnné i bramborové těstoviny, kuskus i bulgur. Děti dostávají denně 2 porce ovoce a zeleniny. V jídelníčku je i krůtí a králičí maso, ale také např. dýňová polévka. Děti mají na výběr ze 2 nápojů, mezi kterými bývá i voda s bylinkami.

Jsem z jídelny naší školky nadšená. Těší mě vidět, že to jde. Škoda, že jen ve 24 ze všech školek a škol v republice. I když k tomu přičteme zbylých 72 škol a školek, které se účastní iniciativy Zdravá školní jídelna, ale nemají certifikaci, a dalších 158 jídelen, které jsou v projektu Skutečně zdravá škola, pořád je 254 jídelen ze všech škol a školek včetně soukromých málo. Doufám, že mezi řediteli vzroste o tyto projekty zájem a zapojených jídelen bude přibývat. Záleží to ale i na rodičích – zejména na tom, aby o takovéto věci aktivně projevovali zájem.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak se vaří ve školkách:

Jak se vaří ve školkách
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !